Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

TESCO urgentne sťahuje z trhu obľúbenú potravinu: Mala niekoľkonásobne prekročený limit pre herbicídy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

PRAHA - Na českom trhu sa nachádzala v obchodnom reťazci Tesco nebezpečná červená fazuľa. Ako informovala Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) Českej republiky, obsahovala nadlimitné množstvo herbicídu a z pobočiek reťazca ju nariadila stiahnuť. Herbicíd bol v produkte prekročený takmer štvornásobne. Nebezpečná fazuľa sa nachádzala aj na Slovensku.

archívne video

Inflácia pri potravinách v rámci predajcov SAMO bola 13,48 % (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Ako informuje česká inšpekcia na svojom webe, bezodkladne zakázala uvádzať na trh nevyhovujúcu potravinu "Fazole červená Tesco", v balení 500 g, s dátumom minimálnej trvanlivosti do 06. 07. 2025. Krajiou pôvodu je Argentína.

TESCO urgentne sťahuje z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SZPI ČR)

"Širokospektrálna analýza v akreditovanom laboratóriu potvrdila v hodnotenej vzorke potraviny prítomnosť herbicídu haloxyfop v množstve 0,57 miligramov na kilogram (mg/kg). Príslušný právny predpis stanovuje maximálne tolerovateľné množstvo pre uvedenú látku na 0,15 mg/kg," informuje hovorca SZPI ČR.

Ako dodáva, nevyhovujúcu vzorku inšpektori odobrali v prevádzke spoločnosti Tesco Stores SR a.s. a nariadili stiahnutie šarže zo všetkých pobočiek. "Podľa sprievodnej dokumentácie nevyhovujúcej šarže obsahuje 1 344 balení," konkretizuje s tým, že s kontrolovanou osobou začne potravinárska inšpekcia správne konanie o uložení pokuty. Odporúča zároveň všetkým spotrebiteľom, ktorí majú uvedenú šaržu potraviny doma, aby ju nekonzumovali.

Nachádzala sa aj na Slovensku

S otázkou, či sa nebezpečná fazuľa nachádzala aj na slovenskom trhu, sme kontaktovali Tesco Stores SR.

"Z dôvodu preventívnej ochrany spotrebiteľa spoločnosť TESCO STORES SR, a.s. vydala rozhodnutie o stiahnutí výrobku TS Červená fazuľa 500 g s dátumom minimálnej trvanlivosti 06. 07. 2025. V prípade, že si zákazníci tieto výrobky zakúpili v ktorejkoľvek z našich predajní, môžu ich priniesť späť, pričom im budú vrátené peniaze, a to aj bez nutnosti predloženia pokladničného bloku," uviedla v stanovisku pre Topky.sk Mária Zerzanová, PR Manager Tesco Stores SR a.s.

Viac o téme: HerbicídNebezpečná potravinaFazuľa červená
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu