Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hlina je po odchode z Dobrej voľby ambiciózny: Kým som ja makal, Matovič ešte stáčal kilometre na fábii

Odchádzajúci člen Dobrej voľby Alojz Hlina nám poskytol rozhovor. Zobraziť galériu (4)
Odchádzajúci člen Dobrej voľby Alojz Hlina nám poskytol rozhovor. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Pozviecha sa z ďalšieho politického odchodu a skočí do ďalšej šance, alebo nadobro odíde zo slovenskej politiky. Presne odpoveď na túto otázku sme hľadali v rozhovore s Alojzom Hlinom, ktorý v stredu po rokovaní Dobrej voľby opustil jej rady aj so svojou platformou Umiernení. Aké vzťahy udržiava s Radom Baťom a čo má v pláne teraz? To všetko sa dozviete v našom článku.

Tí, ktorí sledujú súčasné dianie na Slovensku už dlhšie, dobre vedia, že Alojz Hlina nie je žiadnym politickým začiatočníkom. No pokiaľ ide o jeho kariéru v tejto oblasti, ide za krátky čas už o druhý odchod zo strany, v ktorej sa angažoval. Jeho koniec v KDH sledovalo celé Slovensko, a teraz, krátko pred predčasnými voľbami na jeseň, opúšťa už druhý subjekt, a to aj so svojou platformou Umiernení. Hlina sa totiž po rokovaní predsedníctva 11. februára rozhodol nadobro odísť z projektu Tomáša Druckera a jeho ďalší politický osud je neistý.

Pre tých, ktorí sa ešte v tomto prípade tak dobre neorientujú len pripomenieme, že predsedníctvo Dobrej voľby sa uznieslo na predvolebnej spolupráci s Hlasom-SD expremiéra Petra Pellegriniho. Viac sme zisťovali v rozhovore. 

Celý VIDEOROZHOVOR s ALOJZOM HLINOM

Aké máte pocity z tohto náhleho odchodu z Dobrej voľby po rokovaní predsedníctva? 

    Nemám z toho nejakú veľkú citovú emóciu. To stanovisko o odchode som mal pripravené už od minulého týždňa, len som s tým nechcel nejako utekať do verejného priestoru. Čakal som, kým sa to nejako objaví a ja som bol reaktívny v tom, že neprežívam to nejak zásadne. Rešpektujem to. Je to rozhodnutie predsedníctva. To je treba rešpektovať.

Hlina je po odchode
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podpredseda Dobrej voľby Rado Baťo v statuse však napísal, že sa narozdiel od budúcich exkolegov nemieni hádzať o zem, ak sa strana bude pokúšať o spoluprácu s Pellegriniho stranou. Tiež dodal, že "najväčším nešťastím v politike sú ľudia, pre ktorých je od rána do večera najdôležitejšia jediná téma – oni sami a ich morálna nadradenosť". Myslel tým priamo vás?

    Ja by som sa chcel vyhnúť tomuto. Ak sa nenahneváte, nechcem sa púšťať do týchto vôd a vôbec komentovať kolegov. Jediné, čo komentujem, je to rozhodnutie a dôvod. Beriem to pragmaticky v tom, že strana sa nejako rozhodla. Ja nebudem komentovať tie vnútorné procesy, kto bol za, kto bol proti ... Chcem sa tomu vyhnúť a chcel by som sa aj vyhnúť personálnemu komentovaniu tejto situácie. Reakciu Rada Baťa beriem. Celkom k nemu aj pasuje. On vždycky tak vie k tomu niečo pribaliť.

Hlina je po odchode
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

    My odchádzame a ja by som chcel, aby sme odišli bez toho, aby lietali hrnce. Podľa mňa to prislúcha už skôr tým ľuďom, ktorí sa toho zúčastňujú a aby k tomu zaujímali stanoviská. My sme mali dohodu v tom zlúčení, tí naši desiati členovia v tej platforme tiež. Ja som sa s kolegami z našej platformy o tom rozprával a oni to vyhodnotili rovnako. Je to vec, ktorá je pre nás neprípustná. Myslím tu diskusiu s Hlasom, ale berieme to s rešpektom tak, že to niekomu vyhovovať môže.

Viac vo videorozhovore.

Viac o téme: Alojz HlinaVoľbyDobrá voľbaDobrá voľba a UmierneníParlamentné voľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu