Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VLÁDNA KRÍZA Rázne slová Čaputovej: Matoviča vyzvala na demisiu! Vláda nie je eseročka

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (3)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová prekvapila ráznym vyhlásením po demisii ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Je podľa nej nevyhnutné, aby premiér Igor Matovič svojou demisiou umožnil uzavrieť dohodu koaličných partnerov na rekonštrukcii vlády.

Pred týždňom prezidentka verejne požiadala pána premiéra Matoviča, aby čo najskôr ukončil vládnu krízu. Dnes prijala už štvrtú demisiu člena vlády a ďalší dvaja svoj odchod z vlády avizujú. Koncom tohto týždňa môže byť podľa nej vláda oslabená o takmer polovicu ministrov. "Neodchádzajú pritom len ministri zodpovední za stav krízy, ale postupne odchádzajú najlepšie hodnotení ministri, na ktorých práci vláda stojí," uviedla. 


Mimoriadny DEŇ demisií: VLÁDNA KRÍZA vrcholí! Po Sulíkovi končí aj Kolíková, odchodom z koalície hrozí aj Kollár


VIDEO Rázne vyhlásenie prezidentky

Prezidentka Čaputová vyzvala premiéra Matoviča k demisii, vláda nie je eseročka (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 18:24 Hnutie OĽaNO berie slová prezidentky na vedomie

"Berieme na vedomie vyjadrenie pani prezidentky. Naším cieľom je čo najskoršie ukončenie koaličnej krízy, pokračovanie vlády a napĺňanie jej programového vyhlásenia. Preto pokračujeme v rokovaniach s koaličnými partnermi tak, ako sme avizovali včera," uviedli v stanovisku. 

Čas nepomohol, kríza sa prehlbuje

"Ukázalo sa, že čas situácii nepomohol. Práve naopak. Vládna kríza sa ďalej prehlbuje," povedala Čaputová po demisii Kolíkovej vo svojom vyhlásení. Nespôsobilosť prijímať väčšinové rozhodnutia sa podľa nej preniesla už aj na pôdu parlamentu. "Ten prerušil svoju pravidelnú schôdzu, lebo nedokáže zabezpečiť plynulé prijímanie, ani len vládnych návrhov zákonov. Výkonná a zákonodarná moc teda nie sú plne funkčné, čo je neprijateľné konštatovanie v krízovej situácii, akú sme už desaťročia nezažili," skonštatovala prezidentka. 

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Je nevyhnutné, aby premiér svojou demisiou umožnil dohodu

"Tri týždne rokovaní bez výsledku, a to všetko pred kulisami preplnených nemocníc, vyčerpaných zdravotníkov a ľudí zápasiacich o život, zdravie a vlastnú dôstojnosť je nebezpečné a neohľaduplné. Každým dňom trvania vládnej krízy dávajú politické elity ľuďom krutý odkaz odtrhnutosti od ich reálnych životov. Vláda nie je eseročka, v ktorej si podielnici dohadujú svoje ďalšie fungovanie podľa osobných záujmov," uviedla prezidentka. Ako sa vyjadrila, vláda je orgán verejnej moci, ktorý má vykonávať službu ľuďom. "Vláda a jej funkčnosť je verejným záujmom."

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na verejnosti preto zopakovala slová, ktoré povedala Matovičovi medzi štyrmi očami. "Je nevyhnutné, aby premiér svojou demisiou umožnil uzavretie dohody koaličných partnerov na rekonštrukcii vlády. Postavenie a pozícia žiadneho človeka nie je a nesmie byť dôležitejšia ako záujem krajiny a jej občanov," dodala prezidentka. 

Viac o téme: DemisiaVládna krízaIgor MatovičZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu