Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VLÁDNA KRÍZA Za ľudí rokovali s OĽaNO: Verdikt je jasný! Chceme štvorkoalíciu, pre SaS sú dvere otvorené

Veronika Remišová Zobraziť galériu (4)
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Strana Za ľudí odmieta slová strany SaS, ktorá ich mala označiť za zradcov. Po rokovaní poslaneckého klubu to povedala predsedníčka strany a vicepremiérka Veronika Remišová. Strana Za ľudí sa stretla vo štvrtok aj s predstaviteľmi OĽANO. Obe strany chcú ďalej rokovať o štvorkoalícii, o možnosti trojkoalície sa nerozprávali. Do pondelka (29. 3.) chce Za ľudí situáciu vyriešiť.

Ak sa to nestane, nemá podľa Remišovej zmysel ostávať v rozpadávajúcej sa vláde. Dodala, že SaS si zabuchla dvere, no pozvanie rokovať pre stranu Richarda Sulíka stále platí. Každá strana musí podľa nej ustúpiť. Vyzvala SaS, aby sa nesnažili zabuchnúť otvorené dvere.


VLÁDNA KRÍZA Tvrdý odkaz OĽaNO: Problém s Matovičom má len SaS! Sulík povalil ďalšiu vládu


Musíme spraviť kompromis

"Strana SaS pozastavila koaličnú zmluvu, my si však myslíme, že najlepšie riešenie v súčasnej situácii je znovu si sadnúť k rokovaciemu stolu, kde každý bude musieť urobiť kompromisy, pretože osud Slovenska nemôže byť postavený na osobnom konflikte medzi dvoma mužmi," povedala novinárom Remišová s tým, že každý z partnerov mal určité požiadavky, "nezmieriteľné červené čiary".

VIDEO Remišová chce krízu vyriešiť do pondelka

Remišová sa hanbí, že kríza trvá tak dlho: Štvorkoalícia stojí a padá na dohode premiéra Matoviča a Richarda Sulíka (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Potrebujeme si spolu sadnúť a v pokoji sa dohodnúť," dodala. Poslanecký klub je podľa šéfky Jany Žitňanskej jednotný, chce rokovať o štvorkoalícii.

Matovič demisiu nepodá skôr, než bude všetko dohodnuté

Ani líder SaS Richard Sulík podľa Remišovej nepredpokladá, že premiér Matovič podá demisiu bez toho, aby bolo všetko dohodnuté a vystaví tak krajinu chaosu. "Je normálne, že najskôr sa veci vyrokujú medzi koaličnými partnermi, potom premiér podá demisiu a následne sa funkcie ujme nový premiér," ozrejmila.

Tlačová konferencia strany Za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ak SaS a pán Sulík povie, nejdeme za rokovací stôl, kašleme na vás, keď to povedia takto jasne, tak aj my sa zariadime," skonštatoval podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga. Zároveň zopakoval, že jeho funkcia podpredsedu parlamentu je k dispozícii, keďže to žiadal aj Matovič. Dodal, že ako strana dali jasný "deadline". "Keď sa to do pondelka nevyrieši, ja odchádzam," povedal na margo svojej funkcie podpredsedu NR SR.

SaS pozastavila účasť v koalícii

Sulík vo štvrtok oznámil, že SaS pozastavila svoju účasť v koalícii, kým premiér nepodá demisiu. Rokovania má podľa SaS viesť ten, koho prezidentka Zuzana Čaputová poverí zostavovaním novej vlády.

VLÁDNA KRÍZA Za ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šéf SaS deklaroval pripravenosť svojej strany rokovať o štvorkoalícii, odmieta trojkoalíciu bez Za ľudí. "Takúto zradu SaS nikdy nespáchala, ani nespácha," uviedol. Tvrdí, že vláda nateraz povalená nie je a partneri môžu aj bez SaS pokračovať v trojkoalícii, ak majú dostatok mandátov. Podotkol však, že strana Za ľudí mala ako prvá predsedníctvo "s témou odchodu z vlády" a SaS sa na ich stranu pridala, lebo videli problémy vo vláde a z kolegiality.

Viac o téme: VládaKoaličná krízaIgor MatovičSaSRichard SulíkOĽANOVeronika RemišováZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu