Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE V hre je už aj rozpad OĽaNO: Matovič údajne demisiu nepodá!

Igorovi Matovičovi môže utiecť až 15 poslancov z klubu OĽaNO.
Igorovi Matovičovi môže utiecť až 15 poslancov z klubu OĽaNO. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Situácia vo vládnej kríze sa ďalej zamotáva. Po tom, ako nastali početné demisie viacerých ministrov zo strán Sme rodina, Za ľudí či SaS je tu ďalší problém. Búri sa totiž hlavný a štvrtý hráč - OĽaNO. Niektorí poslanci totiž nesúhlasia s tým, aby premiér Igor Matovič skončil až tak veľmi, že sú ochotní odísť z klubu. Teraz však vyplávali na povrch aj ďalšie informácie, ktoré hovoria o tom, že Matovič sa nakoniec odísť nechystá!

Informácie o liste zverejnila televízia TA3. V hnutí OĽANO totiž aktuálne koluje istý list, ktorý vyzýva predsedníctvo hnutia, aby sa jasne vyjadrilo k iniciatíve niektorých poslancov. Tí tvrdohlavo trvajú na zotrvaní Matoviča na stoličke premiéra. Týchto poslancov može byť až 15. Existenciu iniciatívy potvrdili v piatok poobede poslanci OĽaNO Peter Pollák a Ján Herák."Áno, potvrdzujem, táto iniciatíva sa ku mne dostala. O obsahu však budeme hovoriť na klube v pondelok," uviedol Pollák. 

OĽaNO v posledných dňoch mení rétoriku. Kým zo strany SaS a Za ľudí bola jednoznačná požiadavka na odchod premiéra, Matovič sa zrejme nikam nechystá. Eduard Heger uviedol, že premiér podá demisiu len vtedy, ak bude dohodnutá rekonštrukcia, mená nových ministrov i prípadného premiéra. Dovtedy demisiu nepodá. K prezidentke chcú ísť pripravení. O tom, že Matovič sa nateraz demisiu podať nechystá, informovala aj TV Joj. Matovič má počítať s tým, že SaS ani Za ľudí nie sú ochotní podporiť vyslovenie nedôvery vláde.


VLÁDNA KRÍZA Ďalší konflikt? Matovič nemusí byť jediný problém: SaS sa bráni, Remišová nás podrazila


Spomínaná televízia TA3 dokonca prináša celé znenie tohto listu:

Posledné týždne rozmýšľame, kde sme sa to dostali a nemám z toho dobrý pocit. Človeka, ktorý tu roky stál sám voči mafii, nám iní prikázali politicky popraviť a my sme povedali, že áno páni. Neviem s tým žiť a začína mi byť zo samého seba zle.

Pani Kolíková všade v médiách hovorí, ako jej Igor vždy držal chrbát a vo všetkom ju podporil. Až prišiel jeden deň a zlomila nad ním palicu, lebo porušil akési memorandum, o ktorom nakoniec vysvitlo, že nebolo ani dohodnuté a už vôbec nie podpísané. Akési čudné. Sulíka zase vytočil, lebo na tlačovke pri rozlúčke s Marekom povedal, že za Radičovej vlády ego spôsobilo pád vlády. Vraj neodpustiteľný zločin, za ktorý musí odísť z politiky. Akési čudné.

Týždne počúvam, že tento puč tu organizuje pani z prezidentského paláca. Až zrazu pani vyzve Igora, aby podal demisiu. To nedokázali urobiť ani Ficovi či Mečiarovi a hlavne sa do toho vôbec nemá čo starať, lebo nie jej, ale parlamentu, teda nám, sa vláda zodpovedá. Akési čudné. Mafia z basy vraj na jeho hlavu vypísala odmenu a zrazu tento lynč.

Igor je svojim spôsobom naozaj blázon. Blázon, ktorý sa roky nebál stáť proti nim, až ich porazil. Dokázal spolu s nami malý zázrak a vyhrali sme voľby. Porazil Fica, ako jediný a my spolu s ním. Nešťastie pandémie mu zobralo možnosť robiť normálnu politiku, ktorú sme ľuďom sľúbili. Urobil kopu chýb, ale nepamätám si na nič, čo malo ľuďom ublížiť.

Doviezol Sputnik a naši "kolegovia" to využili ako zámienku. Odstavili nám Mareka a teraz chcú odstaviť Igora. V čase, keď to najhoršie je za nami a svitá na lepšie časy, na neho verejne pľujú a robia z neho to najväčšie zlo, aby s takým menom z politiky odišiel. A my mlčíme. Ja nebudem. Rozhodol som sa, že v žiadnom prípade nepodporím chystanú verejnú potupnú rituálnu popravu Igora.

Príliš dlho sme ustupovali a boli sme mäkkí, až tí, ktorí rok podlo útočili na nás, dostali chuť nás totálne pokoriť. Keď zlomia Igora, nakoniec zlomia aj nás a to je cieľ. Chcú nás zničiť, lebo im smrdíme a zavadziame v ceste. Zlodejom, progresívcom, aj pani z paláca. Nastal čas, aby sme si uvedomili svoju silu. Je nás 53 a tú silu máme, nevzdávajme sa bez boja. Stál za nami, je čas sa postaviť za neho a našu dôstojnosť.

Moje rozhodnutie je pevné a nemenné, nebudem súčasťou poslaneckého klubu, ktorý sa rozhodne hodiť lídra svojho hnutia cez palubu. Budem mať vážný problém stáť za takouto koalíciou, ktorej súčasťou bude taký poslanecký klub.
Týmto vyzývam predsedníctvo Oľano, aby sa jasne vyjadrilo k našej iniciatíve.

Vážení kolegovia, ktorí pevne stojíte za Igorom, a súhlasíte s touto iniciatívou, podpíšte sa pod toto vyhlásenie.

Ďakujem.

Heger k vládnej kríze: Rozhodnúť majú víkendové koaličné rokovania (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: OdchodPoslanciVládna krízaIgor MatovičOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu