Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slovensko pravdepodobne čaká masívny odchod ukrajinských mužov: Krajina sprísňuje pravidla mobilizácie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP/Alex Babenko, SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, Getty Imegas)

KYJEV - Po viac ako dvoch rokoch bojov čelí Ukrajina nedostatku vojakov, ktorí krajinu bránia pred väčšou a lepšie vybavenou ruskou inváznou armádou. Kyjev na túto situáciu reaguje sprísnením pravidiel mobilizácie. Ukrajinská vláda prijala rozhodnutie, podľa ktorého muži vo veku od 18 do 60 rokov budú môcť získať pasy len na území Ukrajiny. To sa zrejme dotkne aj Slovenska a pravdepodobne nás čaká masívny odchod ukrajinských mužov.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 792 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Ukrajinské ministerstvo zahraničných oznámilo pozastavenie konzulárnych služieb pre mužov v brannom veku, ktorí bývajú v zahraničí, a to do 18. mája. Tou dobou podľa ukrajinskej diplomacie vstúpi do platnosti aj nový zákon, ktorý mení pravidlá mobilizácie vyhlásenej na Ukrajine pred viac ako dvoma rokmi v reakcii na ruskú inváziu.

Jeho hlavnou úlohou je podľa médií podchytiť všetkých mužov podliehajúcich brannej povinnosti a aktualizovať ich údaje, čo má úradom zjednodušiť povolávanie do armády. Norma predpokladá, že Ukrajinci žijúci bez vojenských dokladov v zahraničí si nebudú môcť zariadiť nový pas či získať konzulárne služby.

Slovensko pravdepodobne čaká masívny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Vládne rozhodnutie ohľadom vydávania pasov mužom v brannom veku len na území Ukrajiny, sa podľa agentúry Reuters nevzťahuje na obyvateľov krajiny, ktorí majú počas vojnového stavu povolenie na prekročenie hraníc vrátane ľudí so zdravotným postihnutím. Zákon sa tiež nemá vzťahovať na otcov s viacerými deťmi, slobodných a adoptívnych otcov a tiež takých, ktorých príbuzní boli zabití pri obrane Ukrajiny.

Nový zákon sa dotkne aj Ukrajincov na Slovensku

V zahraničí žijú státisíce ukrajinských mužov v brannom veku. Podľa štatistického úradu Eurostat žilo v Európskej únii k januáru tohto roka približne 4,3 milióna ukrajinských vojnových utečencov, ktorí majú dočasnú ochranu.

"Ak si niekto myslí, že zatiaľ čo jeden bojuje ďaleko na fronte a riskuje za tento štát život, a druhý zostáva v zahraničí, ale využíva služby tohto štátu, tak takto to nefunguje," uviedol ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba na sociálnej sieti X.

"Pobyt v zahraničí nezbavuje občana jeho povinností voči vlasti. Preto som nariadil opatrenia na obnovenie spravodlivého prístupu k mužom v brannom veku na Ukrajine a v zahraničí. Toto bude spravodlivé,“ doplnil Kuleba.

Nariadenie sa zrejme dotkne aj množstva Ukrajincov na Slovensku. Ak totiž nemajú platný pas, nebudú môcť požiadať o predĺženie svojho pobytu. Rovnako tí, ktorí u nás pracovali už pred vojnou, si pre nový pas budú musieť zájsť na Ukrajinu a vo väčšine prípadov už sa nebudú môcť vrátiť.

Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uviedol, že jeho krajina je pripravená pomôcť Ukrajine pri návrate mužov v brannom veku do vlasti. Ako by chcela Varšava v tomto ohľade konkrétne pomôcť, nespresnil. "Myslím, že mnoho Poliakov je pobúrených, keď vidia mladých ukrajinských mužov v hoteloch a kaviarňach a keď počúvajú, aké veľké úsilie musíme vynaložiť, aby sme pomohli Ukrajine," povedal Kosiniak-Kamysz.

Viac o téme: MobilizáciaSlovenskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu