Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zverejnili zábery zachytávajúce nezvestného saudskoarabského novinára: Trump vyjadril znepokojenie

Džamál Chášukdží Zobraziť galériu (2)
Džamál Chášukdží (Zdroj: SITA/AP Photo/Hasan Jamali, File)

WASHINGTON/ISTANBUL - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyzval v pondelok Saudskú Arábiu - spojenca Spojených štátov -, aby podporila vyšetrovanie zmiznutia novinára a kritika vlády v Rijáde Džamála Chášukdžího a konala transparentne pri zverejnení jeho výsledkov. Pompeova výzva adresovaná Rijádu sa objavila po tom, ako prezident USA Donald Trump vyjadril znepokojenie nad zmiznutím novinára.

Chášukdží (59) zmizol minulý utorok, keď navštívil konzulát Saudskej Arábie v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady pred sobášom s tureckou snúbenicou. Americký denník The Washington Post, pre ktorý žurnalista prispieval, následne - s odvolaním sa na nemenovaných tureckých predstaviteľov - uviedol, že podľa predpokladu vyšetrovateľov sa stal obeťou "vopred naplánovanej vraždy", čo však druhá strana odmieta. Konzulát trvá na tom, že Chášukdží z objektu odišiel. Napriek výzvam však Saudská Arábia doteraz neposkytla žiaden dôkaz pre tieto svoje tvrdenia.

Zverejnili zábery zachytávajúce nezvestného
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/DHA via AP)

The Washington Post v pondelok zverejnil zábery z bezpečnostnej kamery, ktoré zachytávajú novinára, ako vstupuje do budovy saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Na zverejnenej snímke je uvedený dátum. Denník sa k nej dostal vďaka "osobe blízke vyšetrovaniu".

Viac o téme: NovinárMike PompeoDžamál ChášukdžíZmiznutie USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu