Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Vianočné tradície politikov počas covidu: Rozhodli sa zostať doma, alebo pôjdu na polnočné omše?

Vianočná zodpovednosť počas covidu je téma aj pre konzervatívnejších politikov. Zobraziť galériu (10)
Vianočná zodpovednosť počas covidu je téma aj pre konzervatívnejších politikov. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/Jakub Kotian, Erika Ďurčová, Roman Hanc, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Štedrý večer už klope na dvere, a to je pre viacerých Slovákov znamenie, že sa blížia už tradičné činnosti ako sviatočná večera či polnočná omša. Nie všetci si však budú môcť tento "luxus" dovoliť, keďže ešte stále prechádzame pandémiou a tieto tradície idú často bokom. Nie však pre všetkých. My sme sa pozreli na to, ako si plánujú štedrý večer a vianočnú zodpovednosť počas covidu niektorí naši politici.

archívne video

Do Bratislavy zavítala zima a Perinbaba (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Facebook/Polícia SR)

Blaha žartoval o skafandroch

Tlačová konferencia strany Smer-SD
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Vianoce trávime vždy vo štvorici, ja, Zuzka a detičky. Tento rok budeme kvôli Covidu každý oblečený v skafandri a celé sviatky prežijeme každý v inej izbe. Ale nie, iba bohapusto žartujem, samozrejme si to spolu užijeme. S našimi babkami sa vidíme počas ďalších sviatočných dní - tento rok asi bude treba zohnať lyže, aby sme mohli predstierať, že ideme spolu na zjazdovku. Ale nie, zase žartujem, žiadne lyže, proste budeme spolu. Dodržiavame všetky pravidlá, ktoré sú zmysluplné - takže tie vládne pochopiteľne nie. Tak ako väčšina Slovákov," priznal Ľuboš Blaha z opozičného Smeru-SD.

U Blanárovcov zvolili prírodu

Tlačová konferencia strany Smer-SD
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Ísť na polnočnú, to patrilo k našim Vianočným zvykom spätým s jeho podstatou a doteraz som si aj s rodinou nenechal ujsť tento silný duchovný zážitok. Aké však budú tieto Vianoce? No, podobne ako tie minuloročné. Skôr virtuálne a ak nebudú umožnené ani rodinné návštevy, tak by boli priveľmi prázdne. Naša rodina má rada prírodu, takže určite strávime veľa času aj uprostred nej, kde sa opäť utvrdíme v tom, v akom nádhernom a obdivuhodnom svete žijeme," prezradil Juraj Blanár zo Smeru.

Stretnutí bude menej, tvrdí Drábiková

Vianočné tradície politikov počas
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: archív L.D.)

"Vianoce prinášajú stíšenie, utužovanie vzťahov a oslavy narodenia Božieho syna. Sme očkovaní aj prekonaní, ale opatrnosť je namieste, takže zrejme budeme mať menej stretnutí ako pred koronou," prezradila pred Vianocami Lucia Drábiková z klubu OĽaNO.

Podmanický na omšu pôjde, ak to bude umožnené

Vianočné tradície politikov počas
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

"Veriaci na svätých omšiach sa správajú zodpovedne počas celej pandémie, preto obmedzovanie bohoslužieb považujem za neadekvátny zásah do slobody náboženského vyznania. Ak to bude možné, istotne sa ich zúčastním, pričom budem rešpektovať racionálne obmedzenia, ako napríklad rúška, odstupy a podobne. Rodinné stretnutia obmedzíme v maximálne možnej miere, najmä s ohľadom na mamu a svokru, ktoré sú vo vyššom veku," povedal pre Topky nezaradený poslanec Ján Podmanický.

Vašečka na svätú omšu pôjde

Richard Vašečka
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"V našej rodine sme všetci zaočkovaní a snažíme sa poctivo dodržiavať protipandemické opatrenia. Aj naša farnosť ich rešpektuje. Bohoslužieb sa zúčastňujeme s radosťou a pravidelne nielen na Vianoce, ale po celý rok. Takže určite pôjdeme na svätú omšu aj na Slávnosť Narodenia Pána či v Nedeľu Svätej rodiny. Rodinné návštevy s ohľadom na našich starších príbuzných tento rok presunieme na iný termín, keď budú lepšie podmienky," popisuje svoje trávenie sviatkov Richard Vašečka z OĽaNO.

Šefčík uprednostňuje úzky rodinný kruh

Marek Šefčík
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

"Vianočné sviatky určite strávime doma v najužšom rodinnom kruhu s manželkou a s deťmi. Medzi sviatkami (záleží od aktuálnej situácie) by sme radi zašli na pár dní na východ k rodičom... Ak bude možnosť, pôjdeme aj na sväté omše, ale ak si to vyhodnotíme ako nie najlepšiu možnosť, pozrieme si omšu z domu - všetko podľa aktuálnej situácie," povedal Marek Šefčík z OĽaNO.

U Romany Tabák bude omša jedine cez internet

Vianočné tradície politikov počas
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Som veriaca, ale pre mňa je dôležité, že Boh nie je len v kostoloch, ale aj v srdci. Kvôli pandemickým opatreniam oželiem tento rok ísť na Vianoce osobne do kostola. Pustím si namiesto toho bohoslužbu online a budem sa chrániť. Prišlo mi to tak prirodzene, pretože sa viem povzbudiť na duchu aj cez pesničky a bohoslužby, ktoré nájdete na internete," plánuje si Vianoce Romana Tabák z OĽaNO.

U Dolinkovcov neplánujú ani rodinné návštevy

Tlačová konferencia strany Hlas-SD
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Naša rodina trávi vianočné sviatky vždy len v úzkom rodinnom kruhu. S mojimi deťmi, rodičmi, a sestrou, s ktorými sme zároveň v intenzívnom kontakte počas celého roka. Môj starý otec má 86 rokov a už minulý rok sme museli z dôvodu bezpečnosti všetkých prispôsobiť trávenie sviatkov tak, aby sme čo najviac znížili epidemické riziko. V našej rodine sme všetci plne očkovaní, napriek tomu neplánujeme rodinné návštevy. Čo sa týka účasti na bohoslužbách, v prípade nepriaznivej situácie zvolíme radšej bezpečnejšiu alternatívu, a teda účasť na nich na diaľku. Dôslednou zodpovednosťou chráni každý jeden z nás nielen seba, ale aj druhých," uviedla Zuzana Dolinková z Hlasu-SD.

Šeliga sa pred návratom domov aj otestuje

Vianočné tradície politikov počas
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Opatrenia sa vzťahujú na všetkých a je potrebné ich dodržiavať. To je úplný základ, ktorý platí pre všetkých. Tieto opatrenia budem dodržiavať tak, ako sú alebo budú vyhlásené a verím, že to platí pre všetkých kolegov z parlamentu. S najbližšou rodinou sa na Vianoce stretnem, ale pred tým, ako pôjdem domov, sa dám otestovať, aj keď už sú doma všetci očkovaní. Treba chrániť seba aj ostatných. Niektoré veci, ako rodinné návštevy a omše však bude potrebné oželieť. Nielen kvôli opatreniam, ale najmä preto, aby sme chránili seba a iných pred šírením covidu," povedal pre Topky nezaradený poslanec zo Za ľudí Juraj Šeliga.

Viac o téme: PoliticiKostolKonzervatívciKoronavírusPolnočná omšaVianočná zodpovednosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu