Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Podvod v supermarkete MADE IN CHINA: A dali by ste ruku do ohňa za to, že kupujete slovenský!

Podvod s cesnakom Zobraziť galériu (3)
Podvod s cesnakom

BRATISLAVA – Dennodenne nakupujeme potraviny. Niekoľkokrát sme sa už mohli presvedčiť, že najlepšie výrobky sú naše - slovenské. Do redakcie sa nám ozval rozhorčený čitateľ. Pri nákupoch potravín preferuje domácich výrobcov či pestovateľov. Preto ho pobúril fakt, keď siahol po cesnaku, ktorý bol veľkým písmom označený ako „Cesnak vypestovaný na Slovensku“, pravda je, zdá sa, niekde úplne inde.

Vaše tipy

„Už dlhšiu dobu sa snažím kupovať len slovenské výrobky, nakoľko sa snažím aspoň takto málo podporovať našich slovenských poľnohospodárov, ktorí sú už aj tak dosť utláčaní oproti tým západným. Veľakrát ma zarážalo, že si neviem vo veľkoobchodoch kúpiť rajčiny či uhorky od nás zo Slovenska,“ sťažuje sa rozhorčený čitateľ.

„Samé Španielsko či Portugalsko... no však čo sa mi stalo pred dvoma dňami v obchode bolo už aj na mňa veľa,“ opisuje svoje pocity čitateľ. Plánoval, že si okrem iného kúpi aj košíček cesnaku. Zobral ho teda do rúk a chcel uložiť do nákupného vozíka. Potešilo ho, že konečne kupuje slovenský výrobok, pretože košíček bol označený výrazným nápisom „Cesnak vypestovaný na Slovensku“. Istotne máte aj vy vo zvyku pri nákupe potravín tovar otočiť a na spodnej strane, prípadne niekde na obale, skontrolovať dátum spotreby, zistiť výrobcu, či distributéra.

Podvod v supermarkete MADE
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Podobne postupoval aj náš čitateľ. Po otočení košíčka však ostal v šoku. Na spodnej etikete, vedľa gramáže, názvu firmy, čiarového kódu a dátumu spotreby stálo aj krajina pôvodu: Čína. Čitateľ tak ostal mierne povedané zaskočený a tovar uložil na miesto, odkiaľ ho vzal. „To už aj takto nás budú klamať, aby sme kupovali ich zahraničné hnusy?“ pýta sa oklamaný zákazník.

Podvod v supermarkete MADE
Zobraziť galériu (3)

Pokúšali sme sa kontaktovať firmu, ktorá je na košíčku od cesnaku uvedená. Slušne sme sa predstavili a žiadali vysvetlenie. Odmietli s nami komunikovať s tým, že cesnak nepestujú, ani sa ním nezaoberajú a zložili telefón.

Ide o podvod na spotrebiteľovi, pretože pôvod tovaru, v tomto prípade cesnaku, sa musí uvádzať,“ vysvetľuje Jozef Bíreš zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Ako ďalej hovorí, na Slovensku bol možno tento tovar prebaľovaný, pričom jeho pôvod bol v Číne. Táto informácia by však spotrebiteľovi mala byť známa, ak nie je, ide o falšovanie potravín.

Ak sa prípad dostane do rúk Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR bude posudzovaný ako porušenie legislatívy, za čo hrozia spoločnosti, ktorá tovar distribuuje, sankcie. Tie začínajú pri sume 300 eur. Či takáto pokuta niekoho presvedčí správať sa inak, je však otázne.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu