Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Belgičania rozbehli zbierku na nákup vakcín pre chudobné krajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

BRUSEL - V Belgicku spustili občiansku iniciatívu, ktorej cieľom je zozbierať finančné prostriedky na nákup vakcín proti ochoreniu COVID-19 a poskytnúť ich ľuďom v chudobnejších krajinách sveta, ktoré si ich nemôžu dovoliť. Informoval o tom internetový denník The Brussels Times.

Kampaň s názvom "vakcína pre každého" bola zriadená pri Nadácii kráľa Baudouina. Jej cieľom je zaslať získané prostriedky programu COVAX, ktorý vytvorila Organizácia Spojených národov a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s cieľom pomôcť krajinám s nízkym a stredným príjmom získať prístup k proticovidovým vakcínam. Najväčším prispievateľom pre nástroj COVAX je EÚ a jej členské krajiny. "Zdá sa nám jedinečné, že občania - spolu s ľuďmi ako Bill Gates či britský princ Harry a jeho manželka Meghan prostredníctvom svojich nadácií - môžu financovať vakcíny pre tých menej šťastných," uviedli iniciátori kampane vo vyhlásení pre médiá. Upozornili na skutočnosť, že za vakcíny proti COVID-19, ktoré sa v Belgicku podávajú bezplatne, môžu niektoré krajiny platiť od 1,78 až 14,8 eura za jednu dávku.

Iniciátori kampane podľa svojich vyjadrení chcú sumou v hodnote vakcíny pre jednu osobu, alebo jej časťou, umožniť očkovanie ľudí v iných častiach sveta. Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus začiatkom tohto týždňa odsúdil nevyrovnanosť v oblasti očkovania proti koronavírusu vo svete, pripomína The Brussels Times.  Šéf WHO upozornil, že malá skupina krajín vyrába a nakupuje väčšinu vyrobených vakcín a "riadi tým osud zvyšku sveta".

Belgicko v pondelok oznámilo, že daruje štyri milióny vakcín proti COVID-19 pre nástroj COVAX. Federálna ministerka pre rozvoj Meryame Kitirová spresnila, že od začiatku júla bude Belgicko chudobnejším krajinám ponúkať vakcíny od spoločností Johnson & Johnson a AstraZeneca. Kitirová zdôraznila, že hoci Belgicko v oblasti dodávok vakcín čelí určitým oneskoreniam, iné krajiny sveta s distribúciou ešte ani nezačali, pretože potrebné vakcíny nemajú k dispozícii.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaBelgickoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu