Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Pri najhoršej pandémii v histórii sa ľudstvo storočia mýlilo! Teraz odhalili skutočného vinníka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia.sk)

WASHINGTON - Nová štúdia vedcov odhalila, že za pandémiu moru zo 14. storočia, ktorá v Európe zabila 50 miliónov ľudí, nemôžu potkany. Tie boli dlhodobo považované za hlavných prenášačov tzv. čiernej smrti. Najnovší výskum odhalil pravého vinníka. Sú to ľudské vši.

Vedci v odbornom časopise PLoS Biology spochybňujú, že za prenos baktérie Yersinia pestis mohli potkany. Podľa nich práve parazity sú omnoho úspešnejšie v prenose patogénu spôsobujúceho tzv. bubonický mor.

archívne video

Komisia vyhodnotila výsledky výskumu v lokalite zaniknutého kostola (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Toto zistenie obracia naruby presvedčenie, že za smrťou miliónov Európanov z rokov 1349 - 1353 môžu hlodavce. Naopak podľa vedcov sú to ľudské vši, ktoré dokážu prenášať spomínanú baktériu omnoho efektívnejšie.

„Zistili sme, že telesné vši sú v prenose Yersinia pestis lepšie, než sa kedysi predpokladalo. Vši majú jedinečné prídavné slinné žľazy, známe ako Pawlowského žľazy, ktoré môžu byť infikované Yersinia pestis a vylučovať morové bacily do úst hmyzu pred saním krvi," uviedol pre denník Daily Star doktor David Bland z Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby v USA.

Nové zistenia tak môžu zmeniť pohľad na potkanov z hľadiska histórie morových pandémií. Potkany sú veľmi dôležité pre ekosystém. Na jednej strane požierajú zdochliny a druhej strane sú potravou pre väčšie druhy živočíchov. Okrem toho sú užitočné napríklad pri hľadaní nášľapných mín či odhaľovaní tuberkulózy.

Viac o téme: VšiPotkanyMor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu