Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Išlo skutočne o osamelého vlka? Ministri priblížili detaily atentátu na premiéra: Šokujúce informácie!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Štyri dni po atentáte na premiéra Roberta Fica sa minister obrany Robert Kaliňák a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok rozhodli predstúpiť pred ľudí s jasnými dátami. Predstavili bezpečnostnú situáciu na Slovensku po streľbe na tretieho najvyššieho ústavného činiteľa. Ako to vyzerá na Slovensku?

VIDEO Nové informácie o atentáte na premiéra: Vyšetruje sa aj verzia, že páchateľ nebol osamelý vlk, uvádza Šutaj Eštok

Nové informácie o atentáte na premiéra: Vyšetruje sa aj verzia, že páchateľ nebol osamelý vlk, uvádza Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Po atentáte na premiéra Roberta Fica, ktorý sa udial v stredu 15. mája počas výjazdového rokovania vlády v Handlovej, uplynuli štyri dni. 71-ročný atentátnik Juraj Cintula spôsobil premiérovi štyri strelné poranenia, pričom dve boli ľahké, jedno stredne vážne a jedno vážne. Krátko po útoku zasadala aj Bezpečnostná rada Slovenska. Medzitým NAKA obvinila 4 osoby z nebezpečného vyhrážania sa politikom či bežným ľuďom. Predstavitelia vlády v nedeľu popoludní predstúpili pred verejnosť a predstavili, ako je na tom Slovensko z hľadiska bezpečnosti po stredajšom útoku. 

"Robíme všetko pre garanciu bezpečnosti na Slovensku," vyhlásil na začiatku minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Podľa jeho slov sú v teréne všetci policajti, ktorí monitorujú rizikové miesta. Medzi nimi obchodné centrá, miesta, kde je veľa ľudí, ale rovnako ochraňujú nemocnice, či obydlia ústavných činiteľov a politikov, ktorí dostali vyhrážky smrťou. Okrem toho operatívci monitorujú rizikové osoby aj skupiny. Taktiež monitorujú aj úrady, administratívne budovy či redakcie viacerých novín alebo televízií.

Matúš Šutaj Eštok vymenoval štyroch obvinených pre vyhrážky či schvaľovanie atentátu, na ktorých si posvietila NAKA. Ide o 23-ročnú Bratislavčanku, ktorá nemala trestný záznam a schvaľovala konanie atentátnika, ale aj o 42-ročného muža zo Spišskej Novej Vsi, ktorý na Facebooku napísal, že premiér by mal zomrieť. Rovnako elitní policajti obvinili aj 40-ročnú ženu z Nitry, ktorá nemala ani priestupok či suseda politika, ktorému sa vyhrážal smrťou.

Išlo skutočne o osamelého
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Po strede stačilo,“ povedal minister vnútra a varuje ľudí, že bez kompromisov budú riešiť každého, kto bude mať na sociálnych sieťach rovnaké postoje a zmýšľanie či názory. Vyzval ľudí, aby na internete nešírili nenávisť. Priblížil, že polícia doteraz zaistila celkovo 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, ktoré verejne schvaľovali trestný čin či jeho páchateľa. Okrem toho preverujú 90 informácií o schvaľovaní trestného činu či nenávistné prejavy vo virtuálnom priestore. "Boli prijaté opatrenia, o ktorých budeme informovať možno už v budúcom týždni," uviedol námestník riaditeľa SIS poverený výkonom právomocí riaditeľa SIS Pavol Gašpar. Výkon policajtov je po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) navýšený zhruba o 30 až 40 percent.

Osamelý vlk?

Vyšetrovací tím atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa zaoberá aj možnosťou, že páchateľ nebol osamelým vlkom. Informoval o tom v nedeľu minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach. 

Išlo skutočne o osamelého
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Podľa tejto verzie sa páchateľ pohyboval v skupine ľudí, ktorí sa na tento trestný čin hecovali. Dve hodiny po spáchaní skutku mal páchateľ vymazanú všetku facebookovú aj komunikačnú históriu a neurobil to on a zrejme ani jeho manželka. Na základe tejto operatívnej informácie pracujeme aj s možnosťou, že za trestným činom je skupina osôb. Hovorím to aj na základe spravodajských informácií, ktoré nám boli poskytnuté,“ tvrdil Šutaj Eštok. Podľa jeho informácií nie je manželka strelca tak zdatná, aby mu vymazala celú históriu. 

"Vyšetrovateľ bol doplnený o vyšetrovací tím, pretože je tu aj verzia toho, že páchateľ sa pohyboval v určitej skupine ľudí, ktorí sa možno na tento trestný čin hecovali a vzájomne podporovali," uviedol minister. Minister zároveň dementoval, že súčasťou atentátu boli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach. "Aj oni už sa stali obeťami vyhrážok a želania smrti," podotkol. Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra, 71-ročného Juraja C., vzal v sobotu (18. 5.) Špecializovaný trestný súd do vyšetrovacej väzby. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Zasadne branno-bezpečnostný výbor

K situácii po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bude v stredu (22. 5.) zvolaná bezpečnostná rada štátu. Avizoval to vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD). Zaoberať sa má návrhmi opatrení či možnými legislatívnymi zmenami na predchádzanie podobných útokov. Na budúci týždeň sa má o prípade bližšie informovať aj parlamentný brannobezpečnostný výbor, informoval jeho predseda Tibor Gašpar (Smer-SD).

O zvolanie Bezpečnostnej rady SR požiada minister podpredsedníčku rady Denisu Sakovú (Hlas-SD) aj v kontexte nových informácií o tom, že páchateľ atentátu nemusel byť osamelým vlkom. "Chceme si zhrnúť všetky informácie spravodajských služieb, Policajného zboru, určite pripraviť opatrenia najmä v súvislosti s ochranou inštitúcií a zariadení, ktoré majú strategický význam," načrtol Kaliňák.

Výstupom bezpečnostnej rady by mohli byť podľa vicepremiéra aj návrhy prípadných legislatívnych opatrení, kde možno posilniť ochranu. "Pretože len legislatívne opatrenie môže garantovať, že ochrana sa bude týkať všetkých rovnakou mierou," zdôvodnil. Otvoriť treba podľa neho aj diskusiu o tom, ako viac penalizovať aj "verbálne útoky vysokého stupňa nenávisti". Parlamentný výbor bude podľa Gašpara zvolaný po dohode s ministrom vnútra. Poslanci sa na ňom majú ešte podrobnejšie informovať o všetkých skutočnostiach, ktoré by mali vedieť ako volení zástupcovia občanov, prípadne k situácii zaujať stanovisko. "Z môjho pohľadu je ten doterajší proces, ktorý tu prebieha, nastavený dobre. Je to značne široký záber pre bezpečnostné zložky a, ako som už povedal, tá situácia je výnimočná," komentoval. Dodal, že žiadne zľahčovanie nie je na mieste.

Vicepremiér poukázal na to, že v parlamentnom výbore sa stretáva koalícia i opozícia. "To znamená celé politické spektrum, ktoré dnes má jedinú úlohu, a to je upraviť naše pravidlá do budúcna, aby sme predišli takejto situácii, ako sa stala tento týždeň," doplnil.

 

Viac o téme: Robert KaliňákMatúš Šutaj - EštokAtentát na premiéraAtentát na Robera Fica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu