Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VLÁDNA KRÍZA Rozhodujúce chvíle? Kľúčové rokovanie na Úrade vlády, Matovič hovorí o trojkoalícii

Dohodnú sa? Zobraziť galériu (11)
Dohodnú sa? (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - V sobotu večer od 18.00 h. pokračuje ďalšie kolo rokovaní koaličných strán o budúcnosti vlády. Demisiu už podalo šesť ministrov a strana SaS tento týždeň pozastavila svoju účasť v koalícii. K obnoveniu rokovaní pristúpi až vtedy, keď premiér Igor Matovič splní svoj sľub a podá demisiu. Na rokovanie však prekvapivo prišla šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová ako pozorovateľka. A to aj po dnešnom premiérovom statuse, v ktorom Matovič tvrdí, že rokovania už šesť dní viaznu kvôli "detinskej" dodatočnej požiadavke Richarda Sulíka. Ak bude na nej trvať, vynára sa úloha dohodnúť sa na trojkoalícii. Podľa Sulíka je zase presun Igora Matoviča zo stoličky premiéra na stoličku vicepremiéra nového vymysleného ministerstva ako z dažďa pod odkvap.


Politológovia o VLÁDNEJ KRÍZE: Zlyhali takmer všetci! Matovič mal odstúpiť už dávno


Dnešný ONLINE sa skončil. Ďakujeme, že ste ho sledovali s nami. S novinkami sa vám prihlásime zajtra.

 

19:20 Dnešné vyjadrenie SaS vo svojom statuse zopakovala aj poslankyňa Janka Bittó Cigániková.

VLÁDNA KRÍZA Rozhodujúce chvíle?
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB/Janka Bittó Cigániková)

19:00 Čas trvania rokovania je ťažké odhadovať. Môže sa natiahnuť až do neskorých nočných hodín.

18:45 Z Úradu vlády odišla limuzína s Máriou Kolíkovou.

VIDEO Odchod exministerky spravodlivosti

Mária Kolíková odchádza z rokovania koalície (Zdroj: Topky/Maarty)

18:32 Niektorí účastníci rokovania pendlujú medzi novou a starou budovou na Úrade vlády. Rokovania sa asi ešte nezačali. Len teraz prišli šéf Sme rodina Boris Kollár a bývalý minister práce Milan Krajniak.

VIDEO Dianie na Úrade vlády

Koaličné strany pokračujú v rokovaní o riešení vládnej krízy (Zdroj: Topky/Maarty)

18:20 Anna Zemanová zo SaS prišla ako pozorovateľka

Môj osobný názor je, že premiér Igor Matovič vôbec neplánuje podať demisiu. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová to uviedla pred koaličným rokovaním na Úrade vlády, na ktorom sa zúčastňuje len ako pozorovateľka.

"Idem ako pozorovateľ, ako predsedníčka poslaneckého klubu, lebo v utorok (30. 3.) pokračuje rokovanie Národnej rady SR. Potrebujeme byť ako klub pripravení na všetky alternatívy," zdôraznila. Zopakovala, že SaS bude rokovať až s človekom, ktorého poverí prezidentka zostaviť novú vládu.

VIDEO Slová Anny Zemanovej pre rokovaním

Anna Zemanová prichádza na rokovanie koalície (Zdroj: Topky/Maarty)

18:10 Limuzína s ministrom životného prostredia Jánom Budajom odišla z Úradu vládu.

VIDEO Odchod Jána Budaja

Ján Budaj odchádza z rokovania koalície (Zdroj: Topky/Maarty)

18:05 Na stretnutie dorazili aj minister financií za OĽANO Eduard Heger a Juraj Šeliga zo Za ľudí.

VIDEO Príchod Eduarda Hegera a Juraja Šeligu

Na rokovanie koalície prišli Eduard Heger a Juraj Šeliga (Zdroj: Topky/Maarty)

18:00 Napriek tomu, že strana Sloboda a Solidarita nemala v pláne zúčasťňovať sa víkendových rokovaní, predsa len na Úrad vlády zavítala šéfka poslaneckého klubu Anna Zemanová.

Anna Zemanová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

17:32 Na avizované rokovanie na Úrade vlády, ktoré sa má začať o 18.00 h., prichádzajú prví zástupcovia koaličných strán. Podľa našich informácií už prišla napríklad exministerka spravodlivosti za Za ľudí Mária Kolíková, aj minister životného prostredia za OĽaNO Ján Budaj.

VIDEO Príchod Márie Kolíkovej

Mária Kolíková prichádza na rokovanie koalície (Zdroj: Topky/Maarty)

VIDEO Príchod Jána Budaja

Ján Budaj prichádza na rokovanie koalície (Zdroj: Topky/Maarty)

17:20 Podľa Benčíka niektorí koaliční politici dezinterpretujú súčasnú krízu na osobný spor Sulíka a Matoviča

Poslanec Ján Benčík zo Za ľudí na sociálnej sieti píše, že ich "tu nejde ani zďaleka iba o osobný spor, ten je iba sekundárnym dôsledkom zlyhania jedného človeka vo funkcii na ktorú nemá predpoklady. A je iba jeho vinou, že kríza sa v období pandémie neprijateľne naťahuje a frustruje už aj tak rozvrátenú spoločnosť".

VLÁDNA KRÍZA Rozhodujúce chvíle?
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB/Ján Benčík - Za ľudí)

16:50 Sas zareagovala na Matovičov status

Aby sme Matovičovi uľahčili odchod z funkcie, ponúka aj Richard Sulík ako zásadný ústupok, že ani on nebude vo vláde, hoci príčinou krízy je výkon funkcie Matoviča a nie Sulíka. „Nie je teda pravda, že dôvodom nedohody sú stále nové a nové požiadavky SaS, SaS má požiadavku len jednu jedinú – odchod Igora Matoviča z vlády. Rovnako nie je pravda, že by dohoda viazla na mojom „egu“, keďže som už z vlády odišiel a dal sľub, že sa do nej nevrátim, ak vládu opustí Igor Matovič. Ako je známe, svoje slovo vždy dodržím,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

VLÁDNA KRÍZA Rozhodujúce chvíle?
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB/Sloboda a Solidarita)

Strana SaS priznáva, že uvažovať o variante, že Igor Matovič by zotrval vo vláde, bola chyba. „Presun Igora Matoviča zo stoličky premiéra na stoličku vicepremiéra nového vymysleného ministerstva je ako z dažďa pod odkvap. Je zrejmé, že Matovič pri svojej nástojčivej povahe a z dôvodu, že naďalej ostáva šéfom OĽaNO, bude novému premiérovi zasahovať do jeho práce a v podstate naďalej bude manažovať chod vlády,“ hovorí Richard Sulík.

15:50 Igor Matovič zverejnil status s názvom Trochu pravdy do chaosu

Igor Matovič tvrdí, že tri strany sa snažia dohodnúť, ale "predseda jednej strany povýšil svoj vlastný osobný záujem nad záujem svojej strany, nad záujem Slovenska a na základe dodatočne vymyslenej požiadavky, ktorá mu má zabezpečiť stoličku na vláde, vytiahol svoju stranu z koalície a vlády".

Podľa neho Richard Sulík postavil ako zásadnú novú dodatočnú podmienku, že sa do zrekonštruovanej vlády vráti. "Dôvod? Detinský: "Keď tam bude Igor, musím tam byť aj ja."," píše Matovič s tým, že na tejto jednej požiadavke viaznu rokovania už šesť dní.

VLÁDNA KRÍZA Rozhodujúce chvíle?
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB/Igor Matovič)

"Dnes večer sme zvolali z našej strany už posledné stretnutie štyroch strán, ale obávam sa, že Richard Sulík bude stále na svojej stoličke trvať," uviedol Matovič, podľa ktorého im zostane úloha dohodnúť sa na trojkoalícii. Zároveň tvrdí, že jeho záväzok odísť z postu predsedu vlády platí.

14:00 Matovič a Sulík sú vraj zacyklení

"Vnímam to, že predčasné voľby sú katastrofa a ľudsky vám poviem, aj keď by som to ako politik asi nemal hovoriť, že pred tromi rokmi... boli zavraždení dvaja mladí ľudí a teraz na dvoch chlapoch sa to tu ide celé... je to nepochopiteľné, takto málo chýba k dohode a sú zacyklení ako pes, keď si naháňa chvost," vyjadril sa Juraj Šeliga dnes v rozhovore pred novinármi na margo neschopnosti Richarda Sulíka a Igora Matoviča dospieť k dohode.

VLÁDNA KRÍZA Rozhodujúce chvíle?
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB/Juraj Šeliga - Za ľudí)

13:40 Na dohodu podľa Šeligu treba všetkých štyroch.

Juraj Šeliga zo Za ľudí poznamenal, že ak sa to nepodarí, bude potrebné v istom momente povedať, že to nejde. Na otázku, či teda je reálne, že by sa kríza vyriešila odchodom predsedov strán z vlády, reagoval tým, že je to na stole. "Možno, keby pán Sulík ostal na rokovaní včera dlhšie ako 15 minút, možno by sa to dohodlo," podotkol.

13:00 Nádej na štvorkoalíciu podľa Šeligu trvá

V žiadnom scenári riešenia krízy nie je to, že by Igor Matovič pokračoval ako premiér. SaS by mala podať pomocnú ruku rokovaniam, no ústupky by mal spraviť aj premiér. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to skonštatoval podpredseda Národnej rady Juraj Šeliga (Za ľudí). Stále je podľa neho nádej, že by mohla pokračovať štvorkoalícia. Na stole je aj možnosť, že by sa všetci lídri koaličných strán stiahli z vlády. 

VLÁDNA KRÍZA Rozhodujúce chvíle?
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

12:00 Večerné rokovania v SaS

V piatok večer sa na stretnutí v centrále strany SaS okrem ministra financií Eduarda Hegera za OĽaNO a zástupcov strany SaS zišli aj viacerí členovia strany Za ľudí. Informoval portál noviny.sk. Podľa Denníka N predseda Sme rodina Boris Kollár presvedčil Sulíka s Matovičom sadnúť si opäť za jeden rokovací stôl, no opäť to medzi nimi iskrilo a Sulík po pár minútach odišiel.

11:10 SNS vyzýva Fica a Pellegriniho

Mimoparlamentná SNS vyzýva šéfa Smeru-SD Roberta Fica a lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho, aby bezodkladne iniciovali mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR na vyslovenie nedôvery premiérovi. Informovala o tom hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová. Na mimoriadnej schôdzi má podľa strany vystúpiť aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, aby poslancom vysvetlila, že Igor Matovič (OĽANO) nemôže byť premiér.

07:30 Po páde vlády riadi štát dosluhujúci kabinet 

Po páde vlády riadi štát naďalej tento istý kabinet, a to až do menovania novej garnitúry. Vyplýva to z Ústavy SR, ktorá rieši viacero spôsobov pádu vlády. Jedným je demisia premiéra, po ktorej končí celá vláda, ďalším napríklad vyslovenie nedôvery vláde Národnou radou (NR) SR. Premiér s vládou dávajú demisiu po voľbách, keď nastupuje nová garnitúra. Takto sa kabinety vymenia. Môže ju však dať aj skôr, napríklad pre rôzne kauzy či vyriešenie vládnej krízy. Otázka premiérovej demisie je na stole aj pri súčasnej kríze koalície OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí.

07:00 Koalícia sa stále nedohodla, scenárov je niekoľko

VIDEO Pre prezidentku je úradnícka vláda krajná možnosť

Prezidentka SR Zuzana Čaputová: Úradnícka vláda je pre mňa krajná možnosť (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Ukončenie krízy stojí na Matovičovi, tvrdí SaS

Nové a nové rokovania len traumatizujú spoločnosť, no nevedú k riešeniam, informovala v piatok strana SaS, ktorá sa oficiálnych rokovaní nebude zúčastňovať, až kým Igor Matovič nesplní svoj sľub a nepodá demisiu. „Namiesto toho si však Igor Matovič pre seba vymýšľa novú stoličku a nezmyselný úrad, zatiaľ čo ja som dodržal moje slovo a odišiel z vlády," uviedol predseda Richard Sulík. Podľa neho ide len o ľahko čitateľné lacné chytráctvo. „Moja ponuka odísť z vlády, ak z nej nadobro odíde aj Igor Matovič, stále trvá, pretože som nikdy nebol na svojej stoličke prilepený a ide mi len o to, aby malo Slovensko lepšiu vládu," povedal Sulík. Zároveň vyjadril počudovanie nad vyjadreniami Veroniky Remišovej.

Víkendové rokovania majú byť kľúčové

Ultimátum Richarda Sulíka vypršalo v stredu, vo štvrtok odišli aj zvyšní dvaja ministri za SaS a vládny kabinet má momentálne o šesť ministrov menej. Ešte pred Sulíkovým vyhlásením poslalo OĽaNO stanovisko, v ktorom uviedlo, že šéf liberálov sa rozhodol „povaliť ďalšiu demokratickú vládu“. Sulík s tým nesúhlasí, aj keby jeho strana definitívne odišla, koalícia by mala stále 80 hlasov. SaS aj najmenšia vládna strana trojkoalíciu odmietajú. V pondelok vyprší ultimátum Veroniky Remišovej. Trojkoalícia alebo predčasné voľby sú reálnejšie, než kedykoľvek predtým.

Šéfka Za ľudí po demisii Márie Kolíkovej povedala, že momentálne je na ťahu premiér a štvorkoalícia stojí a padá na Sulíkovi a Matovičovi. Hanbí sa za to, že kríza trvá tak dlho. Potom, ako šéf parlamentu a koaličného hnutia Sme rodina Boris Kollár prerušil schôdzu NR SR, Remišová uviedla, že kríza sa musí vyriešiť do pondelka, schôdza bude totiž pokračovať v utorok. Svojím vyhlásením prekvapil minulý týždeň aj Kollár.

VIDEO SaS nie je dočasne súčasťou koalície, za krízu môže podľa Sulíka Matovič

SaS nie je dočasne súčasťou koalície, za krízu môže podľa Sulíka premiér Matovič (Zdroj: Topky/Maarty)

Ak sa kríza nevyrieši do konca budúceho týždňa, z koalície odíde. „Tak predstúpim pred ľudí a poviem, že sa nebudem tohto cirkusu zúčastňovať a odchádzam preč,“ uviedol. Počet scenárov sa zužuje, chaos v nich majú nielen ľudia, ale zdá sa, že aj samotné strany. Napriek tomu padli prvé odvážne tvrdenia, že nová vláda by mohla byť už budúci týždeň. Minister financií a súčasne aj zdravotníctva a školstva Edurad Heger dúfa, že koncom víkendu dôjde koalícia konečne do cieľovej rovinky.

Matovičova demisia je otázna

Heger uviedol, že premiér podá demisiu len vtedy, ak bude dohodnutá rekonštrukcia, mená nových ministrov aj prípadného premiéra. Dovtedy demisiu nepodá. K prezidentke chcú ísť pripravení. O tom, že Matovič sa nateraz demisiu podať nechystá, informovala aj TV Joj. Matovič má počítať s tým, že SaS ani Za ľudí nie sú ochotní podporiť vyslovenie nedôvery vláde. V hnutí OĽANO totiž aktuálne koluje istý list, ktorý vyzýva predsedníctvo hnutia, aby sa jasne vyjadrilo k iniciatíve niektorých poslancov. Tí tvrdohlavo trvajú na zotrvaní Matoviča na stoličke premiéra. Týchto poslancov može byť až 15.

Viac o téme: Vládna krízaIgor MatovičRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu