Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina zostrelila všetkých 29 útočných bezpilotných lietadiel: Rusko útočilo na Sumskú oblasť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 816

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 816 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:54 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok vymenoval za námestníka ruského ministra obrany bývalého zástupcu ministra hospodárstva Olega Savelieva.

21:12 Západní spojenci Ukrajiny by mali zrušiť obmedzenia na použitie zbraní dodaných na Ukrajinu a dopriať Kyjevu viac slobody pri útokoch na ciele v Rusku. V pondelok to počas rozhovoru vyhlásil litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis.

20:53 Rakúsko vyčlení takmer 5,4 milióna dolárov na obnovu energetickej infraštruktúry Ukrajiny.

19:36 Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters.

18:16 Modi potvrdzuje účasť Indie na ukrajinskom Globálnom mierovom summite.

18:11 Ukrajina v pondelok oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

17:36 Moskovský súd udelil pokutu 50.000 rubľov (507 eur) za diskreditáciu ruskej armády mužovi, ktorý si nafarbil vlasy farbami ukrajinskej vlajky.

17:25 Ruský útok na Záporožskú oblasť zabil jedného človeka.

16:05 Ukrajinské sily kontrolujú asi 60 % mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti počas nepretržitých ruských útokov.

15:12 Ukrajina zaútočila na ruskú základňu na okupovanom luhanskom predmestí.

14:45 Rusko v pondelok oznámilo, že jeho sily dobyli dedinu Bilohorivka ležiacu v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ktorá bola doteraz jednou z mála obcí v oblasti pod kontrolou Kyjeva.

12:43 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnes zostrelila všetkých 29 bezpilotných lietadiel, ktorými na Ukrajinu útočilo Rusko. Informovalo o tom ukrajinské letectvo, podľa ktorého drony mierili na juh, stred aj na západ Ukrajiny. Proti Charkovskej oblasti na severe krajiny ruská armáda vystrelila raketu Iskander-M. Výbuchy boli hlásené z okolia Rusmi okupovaného Luhansku na východe Ukrajiny.

12:38 Ukrajinský raketový útok bol 20. mája zameraný na ruskú vojenskú základňu na predmestí okupovaného Luhanska Juvileine, uviedol gubernátor Artem Lysohor s odvolaním sa na miestnych obyvateľov. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

12:24 Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský na konferencii o jadrovej bezpečnosti vo Viedni ocenil úsilie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) o monitorovanie situácie v Záporožskej jadrovej elektrárni. Jej obsadenie Ruskom je podľa neho vysokým rizikom. V prejave, ktorý má ČTK k dispozícii, zároveň odsúdil, že pracovníci agentúry nemajú plný prístup do elektrárne i jej okolia.

11:55 Ukrajinské sily ešte ovládajú tri pätiny pohraničného mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny, ruské útoky ale neustávajú, uviedol dnes v ukrajinskej televízii zástupca šéfa oblastnej správy Roman Semenucha. Vovčansk ruské vojská okupovali po invázii na Ukrajinu, ale ukrajinská armáda ho oslobodila v septembri 2022 počas svojej protiofenzívy.

11:01 Ruské sily zaútočili na mesto Cherson 20. mája, pričom zabili muža a ďalšieho zranili, informoval guvernér Oleksandr Prokudin. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

8:51 Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. S odvolaním sa na agentúru TASS o tom v pondelok informovala agentúra Reuters.

Rozsudok nad 24-ročným mužom, ktorý si 25 rokov odňatia slobody musí odpykať vo väzení s maximálnym stupňom stráženia, je zatiaľ najprísnejší vynesený v prípadoch podpaľačstva vojenských úradov v Rusku. Ako pripomenul Reuters, ide pritom o čin, ktorý ani nebol dokonaný.

7:29 Ruské sily v priebehu včerajšieho dňa (19.5.) zaútočili na 13 obcí v severovýchodnej Sumskej oblasti Ukrajiny v 43 samostatných útokoch, pričom zranili jednu osobu, informovala 19. mája regionálna správa. Zaznamenaných bolo najmenej 236 výbuchov. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

7:25 Podľa vyhlásenia leteckých síl Ukrajiny boli tieto kamikadze drony zneškodnené nad Odeskou, Mykolajivskou, Poltavskou a Ľvovskou oblasťou, ktorá sa nachádza na západe Ukrajiny. Rusko zatiaľ toto vyhlásenie nekomentovalo, informovala agentúra Reuters.

Ukrajina okrem toho uviedla, že v noci na pondelok bola Ruskom smerom do Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny vypustená balistická raketa Iskander-M. Kým Moskva vyslanie svojich dronov na Ukrajinu nekomentovala, ruské ministerstvo obrany v pondelok zverejnilo vyhlásenie, že nad ruským územím bolo v noci na pondelok zostrelených sedem ukrajinských bezpilotných lietadiel: päť nad územím Belgorodskej oblasti, dva nad územím Kurskej oblasti.

Rusko zintenzívnilo túto jar útoky s použitím bezpilotných lietadiel a rakiet, čím Ukrajine spôsobuje značné škody na jej energetickej infraštruktúre, konštatoval Reuters. Hovorca ukrajinskej armády Dmytro Lychovij pritom v pondelok vo vysielaní ukrajinskej televízie informoval, že minulý týždeň ukrajinské jednotky zostrelili všetkých 90 bezpilotných lietadiel typu Šáhid vypustených Ruskom.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu