Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Neliečiteľná choroba českého herca: Kolaps, tri mesiace na prístrojoch a... smrť!

Eduard Cupák Zobraziť galériu (3)
Eduard Cupák (Zdroj: ČT)

PRAHA - Svoju chorobu si privodil fajčením. Herec Eduard Cupák trpel rozdutím pľúc, ktoré sa nedá liečiť. Na konci roku 1994 skolaboval a museli ho napojiť na umelé pľúca. Posledný rok života strávil v nemocniciach a tri mesiace pred smrťou už žil len vďaka prístrojom.

Eduard Cupák sa narodil 10. marca 1932. Jeho záujem o divadlo vyústil do štúdia na konzervatóriu. Z JAMU ho tesne pred koncom štúdia vyhodili, zrejme pre homosexuálnu orientáciu. V tom čase totiž išlo o trestný čin – niekto ho udal, a tak absolvoval výsluchy a takmer skončil vo väzení. 

Galéria: Eduard Cupák

Ako 18-ročný debutoval v dráme Temno. Potom účinkoval napríklad vo filmoch Mesiac nad riekou, Strieborný vietor, Ján Hus, Lucerna, Niekoho som zastrelil, Amatér, Zločin pátera Amara, Kladivo na čarodejnice, Pane, vy jste vdova, Hry lásky šálivé, Až bude padať hviezda, Lásky mezi kapkami deště, Requiem pro panenkuUzavretý pavilón, Nesmrtelná teta, starším ročníkom môže byť známy zo seriálu Taká normálna rodinka. 

Eduard Cupák a Jana Brejchová
Zobraziť galériu (3)
Eduard Cupák a Jana Brejchová  (Zdroj: FS Barrandov)

Od roku 1959 žil s partnerom Václavom Květom. Cupák bol vášnivý fajčiar, čo mu spôsobilo rozdutie pľúc (pľúcny emfyzém). Ide o postupné poškodzovanie pľúc, ktoré sa nedá liečiť, je možné len zmierňovať príznaky. Tým najčastejším sú samozrejme problémy s dýchaním. 

V roku 1994 pred Vianocami skolaboval a museli ho napojiť na umelé pľúca. Eduard Cupák zomrel 23. júna 1996. „Posledný rok života strávil v nemocniciach. Na konci bol tri mesiace len na prístrojoch. Doktor mi povedal, nech počítam s tým, že sa mi nevrátil,” povedal so smútkom hercov priateľ. 

Neliečiteľná choroba českého herca:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Eduard Cupák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu