Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Expertka prišla s bláznivou teóriou o ikonických dielach Williama Shakespeara: Nenapísal ich on, ale...

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

USA – Odborníci aj verejnosť dlhé roky verila, že ikonické hry Williama Shakespeara napísal sám Shakespeare. Nová kniha však tvrdí, že ich autorkou je v skutočnosti žena. Podľa americkej spisovateľky ľudia v tej dobe používali Shakespearovo meno ako univerzálnu značku.

Klasiky, ako Rómeo a Júlia a Othello, sú údajne plné dôkazov, že ich napísala Shakespearova súčasníčka zo 17. storočia Emilia Bassanová. Americká spisovateľka Jodi Picoultová sa o túto teóriu podelila vo svojej najnovšej knihe s názvom „By Any Other Name“. Tiež verí, že Bassanová bola len jednou z mnohých spisovateliek a spisovateľov píšucich pod Shakespearovskou „značkou“. „Myslím, že vtedy ľudia v divadle vedeli, že William Shakespeare je univerzálne meno pre množstvo rôznych typov autorov,“ povedala Picoultová, píše denník Daily Star. Zároveň dodala, že táto informácia sa z nejakého dôvodu nedochovala do súčastnosti, a to je dôvod, prečo Shakespearovi pripisujeme zásluhu na ikonických dielach.

V roku 1611 sa Bassanová stala prvou poetkou publikovanou v Anglicku vo veku 42 rokov. Picoultová však upozornila na dôležitý detail. „Spisovatelia sa magicky neobjavujú, keď majú 40 rokov. Spisovatelia píšu. Som presvedčená, že písala, len neverím, že to robila pod svojím menom,“ priblížila. Tiež verí, že fakt, že postava Júlie má 13 rokov, je dôkazom, že za tragédiou stojí práve Bessanová. Podľa Picoultovej bola poetka v rovnakom veku, keď bola nútená stať sa niečou milenkou. 

V Othellovi sa zase odkaz na „kozy a opice“ hodí k freske v Bassanovej rodinnom dome v talianskom meste Bassano del Grappa. Slúžka maurského vojenského veliteľa Othella, manželky Desdemony, sa tiež volá Emilia. Podľa Picoultovej musela poetka skrývať svoju identitu, pretože bola žena. Niektorí vedci si myslia, že Bassanová bola Shakespearova „temná dáma“ – žena, ktorá sa často objavuje v jeho sonetoch a má čierne, kučeravé vlasy a bledú pokožku.

Expertka prišla s bláznivou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Picoultová nie je prvá, ktorá zdieľa teóriu, že Shakespearove diela v skutočnosti napísala žena. Toto presvedčenie však už predtým vyvolalo pobúrenie v literárnych a akademických kruhoch. „Shakespeare prekročil rámec toho, že je dramatikom – niekedy si myslím, že je náboženstvom. V Shakespearovi sa ukrýva slepá viera,“ dodala Picoultová.

Viac o téme: Wiliam ShakespeareEmilia Bassano
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu