BRATISLAVA - Silná imunita je pre správnu obranyschopnosť tela veľmi dôležitá. Preto by ste ju mali posilňovať celoročne. Nielen v zime, ale aj v teplých dňoch, keď prechádzate zo slnka trebárs do klimatizovaných budov a autobusov. Prečítajte si pár jednoduchých rád, ako na to.
Dajte si raňajky a začnite deň bez kofeínu
Ľudia, ktorí vynechávajú raňajky, oveľa ľahšie a častejšie podľahnú zimným chorobám, napríklad prechladnutiu. Namiesto rannej kávy si preto doprajte šálku bylinkového čaju alebo teplú vodu s citrónom, ktorá povzbudí metabolizmus.
Myslite na zinok
Tento kľúčový minerálny prvok zlepšuje hojenie rán, funkciu štítnej žľazy, čriev, krvnú zrážanlivosť, zrak i čuch. Funguje tiež ako silný antioxidant. Bohatým zdrojom zinku sú krevety, mušle, ustrice, cícer, ľanové a tekvicové semienka, fazuľa, špenát, varená listová zelenina, tahini pasta, kakao či kešu orechy. „Pamätajte na to, že počas prvých 24 hodín po objavení prvých príznakov môže konzumácia zinku zvrátiť vývoj prechladnutia a v prípade jeho prejavu skrátiť jeho výskyt na tri dni,” upozorňuje Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.
Stavte na cesnak, kurkumu, echinaceu a huby shitaké
Vysoký obsah síry v cesnaku dodá výraznú chuť a arómu každému jedlu. Cesnak je tiež bohatý na selén, ktorý je dôležitý pri podpore imunity. Kurkumu užívajte čo najčastejšie, pretože dokáže významne zvýšiť množstvo dôležitého proteínu, ktorý pomáha imunitnému systému bojovať s plesňami, vírusmi a baktériami. Toto korenie nájdete takmer v každom recepte indickej kuchyne, rovnako ju však môžete pridávať do nápojov.
Ďalšou rastlinkou, ktorá pomáha činnosti imunity, je echinacea. Dostupná je v rôznych formách a vraj dokáže skrátiť dobu prechladnutia o viac ako polovicu. Huby Shitake zas pôsobia ako špongia, ktorá vysáva jedovaté látky z tela, a preto účinne absorbuje rádioaktívne žiarenie. Štúdie odhalili aj ich protinádorové účinky. Znižujú hladinu cholesterolu a vysokého krvného tlaku, pomáhajú dokonca pri bolestivosti a zápaloch kĺbov. Liečivá huba Shitake má prirodzené antibakteriálne účinky a pomáha pri liečbe vredov a žalúdočných problémov.
Nezabúdajte na antioxidanty
Sem rozhodne patria čučoriedky, jahody, maliny, čierne ríbezle aj goji. Obsahujú polyfenoly vrátane quercetinu a antokyánov. Ďalej kakao, ktoré obsahuje tryptofán meniaci sa na sérotonín, chemikáliu, ktorá dokáže ovplyvňovať náladu. Pokojnejší stav prospieva bunkám imunitného systému, ktoré svoju prácu môžu odvádzať oveľa efektívnejšie. Dobrými antioxidantmi sú aj brokolica a hlúbová zelenina ako kel, kapusta, špenát či karfiol.
Zlaté mlieko
Za elixír zdravia je v tomto smere považované tzv. zlaté mlieko. Má skvelé zdravotné účinky a už tisíce rokov sa využíva ako ajurvédska medicína.
Ingrediencie: 300 ml mandľového mlieka (alebo orechové/kokosové), jedna lyžička kurkumy, jeden centimeter škoricovej kôry, jeden centimeter čerstvého zázvoru, tri guľôčky čierneho korenia, jedna lyžička medu, agáve či ryžového sirupu, ktorý má podstatne nižší glykemický index ako cukor (med).
Postup: Mlieko mierne zohrejte. Zázvor ošúpte a rozštvrťte, potom s celou škoricou a medom pridajte do mlieka. Zahrievajte, kým mlieko nezíska sýto zlatožltý odtieň. Potom zlejte do šálky a posypte trochou čerstvo namletého čierneho korenia.