Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Bieloruské úrady začali ďalšiu vlnu razií a konfiškácií majetku aktivistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINSK - Bieloruské úrady v utorok vykonali razie a skonfiškovali majetok viac ako 200 opozičných aktivistov. Ide o najnovší krok v rámci zásahu vlády proti disentu, ktorý sa konal pri príležitosti opozičného "dňa solidarity s bieloruskými politickými väzňami", informuje o tom správa z agentúry AP.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko začal s represiami v auguste 2020 v reakcii na masové protesty po jeho spornom znovuzvolení, ktoré opozícia a Západ odsúdili ako zmanipulované. Viac ako 35-tisíc ľudí bolo zatknutých, tisíce brutálne zbitých vo väzbe, desiatky nezávislých spravodajských organizácií a skupín na ochranu práv boli zatvorené a novinári uväznení.

archívne video

Juraj Krúpa (SaS): Zurianov pobyt v Bielorusko vyvoláva otázniky (Zdroj: Topky/Maarty)

Z 9,5-miliónovej krajiny odvtedy utieklo približne 500-tisíc ľudí vrátane kľúčových predstaviteľov opozície. Úrady tento rok začali kampaň aj proti Bielorusom žijúcim v zahraničí, ktorí vyzývajú na sprísnenie sankcií voči Lukašenkovej vláde.

Štátna televízia v utorok odvysielala zábery, na ktorých ozbrojení príslušníci bezpečnostných zložiek vylamujú dvere do bytov opozičných aktivistov, prehľadávajú ich a zapečaťujú. Jeden z takýchto bytov patril Jane Latuškovej, dcére Pavla Latušku, bývalého bieloruského ministra kultúry, ktorý sa stal opozičným činiteľom.

Bieloruský vyšetrovací výbor oznámil, že začal trestné stíhanie 257 aktivistov, ktorí sa uchádzajú o kreslo v exilovej Koordinačnej rade, založenej v roku 2020 opozičnými politikmi ako alternatívny parlament. Tí vyhlásili online voľby na obsadenie 80 kresiel v rade, ktoré sa podľa plánu budú konať 25.-27. mája.

Aktivistom hrozí väzenie až na 12 rokov

Títo aktivisti, z ktorých väčšina opustila krajinu, sú obvinení zo "sprisahania s cieľom zvrhnúť vládu, vyzývania na uvalenie sankcií a z vytvorenia extrémistickej skupiny". Zadržaným na základe týchto obvinení hrozí až 12 rokov väzenia.

Hovorca výboru Sergej Kabakovič uviedol, že "zatýkanie, prehliadky a konfiškácia majetku" prebiehajú v celom Bielorusku a sú súčasťou rozsiahleho vyšetrovania Koordinačnej rady. Opozícia vyhlásila 21. máj za deň solidarity s politickými väzňami v Bielorusku.

Podľa najstaršej a najvýznamnejšej ľudskoprávnej skupiny v krajine Viasna je v Bielorusku momentálne 1392 politických väzňov a každý deň dochádza k novému zatýkaniu. Viasna uvádza, že za mrežami zomrelo už najmenej päť politických väzňov.

Úrady minulý týždeň vykonali razie a zhabali majetok 104 Bielorusov, ktorí žijú v zahraničí a sú kritickí voči vláde. Západní predstavitelia tento týždeň opätovne vyzvali bieloruské orgány, aby prepustili politických väzňov a ukončili represie.

Viac o téme: MajetokOpozíciaKonfiškáciaRazieBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu