Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanci rozhodli o rôznych zákonoch: O používaní ortuti i o dotáciách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Používanie ortuti sa na Slovensku v zdravotníctve či niektorých výrobkoch výrazne obmedzí. Poslanci Národnej rady SR dnes 103 hlasmi súhlasili s ratifikáciou Minamatského dohovoru. Ide o globálnu zmluvu, ktorá má za cieľ chrániť životné prostredie pred nepriaznivými účinkami ortuti. Ratifikovať ju ešte musí prezident Andrej Kiska.

"Ortuť je príkladom dvoch smutných skutočností. Prvá - zdravie človeka a zdravé životné prostredie sa nedajú odlíšiť. Ak ortuť prenikne do životného prostredia, tak cez potravu dokáže ohroziť človeka. Druhou skutočnosťou je, že s niektorými výzvami možno bojovať len globálne. Emisie ortuti sa dokážu šíriť cez vzduch a vodu aj tisícky kilometrov od zdroja," povedal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

Nové pravidlá označil envirorezort za významný krok pri riešení problematiky ortuti v SR, ako aj v celej Európskej únii. "Prispelo k tomu aj slovenské predsedníctvo v Rade EÚ, počas ktorého bola dosiahnutá politická dohoda na európskej úrovni k legislatívnemu aktu, prostredníctvom ktorého sa bude Minamatský dohovor o ortuti vykonávať. Tieto kroky vyústili do formálneho schválenia nového nariadenia o ortuti Európskym parlamentom v prvom čítaní v marci tohto roku. Schváliť ho ešte musí Rada Európskej únie," priblížil hovorca rezortu Tomáš Ferenčák.

Vysvetlil, že Minamatský dohovor sa na európskej úrovni bude implementovať prostredníctvom už platnej, ale aj novej legislatívy s účinnosťou od 1. januára 2018. V nadväznosti na tento proces nastanú zmeny aj v slovenských zákonoch. "Od 1. júla 2018 bude treba zaviesť nové požiadavky na obmedzenie amalgámových výplní pre zraniteľné skupiny, ako sú tehotné a dojčiace ženy i deti do 15 rokov. Od januára 2019 sa zubný amalgám bude môcť používať iba vo forme vopred pred-dávkovaných kapsúl a prevádzkovatelia zubných ambulancií si musia zabezpečiť odlučovače zubného amalgámu. Obmedzí sa aj používanie ortuti v priemyselnej výrobe," doplnil Ferenčák.

Postupné obmedzovanie amalgámových plomb je podľa Slovenskej komory zubných lekárov dobrým krokom. Takéto plomby by mali prestať používať do roku 2030. Zubný amalgám má byť jedným z hlavných zdrojov znečistenia životného prostredia ortuťou. "Aj bez zavádzania európskej legislatívy by v zubnom lekárstve došlo k prirodzenému znižovaniu použitia amalgámu," povedal prezident komory Igor Moravčík. Takýto trend už v súčasnosti pozoruje. Amalgám je podľa neho prirodzene na ústupe.

Cieľom Minamatského dohovoru o ortuti je konkrétnymi opatreniami postupne znižovať emisie ortuti pochádzajúce z ľudskej činnosti na celosvetovej úrovni. Prvou oblasťou je postupné nahrádzanie výrobkov s ortuťou za výrobky bez nej tam, kde je to plnohodnotne možné. Ide napríklad o výbojky alebo barometre. Teplomery už boli zamenené. Dohovor nadobudne platnosť v 90. deň po dni, keď najmenej 50 štátov uloží svoje listiny o ratifikácii, prijatí, schválení alebo pristúpení u depozitára – generálneho tajomníka OSN so sídlom v New Yorku. Prvá konferencia zmluvných strán uvedeného dohovoru by sa mala uskutočniť v Ženeve v septembri tohto roku.

Poslanci odobrili prepojenie obchodných registrov a ďalších evidencií

Prepojiť systém obchodného registra v Slovenskej republike s inými obchodnými registrami alebo evidenciami. To je jeden z cieľov novely zákona o obchodnom registri, ktorú dnes s účinnosťou od 15. júna 124 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Legislatívnu zmenu pripravilo ministerstvo spravodlivosti. Slovensko reaguje právnou úpravou na smernicu Európskeho parlamentu a Rady EÚ z 13. júna 2012. Smernica doplnila staršie smernice, pokiaľ ide o prepojenie centrálnych registrov, obchodných registrov a registrov spoločností. Priniesla povinnosť zavedenia systému prepojenia registrov, ako aj povinnosť zverejňovania informácií o zapisovaných údajoch a poskytovania uložených listín v elektronickej podobe.

"Právny poriadok SR v súčasnosti nedisponuje právnou úpravou, ktorá by umožňovala prepojenie systému obchodného registra v SR s inými obchodnými registrami alebo evidenciami, ako aj umožňovala vzájomnú výmenu zapisovaných údajov alebo poskytovanie uložených listín cez jednotný systém prepojenia takýchto registrov, ktorý by bol prístupný vo všetkých jazykoch EÚ," odôvodnilo ministerstvo.

Okrem zavedenia systému prepojenia centrálnych registrov, obchodných registrov a registrov spoločností novela rieši aj otázku zverejňovania zapisovaných údajov a poskytovania uložených listín aj prostredníctvom systému prepojenia registrov v elektronickej podobe.

Dobrovoľní hasiči získajú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra

Dobrovoľné hasičské zbory dostanú od júla možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž 92 hlasmi schválili novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu. Zmena legislatívy prichádza ako reakcia na požiadavky a podnety viacerých obcí a miest a taktiež niektorých občianskych združení.

Tie sa týkali najmä zabezpečovania finančných prostriedkov na technické zhodnotenie budov hasičských staníc, hasičských zbrojníc a hasičskej techniky. "Mnohé z uvedených nehnuteľností vrátane hasičskej techniky so zreteľom na zabezpečenie jej akcieschopnosti a bezpečného uskladnenia totiž vyžadujú posilnenie zdrojov ich financovania, zodpovedajúce zvyšujúcim sa nárokom na výkon činností hasičských jednotiek," uviedlo v návrhu ministerstvo.

Oblasti, na ktoré možno poskytnúť dotáciu z rozpočtovej kapitoly ministerstva vnútra, sa majú preto rozšíriť. Konkrétne ide o rekonštrukciu, modernizáciu a iné technické zhodnotenie budov hasičských staníc a hasičských zbrojníc obcí a miest, ako aj ďalších právnických osôb vrátane obstarania hasičskej techniky. "Navrhovaným riešením sa utvoria lepšie podmienky na plnenie úloh najmä dobrovoľných hasičských zborov obcí a miest pri likvidácii požiarov a vykonávaní záchranných prác," zhrnulo ministerstvo.

Dotácie bude možné čerpať aj na kúpu objektu, ktorý sa bude využívať ako hasičská stanica alebo hasičská zbrojnica. Ďalej sa umožňuje dotáciu poskytnúť na výstavbu, nadobudnutie, prípadne skvalitnenie objektu v bezprostrednej blízkosti budovy hasičskej stanice alebo zbrojnice, napríklad na garážovanie hasičského auta alebo umiestnenie ďalšej potrebnej hasičskej techniky.

Do novely sa tiež dostal záväzok, podľa ktorého je príjemca dotácie povinný zmluvne sa zaviazať, že zachová účel využívania budovy hasičskej stanice, zbrojnice alebo s nimi súvisiaceho objektu aspoň počas 10 rokov.

Poslanci schválili novelu zákona o trvalom ukladaní CO2 do zeme

Poslanci Národnej rady SR 77 hlasmi schválili novelu zákona o trvalom ukladaní oxidu uhličitého (CO2) do geologického prostredia. Zmeny sú výsledkom snahy o komplexné odstránenie nesúladu slovenskej legislatívy s európskou. Právny rámec prináša napríklad zmeny a doplnenia týkajúce sa zákazu ukladania oxidu uhličitého v ložisku, ktoré presahuje územie členských štátov Európskej únie, či vykonávania monitorovania prípadných nepriaznivých účinkov vtláčacích zariadení úložného komplexu na okolité prostredie. Tiež sa má vytvoriť register nielen všetkých uzavretých úložísk, ale aj okolitých úložných komplexov.

Uskladňovanie oxidu uhličitého do zeme, napríklad vo vyťažených ložiskách ropy, plynu či soli, je na Slovensku možné od roku 2011. Zákon o ukladaní oxidu uhličitého reagoval na rovnomennú európsku smernicu, ktorú museli členské štáty transponovať do konca júna 2011. Hlavným cieľom bolo predovšetkým vytvorenie rámca pre spoločný postup štátov EÚ pri minimalizovaní vplyvov klimatických zmien na životné prostredie.

Dobrovoľní vojaci dostanú za 11-týždňový výcvik 1100 eur

Finančný príspevok pre dobrovoľných vojakov sa zvýši. Výcvik bude trvať nie 12, ale 11 týždňov a dobrovoľní vojaci zaň dostanú celkovo 1101,10 eur. Poslanci Národnej rady SR totiž 122 hlasmi schválili novelu zákona o dobrovoľnej vojenskej príprave z dielne ministerstva obrany, ktorý ale upravil pozmeňujúci návrh prednesený poslancom SNS Antonom Hrnkom. Pôvodný návrh ministerstva počítal so skrátením trvania výcviku z 12 na 11 týždňov a s nárastom finančného príspevku pre dobrovoľných vojakov približne o 200 eur. Pozmeňujúci návrh prináša ešte väčšie zvýšenie.

V rámci pilotného projektu dostávali dobrovoľníci príspevok 2,25 percenta zo sumy životného minima za každý deň. Ministerstvo navrhovalo 3,75 percenta. Pozmeňujúci návrh to zvýšil na 7,2 percenta. Podľa Hrnka výška príspevku za mesiac tak dosiahne úroveň súčasnej minimálnej mzdy v národnom hospodárstve. Zmeny v právnej norme vyplynuli z analýzy pilotného projektu, do ktorej bolo zapracované aj jeho hodnotenie z pohľadu prvých úspešných absolventov. Pilotný projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy ukončilo 31 absolventov.

S výcvikom ďalších dobrovoľných vojakov rezort obrany začne ihneď po nadobudnutí účinnosti novely zákona, ktorá je navrhovaná na 1. júla 2017. Rezort obrany chce ročne vycvičiť približne 150 dobrovoľných vojakov. Gajdoš verí, že novela zatraktívni dobrovoľnú vojenskú prípravu pre mladých ľudí a pomôže plniť hlavný cieľ - tvoriť zálohy Ozbrojených síl SR. Projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy je určený pre ľudí, ktorí chcú absolvovať vojenský výcvik a získať základné vedomosti a zručnosti potrebné pre plnenie úloh ozbrojených síl a krízového manažmentu.

V rámci výcviku získa absolvent základné vedomosti a zručnosti napríklad z taktiky, streľby z ručných zbraní, orientácie v teréne, zdravotníckej prípravy, topografickej prípravy. Zároveň tiež dosiahne vyššiu fyzickú a psychickú pripravenosť, sebadisciplínu a lepšie zvládne stresové a záťažové situácie. Počas odborného výcviku získa absolvent vedomosti z jednej z odborností strelec, ženista, odmorovač a spojár.

Viac o téme: OrtuťDobrovoľní hasiči
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu