Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Streľba na Fica vyvolala debaty mocných: V Bruseli sú na nohách! Atentát rieši aj Google či Meta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL/BRATISLAVA – Na to, čo sa u nás udialo, sa pozerá s obavami celý svet. Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica rozprúdil diskusiu na najvyšších miestach európskych inštitúcií. Zapojení do nej boli aj zástupcovia známych a veľkých platforiem ako Google či Meta.

Tlačová konferencia ministra vnútra a prezidenta Policajného zboru o ďalších obvinených v prípadoch schvaľovania trestného činu vyšetrovaných NAKA (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Po streľbe na predsedu vlády sa na sociálnych sieťach doslova roztrhlo vrece s nenávistným obsahom, príspevkami schvaľujúcimi či podporujúcimi atentát, šírili sa aj zábery samotnej streľby. Okrem toho sa rýchlo začali šíriť aj rôzne dezinformácie týkajúce sa toho, kto je v skutočnosti za streľbu zodpovedný. Podobné príspevky sa stali problémom nielen na Slovensku, ale preniesli sa aj za hranice.

Ako pre portál EURACTIV potvrdil hovorca Európskej komisie Thomas Regnier, inštitúcie EÚ po streľbe na Roberta Fica aktívne monitorujú situáciu na sieťach. Pracujú na tom interní zamestnanci Komisie, ako aj diplomatická služba EÚ, ktorá má na účely boja s dezinformáciami zriadený Systém rýchleho varovania. Ten môže upozorňovať na dôležité dezinformácie národné úrady. Situáciu monitoruje aj Európske observatórium digitálnych médií (EDMO).

Streľba na Fica vyvolala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Atentát na slovenského premiéra sa stal tiež predmetom diskusie vedenia sociálnych sietí a ďalších veľkých platforiem so zástupcami Európskej komisie, hoci hlavnou témou boli nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu. Na diskusii boli zástupcovia spoločností Apple, Google, LinkedIn, Meta, Microsoft, Pinterest, Snapchat, TikTok, Wikimedia, X a YouTube.

Komisia skúmala, ako sú sociálne siete pripravené na prudký nárast nebezpečných príspevkov po incidentoch, akým bol práve atentát na Fica. „Všetky spoločnosti potvrdili, že po týchto konkrétnych udalostiach zvýšili svoju ostražitosť,“ uviedol pre portál Regnier. Vývoj aj naďalej pozorne sledujú a zostávajú ostražití, aby mohli presadiť pravidlá tzv. DSA. Ide o novú reguláciu sociálnych sietí, ktorá vstúpila do platnosti len pred pár mesiacmi a aktuálne prechádza zaťažkávacou skúškou. DSA je skratka z anglického Digital Services Act, v preklade ide o akt o digitálnych službách. Veľkým online platformám ukladá povinnosť vysporiadať sa s dezinformáciami a ďalším nebezpečným obsahom.

Viac o téme: StreľbaAtentátSociálne sieteRobert FicoKomisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu