Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Vedci urobili prelomový objav: Vyriešili záhadu, ako mohli byť postavené egyptské pyramídy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

EGYPT - Mnohé zo starovekých egyptských pyramíd sa nachádzajú v púštnom páse medzi Gízou a Lisztom. Nová štúdia uverejnená v časopise Communications Earth & Environment naznačuje, že boli postavené pozdĺž vetvy riečneho systému, ktorý medzičasom zmizol pod nánosom piesku.

Prečo sa desiatky starovekých egyptských pyramíd nachádzajú v nevýraznom páse neúrodnej púšte ďaleko od brehov dnešného Nílu? Dôvodom je možno skutočnosť, že boli postavené pozdĺž dnes už neexistujúcej rieky. Táto teória by objasnila ich zvláštnu polohu a zároveň vysvetlila, ako boli pred viac ako 4 500 rokmi postavené. Pozdĺž vertikálneho pásu medzi Gízou a Lisztomt na okraji nehostinnej Západnej púšte, ktorá je súčasťou Sahary, sa nachádza viac ako 30 pyramíd. Patrí k nim aj Veľká pyramída v Gíze, ktorá je jedným zo siedmich divov starovekého sveta. Pyramídové pole sa nachádza v značnej vzdialenosti od Nílu. Rieka sa však v priebehu tisícročí výrazne menila a v minulosti mala pravdepodobne oveľa vyšší prietok a ramená ako v súčasnosti, informuje nová štúdia.

Vedci prezreli satelitné snímky, aby vyhľadali možnú polohu bývalého riečneho ramena, ktoré tieklo popri pyramídovej oblasti. Po nájdení sľubného kandidáta urobili geofyzikálny prieskum a odobrali vzorky sedimentov. Odhalili dôkazy o existencii starovekého ramena rieky Níl dlhého asi 64 kilometrov. Navrhujú ho pomenovať „Ahramat“, čo v arabčine znamená pyramídy. „Dĺžka bola pravdepodobne naozaj rozsiahla, ale aj jeho šírka bola v niektorých oblastiach obrovská. Hovoríme o šírke okolo pol kilometra alebo viac, čo je rozmer zodpovedajúci dnešnej šírke toku Nílu,“ povedal hlavný autor štúdie Eman Ghoneim z Univerzity v Severnej Karolíne. „Bola to veľká vetva,“ dodal.

Riečne rameno sa zrejme začalo vytrácať približne pred 4200 rokmi a tento proces pokračoval ďalej v priebehu storočí. Po intenzívnom suchu sa pás zahalil do vetrom naviateho piesku, ktorý rieku pochoval pod púštnou prikrývkou. „Ako mizli ramená, zanášali sa a mizli aj staroegyptské mestá a mestečká a my vlastne ani netušíme, kde ich nájsť,“ dodal Ghoneim. Predtým, ako riečne rameno zmizlo, bolo pravdepodobne nápomocné pri stavbe pyramíd. „Ak sú pyramídy v tejto špecifickej oblasti, museli tu v minulosti existovať vodné plochy, ktoré prenášali alebo uľahčovali dopravu kameňov a veľkého množstva robotníkov na tieto miesta,“ uzavrel Ghoneim.

Viac o téme: VýskumPyramídyNíl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu