ULM - Vedci z nemeckého Ulmu zistili, že protikoronavírusová vakcína Astrazeneca má príliš vysoký obsah bielkovín. Podľa riaditeľa štúdie je pravdepodobné, že väčšina z nich nebude mať negatívne účinky na očkovaných ľudí. Výsledky však naznačili nedostatky v kontrole kvality.
Vedci z lekárskej fakulty univerzity v Ulme zistili kontamináciu bielkovinami vo vakcíne vyrobenej výrobcom Astrazeneca. V oznámení o preprintovej štúdii, vedci vysvetlili, že či je tým ovplyvnená účinnosť vakcíny, alebo či existuje súvislosť s reakciami na vakcínu, zatiaľ nevedia. Je potrebné to objasniť v ďalších výskumoch. Obsah bielkovín v jednej vakcinačnej dávke však bol vysoko nad teoreticky očakávaným množstvom.
V kruhoch britsko-švédskej farmaceutickej spoločnosti sa však naopak hovorí, že klinické skúsenosti naznačujú, že proteíny zostávajúce vo vakcíne sú na bezpečnej a v niektorých prípadoch na nižšej úrovni ako v iných podobne vyrábaných vakcínach. Nie je možné dosiahnuť stopercentnú čistotu. Spoločnosť pracuje na najvyšších možných štandardoch.
Viac ako tisíc bielkovín v troch testovaných dávkach
Podľa štúdie sa našli ľudské a vírusové proteíny, najmä takzvané proteíny tepelného šoku. Celkovo sa v troch skúmaných dávkach našlo viac ako tisíc proteínov. Je nepravdepodobné, že väčšina z nich bude mať negatívne účinky na očkovaných, uviedol vedúci štúdie Stefan Kochanek. "Je však známe, že proteíny extracelulárneho tepelného šoku modulujú vrodené a získané imunitné reakcie a zosilňujú existujúce zápalové reakcie. Boli tiež spájané s autoimunitnými reakciami."
Prítomnosť proteínov naznačuje nedostatočné postupy kontroly kvality, zdôraznil Kochanek. Revíziou výrobného procesu a kontrolou kvality je možné zvýšiť účinnosť a bezpečnosť vakcíny.