Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Prvá Slovenka na Mount Evereste, ktorá vystúpila bez pomocného kyslíka: Lenka Poláčková prepísala históriu

(Zdroj: Instagram/lenkavacval)

BRATISLAVA – Dnes vystúpila slovenská herečka, moderátorka a ultramaratónkyňa Lenka Poláčková na Mount Everest, najvyššiu horu sveta. Stala sa tak druhou Slovenkou, ktorej sa tento výstup podaril. Obdivuhodné je aj to, že na horu vystúpila bez pomocného kyslíka.

Lenka Poláčková spolu so svojím manželom Honzom a skúsenými šerpami Prakash Sherpa a Sona Sherpa vyrazila zo základného tábora vo štvrtok v noci. Na najvyššiu horu sveta sa vydali v apríli. Pred samotným výstupom Poláčkovú čakala mimoriadne náročná príprava.

„Everest bez kyslíka? Chcem veriť, že je to reálne. Chcem veriť, že ma dlhé týždne v Himalájach strávené aklimatizáciou, výstupmi a náročnými rotáciami k 8000 m n. m., na tento výstup dostatočne pripravili. Viac už som v príprave urobiť nemohla,“ napísala v príspevku na Instagrame.

Stala sa tak desiatou ženou na Mount Evereste a len druhou Slovenkou, ktorá tento náročný výstup zvládla. Prvou Slovenkou, ktorá sa dostala na Mount Everest, bola rodená Prešovčanka Lucia Janičová. Tej sa to podarilo v nedeľu 12. mája. „Tá dôležitejšia časť ich cesty však začína práve teraz. Cesta naspäť do základného tábora bude trvať niekoľko dní. Držte nám všetkým palec,“ informuje najnovší príspevok na sociálnej sieti.

Poláčková sa do pozorností médií aj verejnosti dostala už predtým. Dvakrát sa jej podarilo prebehnúť Slovensko, no prebehla aj Pyreneje, americké Colorado či peruánsky Qhapaq Nan. Minulý rok tiež prebehla 2 000 kilometrov cez celé Alpy.

Viac o téme: VýstupMount EverestLenka Poláčková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu