Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNE Zlom vo vládnej kríze: Novým premiérom má byť Eduard Heger, SaS sa vráti do vlády!

Bude z Matoviča minister financií? Zobraziť galériu (25)
Bude z Matoviča minister financií? (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - V sobotu podvečer došlo k zlomu vo vládnej kríze. Lídri troch koaličných strán - Za ľudí, Sme rodina a OĽaNO vystúpili na tlačovej konferencii na Úrade vlády. Premiér Igor Matovič na nej navrhol, že sa vymení so súčasným ministrom financií Eduardom Hegerom. Strana SaS ponuku prijala, je pripravená vrátiť sa do vlády. Ministri, ktorí podali demisiu, budú opäť vykonávať svoje funkcie.


Politológovia o VLÁDNEJ KRÍZE: Zlyhali takmer všetci! Matovič mal odstúpiť už dávno


VIDEO brífing strany Sloboda a Solidarita

VIDEO z Úradu vlády o zmene na poste premiéra

Dnešný ONLINE sa skončil. Ďakujeme, že ste ho sledovali s nami. S novinkami sa vám prihlásime zajtra.

21:22 Alojz Hlina oživil niekdajšiu akciu

"Už v decembri minulého roku sme ohlásili virtuálny protest za odstúpenie Matoviča. A aj sme ho v januári urobili. Z vyhodených vianočných stromčekov sme vtedy vyskladali nápis Demisia Matovič. Škoda, že trvalo tak dlho, kým k tej demisii došlo," zaspomínal si šéf KDH Alojz Hlina, ktorý má so stromčekmi ešte ďalšie plány.

MIMORIADNE Zlom vo vládnej
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Alojz Hlina)

21:20 Zvláštny koniec krízy zanecháva silnú pachuť, píše Ján Benčík zo Za ľudí

MIMORIADNE Zlom vo vládnej
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Ján Benčík - Za ľudí)

21:00 Igor Matovič dnes urobil veľké štátnické gesto, tvrdí Eduard Heger

MIMORIADNE Zlom vo vládnej
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Eduard Heger - minister financií SR )

20:38 O zmene na poste premiéra informoval aj Úrad vlády

MIMORIADNE Zlom vo vládnej
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Úrad vlády Slovenskej republiky)

20:28 Eduard Heger má podporu aj štvrtej koaličnej strany

Predsedníctvo strany Za ľudí prijalo Eduarda Hegera (OĽANO) ako nového designovaného premiéra a vyjadrilo mu podporu. Informovala o tom predsedníčka strany a vicepremiérka Veronika Remišová v nedeľu večer po rokovaní predsedníctva. Dodala, že dôveru Hegerovi vyslovil aj poslanecký klub strany.

20:10 Peter Pellegrini označil riešenie koaličnej krízy za nechutné divadlo

"Usvedčený daňový podvodník sa teda stane ministrom financií a všetci ostatní, ktorí v uplynulých dňoch podávali demisie, sa pokojne vrátia do vlády," uviedol predseda strany Hlas-SD s tým, že jediným riešením je referendum.

MIMORIADNE Zlom vo vládnej
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Peter Pellegrini)

20:00 Podľa Erika Tomáša utrpenie Slovenska pokračuje

"Z Hegera sa stane len bábkový premiér, ktorého bude z postu podpredsedu vlády a ministra financií riadiť Matovič. Aj symbolicky sú tieto dve kresielka na zasadnutí kabinetu hneď pri sebe. Na väčšinu uvoľnených ministerských pozícií sa vrátia tí istí ľudia, ktorí u prezidentky mávali demisiami. Vrátane Sulíka," tvrdí opozičný poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD).

MIMORIADNE Zlom vo vládnej
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Erik Tomáš)

19:45 Strana SaS prijíma ponuku Eduarda Hegera

Predseda SaS Richard Sulík vyhlásil, že sa ešte v nedeľu stretne s Hegerom, aby si dohodli detaily. „Oznamujem ústretovosť strany SaS, návrh Igora Matoviča akceptujeme a tiež do určitej miery ustupujeme z našich požiadaviek,“ doplnil s tým, že SaS je pripravená vrátiť sa ku koaličnej zmluve. „Nemáme dôvod otvárať koaličnú zmluvu a ani programové vyhlásenie vlády,“ dodal.

19:37 Bývalý minister zdravotníctva Tomáš Drucker (vtedajší nominant strany Smer) koaličné nadšenie veľmi nezdieľa.

MIMORIADNE Zlom vo vládnej
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Tomáš Drucker)

19:30 Očakáva sa brífing strany SaS. Do centrály už prišla poslankyňa Janka Bittó Cigániková aj exminister školstva Branislav Gröhling.

Jana Bittó Cigániková
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

19:28 Remišová ocenila Matovičovo rozhodnutie a ospravedlnila sa občanom

MIMORIADNE Zlom vo vládnej
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Veronika Remišová)

19:18  Boris Kollár víta krok premiéra Igora Matoviča

Kollár verí, že vládna kríza sa týmto ukončí a partneri budú ďalej spolupracovať. Ak by sa situácia s personálnymi požiadavkami a krízou opakovala, Sme rodina sa na tom nebude zúčastňovať a odíde z koalície.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

19:12 Igor Matovič zverejnil nový status

"Vždy som sa riadil starozákonným pravidlom oko za oko, zub za zub. Dnes som nastavil druhé líce ... a prezradím vám tajomstvo - bolo to sakra ťažké, pri mojej bojovnej povahe," priznal čoskoro už možno bývalý premiér.

MIMORIADNE Zlom vo vládnej
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Igor Matovič)

19:05 Na Facebooku sa objavujú prvé reakcie politikov

Juraj Šeliga zo Za ľudí reagoval len veľmi krátko, ale o to výstižnejšie. Koalícia má znova nádej.

MIMORIADNE Zlom vo vládnej
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Juraj Šeliga - Za ľudí)

Minister obrany Jaroslav Naď za OĽaNO vo svojom statuse uviedol, že "zmena, ktorou prejde Slovensko počas nasledujúcich dní, bude síce zmenou personálnou, no cieľ ostáva rovnaký. Budovať spravodlivú krajinu, umožniť jej občanom dôstojne žiť a pracovať v neposlednom rade, byť hrdým a dobre fungujúcim štátom bez korupčných káuz, ktoré tak veľmi v minulosti ochromili jeho fungovanie".

MIMORIADNE Zlom vo vládnej
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO)

18:54 Matovič upustil od požiadaviek voči partnerom

"Rozhodol som sa na vyslovené požiadavky, ktoré sme mali voči stranám SaS a Za ľudí, akosi zabudnúť a ukázať, že v politike nemusí platiť pravidlo, kto do teba kameňom, ty do neho tiež," povedal Matovič s tým, že nebudú trvať ani na jednej z podmienok voči partnerom. Chce tak odstrániť prekážky, aby sa mohla koalícia zomknúť a pokračovať v práci na naplnení predvolebných sľubov. Ocenil však, že Za ľudí boli ochotní požiadavky splniť. SaS ich splniť podľa jeho slov odmietla. "Nevadí, to je za nami," dodal.

Tlačová konferencia predstaviteľov vládnej
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

18:47 Bude z Matoviča minister financií?

Matovič pripomenul, že vládna kríza vznikla pri dovezení 200-tisíc dávok vakcíny Sputnik V. "Potom vám niekedy toto číslo pripomeniem, ak by k tejto výmene na našich postoch prišlo, ale vtedy vám ho už pripomeniem z postu ministra financií," dodal.

18:43 SaS je pripravená vrátiť sa do vlády

Strana SaS oceňuje krok Igora Matoviča. "Veríme, že po jeho volebnom výsledku to nebolo ľahké rozhodnutie. Prijímame ponuku Eduarda Hegera. Sme pripravení sa vrátiť do vlády a pokračovať v práci, v ktorej sme prestali," píše vo svojej reakcii strana Sas. Na 19.30 h. ohlásila svoj brífing.

18:30 Heger už má podporu OĽaNO aj Sme rodina

Minister financií Eduard Heger chce v pondelok požiadať o stretnutie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Dohodnúť sa chce na ďalšom postupe v súvislosti s rekonštrukciou vlády. Sme rodina a OĽaNO mu deklarovali podporu, s tým ide aj na predsedníctvo strany Za ľudí. Následne sa chce stretnúť aj so šéfom SaS Richardom Sulíkom.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

18:10 Igor Matovič oznámil svoju výmenu s Hegerom

Premiér Igor Matovič ustupuje pre vyriešenie koaličnej krízy od požiadaviek voči partnerom. Jeho ústupkom má byť aj to, že sa vymení s ministrom financií Eduardom Hegerom (OĽANO).

Tlačová konferencia predstaviteľov vládnej
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

16:55 O 17.45 sa na Úrade vlády uskutoční vyhlásenie k aktuálnej politickej situácii.

14:40 Kolíková, Budaj a Raši o vládnej kríze

Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková deklarovala, že strana Za ľudí je za zachovanie štvorkoalície. Osobne by nepodporila vládu bez SaS. Pozitívne vníma, že koaliční partneri diskutujú. Podpredseda Hlasu-SD Richard Raši poukázal na dôsledky vládnej krízy: nefunkčnosť Národnej rady SR, vlády aj protiepidemických opatrení. Nesúhlasí s tým Kolíková ani minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Budaj zároveň tvrdí, že premiér nemôže podať demisiu, keď sa nevie, kto by krajinu ďalej riadil. Nevylúčil ako možnosť vládu, v ktorej by ostal ministrom šéf SaS Richard Sulík. Vyplýva to z ich vyjadrení v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

13:40 Momentálne je diskusia o tom, komu ešte záleží, aby táto vláda pokračovala

Minister financií a dočasný šéf rezortu zdravotníctva i školstva Eduard Heger (OĽaNO) to uviedol v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Povedal, že pri rokovacom stole sú tri strany. „Za celé hnutie OĽaNO môžem povedať, že nám na tom veľmi záleží, rovnako to deklaruje aj Sme rodina a vidieť to aj na Za ľudí,“ podotkol s tým, že postoj SaS nekomentuje. Zdôraznil, že nie je pravda, že by sa nechcel Igor Matovič vzdať pozície premiéra. V rámci prípadnej ponuky na premiérsky post nechcel predbiehať sled udalostí. „Ak bude takáto otázka na stole, postavím sa jej čelom,“ zopakoval.

MIMORIADNE Zlom vo vládnej
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:40 Veronika Remišová avizovala svoju demisiu

“Podpisujem možno posledné dokumenty v úrade, v tomto prípade odpovede občanom a starostom. Za svojím slovom si stojím. Ak nedôjde k posunu v rokovaniach smerom k pokračovaniu štvorkoalície a výmene premiéra, v pondelok oznámim svoju demisiu. Vládna kríza sa nedá ďalej naťahovať," napísala šéfka Za ľudí Veronika Remišová na sociálnej sieti.

MIMORIADNE Zlom vo vládnej
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB/Veronika Remišová)

12:00 Boris Kollár oznámil deň, dokedy je Sme rodina ochotná čakať

Boris Kollár v diskusnej relácii TA3 V politike nechcel prezradiť podrobnosti zo včerajšieho večerného koaličného rokovania. "Nebudem predbiehať. Viem veci, ktoré ešte nemôžem zverejniť. Ale možno budete prekvapení, že tieto veci sa pohnú už tento týždeň," uviedol Kollár. Je presvedčený, že musia pokračovať ako štvorkoalícia. Ak sa nedokážu dohodnúť, je fér vypísať predčasné voľby. Za Sme rodina dal ultimátum na vyriešenie krízy do stredy, zopakoval, že v opačnom prípade treba ľuďom čestne povedať, že sa dohoda nepodarila. Kollár nevylúčil ani spoluprácu so stranou Hlas, ktorej predseda Peter Pellegrini bol druhým hosťom relácie. Pellegrini sa vyjadril, že si spoluprácu so stranou Sme rodina vie taktiež predstaviť.

MIMORIADNE Zlom vo vládnej
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

08:20 V utorok by mala pokračovať prerušená parlamentná schôdza

Poslanci by sa mali zísť opäť v utorok a pokračovať v prerušenom rokovaní. Schôdzu v uplynulom týždni prerušil predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina). Odôvodnil to vládnou krízou, aby sa "cirkus z vlády nepresunul do parlamentu". Chce, aby zákony prechádzali kontinuálne, nemuseli prepadávať body a presúvať poradie návrhov. Poslanci by mali pokračovať v zmysle programu diskusiou ku klimatickej petícii, prihlásených je ešte niekoľko rečníkov. Na programe sú aj dva vládne návrhy súvisiace s pandémiou nového koronavírusu, o ktorých rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.

07:00 Priebeh sobotňajších udalostí v koaličnej kríze si môžete prečítať v tomto článku.

Koaličné strany pokračovali v sobotu v rokovaniach o riešení vládnej krízy. Stretli sa po 18.00 h na Úrade vlády. Na rokovanie boli pozvaní zástupcovia všetkých štyroch vládnych strán. Medzi nimi aj SaS, ktorá počas týždňa pozastavila svoje členstvo v koalícii. Viacerí predstavitelia koalície vyjadrovali záujem vyriešiť krízu do konca víkendu.

VIDEO z príchodov na včerajšie rokovania

V sobotu sa na Úrade vlády pravdepodobne udialo kľúčové rokovanie koalície (Zdroj: Topky/Maarty)

Spor Matovič - Sulík

Premiér Igor Matovič počas dňa na sociálnej sieti uviedol, že OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí stoja pred úlohou dohodnúť sa na trojkoalícii. Argumentoval neochotou SaS splniť podmienky na vyriešenie situácie a kladením dodatočných požiadaviek, najprv jeho demisiu, neskôr aj odchod z vlády. Dodal, že OĽaNO zvolalo na sobotu posledné stretnutie štyroch koaličných strán.

SaS reagovala tým, že odchod premiéra z funkcie by mal automaticky znamenať aj odchod z vlády. Kritizuje, že ich požiadavka je pre Matoviča dôvodom na vymýšľanie nových funkcií. Strana podotkla, že premiérovi nejde o kompromis, ale o pomstu.

Bola by trojkoalícia dosť stabilná?

To, že dohoda na riešení situácie viazne na sporoch OĽaNO a SaS, už uviedol aj podpredseda Národnej rady Juraj Šeliga. Nepovažuje trojkoalíciu za dostatočne stabilnú. Medzi alternatívami riešenia krízy je podľa neho i možnosť odchodu všetkých predsedov strán z vládnych pozícií. Vylúčil, že by bolo zotrvanie Matoviča vo funkcii premiéra súčasťou akéhokoľvek scenára.

Strana Za ľudí dala ultimátum na vyriešenie krízy do pondelka, inak hrozí demisiou šéfka strany a vicepremiérka Veronika Remišová. Nasledoval by ju aj Šeliga. Strana naďalej hovorí o zachovaní štvorkoalície.

Premiér už pripustil ochotu odstúpiť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Dal si viaceré personálne podmienky vrátane odchodu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) či ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). Obaja odstúpili, vládu opustili aj zvyšní ministri za SaS. Vo vláde chýbajú i ministri práce a zdravotníctva.

Prezidentka vyzvala premiéra k demisii

Liberáli následne pozastavili účasť v koalícii. Trvajú na tom, že rokovania má viesť ten, koho prezidentka Zuzana Čaputová poverí zostavovaním novej vlády. Hlava štátu už Matoviča vyzvala na demisiu. Ten však chce podľa vyjadrení viacerých politikov ostať vo funkcii, kým sa nedohodne vedenie nového kabinetu.

Šéf parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár pripustil predčasné voľby, ak sa kríza nevyrieši do konca budúceho týždňa. Dianie v koalícii jeho hnutie viackrát označilo za cirkus. Z toho dôvodu počas uplynulého týždňa prerušil aj rokovanie parlamentu.

Viac o téme: Vládna krízaIgor MatovičRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu