Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Niektorí príslušníci nemeckej armády majú problém: Dochádza k prejavom extrémizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: flickr.com)

BERLÍN - Nemecká Vojenská kontrarozviedka (MAD) dnes oznámila, že v súčasnosti preveruje 280 prípadov, keď medzi príslušníkmi armády údajne došlo k prejavom pravicového extrémizmu. Často ide o tzv. propagandistické delikty, ako sú Hitlerov pozdrav, púšťanie pravicovo-extrémistickej hudby alebo rasistické vyjadrenia.

Podľa údajov nemeckého ministerstva obrany prepustili v súvislosti s pravicovým extrémizmom v rokoch 2012-2016 z armády 18 príslušníkov. Tajná služba má od júla preverovať každého záujemcu o kariéru vojaka, aby zabránila prijímaniu ďalších extrémistov. V súčasnosti sa totiž od uchádzačov vyžaduje len preukázanie bezúhonnosti a vyhlásenie vernosti nemeckej ústave.

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová dnes oznámila plán hĺbkovej reformy ozbrojených síl po tom, ako v posledných dňoch vyvolal rozruch prípad vojakov pripravujúcich údajne teroristické útoky, ktoré mali byť motivované pravicovým extrémizmom. Na juhozápade Nemecka medzitým v tejto súvislosti zadržali už tretieho podozrivého.

Podľa vyjadrenia von der Leyenovej na zasadnutí parlamentného výboru pre obranu prebieha v armáde rozsiahly reformný proces, ktorý sa týka úloh vedenia, disciplinárnych opatrení, politického školenia vojakov, ako aj spôsobu, akým ozbrojené sily pristupujú k historickým vojenským tradíciám.

Ministerku z radov kresťanských demokratov kancelárky Angely Merkelovej predtým zástupcovia celého politického spektra kritizovali pre neschopnosť odhaliť a vykoreniť pravicový extrémizmus v armáde. Nemecká armáda v súčasnosti vykonáva prehliadky kasární v celej krajine so zameraním na predmety pripomínajúcej nacistickú éru.

Viac o téme: ArmádaExtrémizmusNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu