Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Matovičov výrok o baranovi má dohru: Prehral súd s Blahom a zrejme sa mu bude musieť ospravedlniť!

Matovič prehral súd s Blahom ohľadom výroku o Zobraziť galériu (3)
Matovič prehral súd s Blahom ohľadom výroku o "mydlení barana". (Zdroj: SITA/Branislav Bibel, Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Niekedy sú tvrdé výroky v politike skôr na škodu, ako na osoh. Mnohí politickí predstavitelia v konfrontácii s oponentom často využívajú trochu tvrdší slovník či situácie, než ako by bolo úmerné. V prípade konfliktu medzi expremiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a Ľubošom Blahom (Smer-SD) sa však o pokojnej výmene názorov nedá hovoriť a v prípade lídra OĽaNO dokonca súd rozhodol v jeho neprospech. Ide totiž o výrok spred roka a pol, keď bola na pretrase kauza Arca Capital a investície Matovičovej manželky.

Blaha vtedy v parlamente spomenul Matovičovu manželku ako "bielu kobylu", za čo sa jej neskôr ospravedlňoval. Matovič mu však nezostal nič dlžný a spomenul náhodný mail, ktorý mu prišiel údajne o tom, čo mal počas študentských čias robiť sám Blaha. Azda všetci už poznajú slávny výrok o "mydlení barana", ktorý Matovič povedal a portál Webnoviny.sk teraz informoval o tom, že po žalobe, ktorú na Matoviča po tomto výroku Blaha podal, sa ani zďaleka nezľahne zem. Práve naopak.


VIDEO Hodina otázok sa poriadne zvrhla: Premiér si podal Blahu, vulgarizmy v parlamente!


VIDEO Prejav Matoviča o Blahovi z roku 2020:

Zrušenie žaloby súd v Trnave zamietol

Teraz prichádza zlom, pretože sudca Okresného súdu v Trnave zamietol návrh Igora Matoviča na zrušenie rozsudku v prípade tohto slávneho výroku. Podľa rozsudku sa má Matovič Blahovi ospravedlniť. Rozhodnutie však ešte nie je právoplatné.

Matovičov výrok o baranovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Blaha v tomto prípade zažaloval Matoviča ešte 24. septembra 2020.  Matovič v čase vybublania kauzy Arca Capital počas hodiny otázok v parlamente hovoril o emailovej informácii, ktorú dostal do schránky pomerne dávno. Podľa neho Blaha ešte ako študent preskočil plot istej záhrady a následne "mydlil barana". Týmto štýlom reagoval na vystúpenie Blahu, ktorý predtým hovoril o Matovičovej manželke Pavlíne ako o "bielej kobyle".

Okresný súd o prípade rozhodol v rámci ochrany osobnosti a primeraného zadosťučinenia rozsudkom pre zmeškanie. Matovič by sa tak mal Blahovi ospravedlniť priamo na pôde parlamentu. Blahovi súd tak priznal náhradu trov konania v stopercentnej výške.

Pasívny prístup Matoviča k prípadu

Rozsudky pre zmeškanie súdy sa vydávajú len obvykle. Ide o prípady keď je jedna zo strán na prípad a na výzvy súdu reaguje len pasívne. Matovič sa k žalobe nevyjadril, súd tak rozhodol rozsudkom "pre zmeškanie". Až na tento Matovič zareagoval návrhom na zrušenie, s ktorým však neuspel.

Matovičov výrok o baranovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: BaranVýrokSúd Igor Matovi衼uboš Blaha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu