Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu: Rusko vyslalo do vesmíru družicu, môže byť zbraňou

(Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinské útoky na mesto Dovžansk v Ruskom okupovanej Luhanskej oblasti spôsobili v pondelok večer požiar skladu paliva, informovali tamojšie okupačné úrady. Počas mája išlo už o tretí ukrajinský útok tohto typu v regióne. Informuje agentúra DPA a Reuters. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 817

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 817 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:35 Po spustení online aplikácie aktualizuje vojenské dokumenty 700 000 mužov v vojenskom veku.

20:30 Ukrajinské jednotky bojujúce proti ruským silám v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny dosahujú "hmatateľný" pokrok, no situácia v iných častiach frontovej línie je zložitá. Uviedol to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Ukrajina sa bráni pred novou ruskou ofenzívou v Charkovskej oblasti od 10. mája. V jej rámci Rusi zaznamenali najväčšie územné zisky na Ukrajine za uplynulých 18 mesiacov. "V Charkovskej oblasti naše sily ničia okupantov, výsledky sú hmatateľné," povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videoodkaze. Upozornil však, že situácia na východnom fronte v okolí miest Pokrovsk, Kramatorsk a Kurachove zostáva v súčasnosti "mimoriadne náročná". "Väčšina bojov sa teraz odohráva práve tam," dodal.

19:30 Ukrajinská armáda v utorok oznámila, že pri víkendovej operácii zničila poslednú ruskú vojenskú loď s riadenými strelami umiestnenú na Moskvou okupovanom polostrove Krym. Informovala o tom agentúra Reuters, píše TASR. V nedeľu ukrajinská armáda hlásila útok na veľkú vzdialenosť, ktorým zničila mínolovku ruských námorných síl. Uviedla vtedy, že potrebuje viac času na potvrdenie ďalších škôd. "Podľa aktualizovaných informácií ukrajinské obranné sily zasiahli v noci 19. mája v Sevastopole ruskú raketovú loď Ciklon," uviedol v utorok ukrajinský generálny štáb.

19:25 Poľsko preveruje "pomerne pravdepodobné" zapojenie ruských špeciálnych služieb do minulotýždňového požiaru nákupného centra vo Varšave, oznámil v utorok poľský premiér Donald Tusk. TASR o tom informuje podľa utorkových správ agentúr PAP a AP.

18:57 Južný vojenský okruh spustil prvú etapu jadrových cvičení v reakcii na "provokatívne vyhlásenia Západu".

17:45 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok požiadal západné krajiny, aby zvážili možnosť zostreľovania ruských rakiet nad ukrajinským územím s cieľom zlepšiť ochranu ukrajinských miest pred ruskými útokmi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Kuleba na tlačovej konferencii so svojou nemeckou kolegyňou Annalenou Baerbockovou odkázal západným spojencom Kyjeva, aby takýto krok nevnímali ako "eskaláciu".

17:19 Ruská armáda začala prvú fázu manévrov, ktoré zahŕňajú nácvik prípravy a použitia nestrategických jadrových zbraní, uviedlo ministerstvo obrany v Moskve podľa agentúry Interfax. Cvičenie sa koná v Južnom vojenskom okruhu, ktorého súčasťou sú aj Ruskom okupované časti ukrajinského územia.

15:56 Vovčansk - takto dnes vyzerá mesto, ktoré Rusi za pár dní zničili do tla.

15:09 Bývalého veliteľa ruskej 58. kombinovanej armády Ivana Popova zadržali pre podozrenia z "rozsiahleho podvodu", informovali v utorok ruské médiá, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters. Moskva tieto informácie oficiálne nepotvrdila, uvádza TASR. Ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uviedla, že zatknutie generálmajora Popova povolil vojenský súd v Moskve.

14:45 Mestský súd v Moskve v utorok zamietol odvolanie opozičného politika a novinára Vladimira Kara-Murzu proti nečinnosti Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom). Sťažnosť bola podaná v súvislosti s dvomi pokusmi o otravu, ktoré Kara-Murza prežil v rokoch 2015 a 2017.

Súd však v utorok na pojednávaní deklaroval, že Sledkom nie je povinný sa týmito kauzami zaoberať, informoval ruský nezávislý spravodajský web Mediazona, z ktorého citovala agentúra AFP. V reakcii na verdikt súdu v Moskve Kara-Murza uviedol, že sa vôbec nečuduje, že nikto nebude vyšetrovať pokusy o vraždu opozičných politikov. Podľa neho to platí aj pre vraždu Borisa Nemcova, pokus o vraždu Alexeja Navaľného i všetky ďalšie zločiny tohto druhu. Dodal, že je "trochu prekvapený, že Sledkom ani nepredstieral, že niečo vyšetruje".

14:35 V Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, kde Rusi nedávno spustili novú pozemnú ofenzívu, bolo v posledných dňoch vysídlených viac než 14.000 ľudí, oznámila v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Rusi od spustenia ofenzívy z 10. mája v tejto pohraničnej oblasti zaznamenali najväčšie územné zisky na Ukrajine počas uplynulých 18 mesiacov.

14:27 Už viac ako 3000 odsúdených Ukrajincov si podali žiadosť o podmienečné prepustenie na slobodu, aby sa mohli podieľať na obrane Ukrajiny, oznámila námestníčka ukrajinského ministra spravodlivosti Olena Vysocká podľa médií. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý piatok podpísal zákon, ktorý ľuďom odsúdeným za menej závažné trestné činy umožňuje vstúpiť do ozbrojených síl a bojovať proti ruským inváznym silám. Agentúra Reuters vtedy napísala, že ukrajinskú armádu by mohlo posilniť 10.000 až 20.000 väzňov. Doteraz do bojov na Ukrajine trestancov posielalo len Rusko.

14:22 Členské krajiny EÚ sa v utorok v Bruseli dohodli na uvoľnení výnosov zo zmrazených ruských aktív v Únii v prospech Ukrajiny vrátane nákupu zbraní. Odmietavá pozícia slovenskej vlády k poskytovaniu vojenskej pomoci zo skladov Ozbrojených síl SR je v tejto súvislosti rešpektovaná, uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, informuje spravodajca TASR.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu