Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Parlament schválil kontroverzný návrh zákona o zahraničnom vplyve: Môže skomplikovať cestu Gruzínska do Únie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Európska únia v utorok varovala Gruzínsko, že prípadné prijatie kontroverzného zákona o "zahraničnom vplyve" bude brániť jeho snahe o vstup do bloku. Informuje agentúra AFP.

"Členské krajiny EÚ majú jasno v tom, že ak bude tento zákon prijatý, bude to pre Gruzínsko vážna prekážka v jeho európskej perspektíve," povedal hovorca Európskej komisie Peter Stano. Na základe navrhovaného zákona o tzv. vonkajšom vplyve by sa musela každá nezávislá mimovládna alebo mediálna organizácia zaregistrovať ako "organizácia sledujúca záujmy cudzej mocnosti", ak na svoje financovanie získa viac než 20 percent prostriedkov zo zahraničia.

archívne video

Bitka v gruzínskom parlamente (Zdroj: X)

Vládnuca strana návrh obhajuje s tým, že cieľom je zvýšiť transparentnosť financovania mimovládnych organizácií. Legislatívu sa pritom snažila zaviesť už vlani, pre masové protesty ju však z rokovania parlamentu stiahla. V reakcii na plány vládnej strany Gruzínsky sen presadiť kontroverzný návrh zákona sa začali už začiatkom apríla masové protivládne protesty.

Prezidentka Salome Zurabišviliová avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta. Návrh zákona kritizujú aj Rada Európy či OSN. Záverečné tretie čítanie sa konalo v utorok. Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze v nedeľu sľúbil, že legislatíva tretím čítaním parlamentu prejde.

Parlament schválil kontroverzný návrh zákona o zahraničnom vplyve

Gruzínsky parlament v utorok v treťom čítaní schváli kontroverzný návrh zákona o "zahraničnom vplyve", informovali tamojšie médiá. Informuje agentúra AFP a Reuters. Poslanci hlasovali za jeho prijatie  v pomere 84 ku 30. Prezidentka Salome Zurabišviliová avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta. 

Na základe navrhovaného zákona o tzv. vonkajšom vplyve by sa musela každá nezávislá mimovládna alebo mediálna organizácia zaregistrovať ako "organizácia sledujúca záujmy cudzej mocnosti", ak na svoje financovanie získa viac než 20 percent prostriedkov zo zahraničia.

V reakcii na plány vládnej strany Gruzínsky sen presadiť kontroverzný návrh zákona sa začali už začiatkom apríla masové protivládne protesty. Tie viedli k zadržaniu niekoľkých demonštrantov. Návrh zákona kritizuje aj Európska únia, Rada Európy či OSN.Vládnuca strana návrh obhajuje s tým, že cieľom je zvýšiť transparentnosť financovania mimovládnych organizácií. Legislatívu sa pritom snažila zaviesť už vlani, pre masové protesty ju však z rokovania parlamentu stiahla.

Viac o téme: VstupZákonGruzínskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu