Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Miliardár Babiš získal v slovenskom biznise monopol: Po stopke od štátu použil jednoduchý trik

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Keď to nepôjde po dobrom, tak to aj tak musí vyjsť. Toto si povedal slovenský miliardár a český minister financií Andrej Babiš, ktorému obchod na Slovensku najprv zastavil protimonopolný úrad. No dnes je všetko inak. Biznis mu vyšiel.

United Bakeries sú pekárne, ktoré konkurujú na Slovensku miliardárovi a ministrovi financií Českej republiky Andrejovi Babišovi. Známy politik a boháč je totiž veľkým hráčom v potravinárskom priemysle ako na Slovensku aj Česku. Pred štyrmi rokmi sa Babiš pokúsil United Bakeries kúpiť, no zastavil ho protimonopolný úrad na Slovensku. Naopak v Česku to úrady schválil s podmienkou, že Babišova firma Penam musia predať štyri pekárne.

Okľukou cez protimonopolný úrad

Dnes to už neplatí a Babišovi sa obchod vydaril. Použil na to jednoduchý trik. Dve pekárne kúpil v Bratislave a Žiline pomocou prostredníkov, aby obišiel zákony protimonopolného úradu. Informovali o tom české Hospodárske noviny. Menšie firmy, ktoré na to použil, mali malé majetkové vstupy. Tie po vstupe do pekární United Bakeries už nepodliehali kontrole z protimonopolného úradu.

"Ako prvá prišla na rad veľká pekáreň v Bratislave, zastrešená v spoločnosti Prvá Bratislavská Pekárenská (PBP). Pre Penam to bol kľúčový cieľ, pretože v slovenskom metropole nemal vlastnú výrobňu, čo komplikovalo zásobovanie," píšu noviny s tým, že do uzavretia tohto obchodu mal Babiš na Slovensku iba štyri pekárne.

Biely kôň Majetky

Kto bol prostredník, cez ktorému sa Babišovi podarilo získať pekárne PBP? Rolu bieleho koňa zohrala firma Majetky, ktorého väčšinovým vlastníkom bol Igor Michalec. V roku 2013 firmu však ovládla Babišova spoločnosť Penam. V roku 2014 spoločnosť Majetky zanikla zlúčením so spoločnosťou PBP. Takto sa Babiš okľukou dostal do pekárne v Bratislave.

Viac o téme: PodnikateľPekárneAndrej BabišANO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu