Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Desivá štatistika z prieskumu zamáva vaším jedálničkom: S rybami podvádzali aj na Slovensku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON – Americká nezisková organizácia zameraná na ochranu svetových oceánov vydala správu so závažnými zisteniami. Čím je rybolov expanzívnejší a industrializovanejší, o to viac je ohrozené aj zdravie či peňaženky konzumentov. Oceana opísala, ako sa v oblasti rybolovu vo veľkom podvádza.

Každý piaty produkt rybolovu je chybne označený, uviedla vo svojej správe nezisková organizácia Oceana. V praxi to znamená, že sa na vašom tanieri môže relatívne bežne ocitnúť napríklad ryba, ktorú ste si neobjednali. Veľmi často spoločnosti podvádzajú s najobľúbenejšími morskými produktmi.

Črevné inferno: Najväčší potravinový škandál, zločinci zarábajú milióny na týchto grcoch

Odborníci testovali viac ako 25-tisíc vzoriek rybolovu z 55 krajín na všetkých kontinentoch s výnimkou Antarktídy a ich závery sú alarmujúce. Podvádzali maloobchody, veľkoobchody, distribúcia či baliace a spracovateľské spoločnosti. Globálny stav experti zaznamenali na interaktívnej mape. Vyplýva z nej, že problematické produkty sa objavili aj na slovenskom trhu. Rovnako však v Česku, Maďarsku, Poľsku alebo Rakúsku.

Desivá štatistika z prieskumu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Oceana/Google Maps)

Po správnosti by mali byť morské produkty predávané s informáciami o druhu rýb a mieste ich odchytu alebo odchovu. Najväčším problém však nie sú chybné označenia, ale nahrádzanie morských živočíchov druhmi, ktoré pre spotrebiteľa predstavujú zdravotné riziko, napríklad ťažko stráviteľnými rybami obsahujúcimi toxíny. Medzi najčastejšie predávané druhy rýb patria ázijský sumec, hejk a „makrela maslová“. Ázijský sumec bol však veľmi často nahrádzaný asi 18 druhmi odlišných rýb.

Desivá štatistika z prieskumu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Oceana/Google Maps)

Predávajú aj druhy ohrozené vyhynutím

V Taliansku bolo nesprávne označených až 82 percent rýb z 200 testovaných kaníc, ostriežov a mečiarov. Polovicu z nich dokonca zamenili za morské druhy ohrozené vyhynutím. V Brazílii napríklad nahradili až 55 percent vzoriek žraločieho mäsa kriticky ohrozeným druhom piliara veľkého. V bruselských reštauráciách zasa ponúkali tuniaka modroplutvého, ktorý bol v 69 percentách nahradený úplne inou rybou. V Roku 2015 boli dvaja kuchári z reštaurácie v meste Santa Monica obvinení z predaja veľrybieho mäsa, vrátane mäsa z ohrozeného druhu veľryby sei. Mäso označovali ako „tuniak“, aby maskovali jeho pravú identitu a mohli ho predávať v podobe veľrybieho sushi.

Desivá štatistika z prieskumu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Oceana apeluje na Európsku úniu, aby zakročila proti nezákonnému rybolovu a zvýšila mieru transparentnosti a zodpovednosti v dodávateľskom reťazci morských produktov. Po tom, ako sa už v minulosti na podobné podvody zamerali vyšetrovatelia, sa ich celková miera znížila z 23 percent v roku 2011 na minimum, ktoré činilo 8 percent v roku 2015. „Bez sledovania všetkých morských živočíchov v celom dodávateľskom reťazci budú spotrebitelia aj naďalej podvádzaní. Pracovití, poctiví rybári budú podkopávaní a dlhodobá produktivita našich oceánov bude aj naďalej v ohrození. Je evidentné, že podvod s morskými produktmi nerešpektuje žiadne hranice,“ uviedol Beth Lowell, jeden z vedúcich predstaviteľov organizácie Oceana.

Desivá štatistika z prieskumu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: PredajPodvodRyby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu