Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Majiteľ baru vymyslel geniálne riešenie, ako obmedziť ľudí, ktorí neustále čumia do mobilu

V Gin Tube sa nesmiete venovať mobilu Zobraziť galériu (2)
V Gin Tube sa nesmiete venovať mobilu (Zdroj: facebook/gin tub)

EAST SUSSEX - Majiteľ kokteil baru v Anglicku s názvom Gin Tub zabojoval proti modernej dobe spôsobom, aký je vo svete veľmi výnimočný. V jeho priestoroch totiž vytvoril takzvanú Faradayovu klietku, ktorá blokuje signál mobilných zariadení a návštevníci sa tak môžu nerušene venovať svojmu okoliu.

Mobilné telefóny a zariadenia, ich pripojenie k sieti a internetu, sa stávajú našou každodennou rutinou už nejaký ten čas. Ľudí okoloidúcich,  stojacich či sediacich s upreným pohľadom na displej telefónu, vídame všade okolo nás. Tento výdobytok modernej doby nám priniesol mnoho výhod ale i negatívnych faktorov. Jedným takým negatívom je fakt, že sa ľudia čoraz menej rozprávajú.

Absencia vzájomnej verbálnej komunikácie sa určite nepáčila Stevenovi Tylerovi, majiteľovi baru v anglickom grófstve East Sussex. V jeho bare si čoraz viac všímal skupinky ľudí, ktorí sa venujú svojim mobilným zariadeniam výrazne viac ako svojim prísediacim kamarátom. Šikovne preto využil fyzikálny jav a v priestoroch podniku vybudoval vlastnú Faradayovu klietku, ktorá blokuje signál mobilných zariadení. Do stien bolo potrebné inštalovať striebornú fóliu a medené pletivo, ktoré odfiltruje elektromagnetické signály po vstupe do priestoru budovy. Tento efekt ako prvý objavil fyzik Michael Faraday v roku 1836.

Majiteľ baru vymyslel geniálne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: facebook/gin tub)

Ak telefónny signál narazí na Faradayovu klietku a jej konštrukciu z pletiva, elektróny sa začnú pohybovať v kove. Svojím pohybom tak vytvárajú elektromagnetické pole, ktoré pôsobí naopak a ruší tak vlnovú dĺžku žiarenia. Pre príklad, Faradayovu klietku využíva i mikrovlnná rúra, kde je kovové pletivo inštalované medzi sklom a dverami.

"Nie je to úplne dokonalý systém. Len som chcel, aby ľudia trávili viac času bez toho, aby boli rušení svojím mobilným telefónom," vysvetlil Steven Tyler. "Návštevníkov baru som nikdy nežiadal, aby prestali používať svoje telefóny, jednoducho som sa ubezpečil, aby telefóny v mojom bare nefungovali," dodal. 

Majiteľ baru vymyslel geniálne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: facebook/gin tub)

Tyler určite nie je jediný človek, ktorý rieši otázky sociálneho života. Podobné a rôzne iné opatrenia pre zachovanie verbálnej komunikácie môžeme spozorovať i v iných krajinách sveta. Keď budete nabudúce tráviť večer s priateľmi, skúste telefón nechať bokom a ísť ostatným príkladom.

Viac o téme: MobilVerbálna komunikácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu