Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

PRIESKUM po atentáte na Fica: Slováci majú strach z radikalizácie! Najväčšiu podporu má Smer-SSD

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Z politickej radikalizácie máme na Slovensku strach. Podľa prieskumu sa jej obáva až 44,9 % obyvateľov. Najpopulárnejšou stranou aj naďalej zostáva vládny Smer-SSD.

archívne video 

Minister Šutaj Eštok po bezpečnostnom výbore o zriadení pracovnej skupiny (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vyplýva to z prieskumu agentúry SCIO na vzorke tisíc respondentov, CAWI metódou, ktorý bol realizovaný v dňoch 17. - 20. mája 2024. Z prieskumu je zrejmé, že len 22,6 % oslovených verí, že dôjde k zmierneniu polarizácie a radikalizácie, no takmer tretina 32,5 % predpokladá, že sa nič nezmení a až 44,9 % očakáva ďalšiu radikalizáciu a polarizáciu.

PRIESKUM po atentáte na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Agentúra SCIO)

“Negatívne vnímanie budúcnosti oslovenými, obzvlášť sympatizantmi súčasných opozičných strán, ešte viac podčiarkuje ich očakávanie zhoršenia postavenia médií. V ich prípade až 46,6 % predpokladá, že sa oproti súčasnému stavu ich postavenie zhorší a podobne to vychádza aj v prípade postavenia samotnej opozície. Tam má toto očakávanie 45,4 %. Pre porovnanie, v prípade koaličných strán zhoršenie očakáva len 23,3 % a zlepšenie dokonca 30,2% respondentov”, uviedol hlavný analytik agentúry Martin Klus.

 

PRIESKUM po atentáte na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Agentúra SCIO)

Súčasťou prieskumu bolo aj prvé meranie preferencií politických strán v prípade volieb do Národnej rady SR po atentáte na premiéra. Z prieskumu jasne vyplynula dominancia SMERu-SSD (24,1%), ale aj pomerne výrazne stúpajúca popularita hnutia Republika (8,1%). To sa po parlamentných voľbách ocitlo mimo hranicu zvoliteľnosti, avšak dnes je podľa prieskumu štvrtou najsilnejšou stranou na Slovensku.

PRIESKUM po atentáte na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Agentúra SCIO)

"Akokoľvek, dá sa predpokladať, že výsledky volieb do Európskeho parlamentu nebudú kopírovať tento prieskum, keďže na týchto voľbách doposiaľ vždy participoval iný typ voliča a zároveň sa už štyrikrát po sebe potvrdila aj podstatne nižšia účasť, ako vo voľbách do NRSR. Detailnejšie sa voľbám do Európskeho parlamentu budeme venovať v ďalšom reprezentatívnom prieskume, ktorý plánujeme počas budúceho týždňa," uzavrel Klus.

 

Viac o téme: Prieskum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu