Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Toto bol kedysi pár snov: Česká speváčka a mladší kolega... Och, rozvod prišiel rýchlo!

Jaromír Mayer Zobraziť galériu (4)
Jaromír Mayer (Zdroj: ČT)

PRAHA - Zosnulá speváčka Eva Pilarová bola pred zväzkom s Janom Kolomazníkom už dvakrát vydatá. Jej druhým manželom bol spevák, Gottov nástupca v orchestri Jaromír Mayer. S o 4 roky mladším hudobníkom jej to však vydržalo len 14 mesiacov.

Jaromír Mayer sa narodil 22. júla 1943. Jeho mama učila v hudobnej škole, no jeho kroky najprv smerovali do inej sféry. Vyučil sa v rovnakom podniku ako pred ním Karel Gott a začal pracovať pre české železnice. 

Galéria: Jaromír Mayer

Neskôr sa ale zúčastnil speváckej súťaže, kde síce skončil štvrtý, ale dôležití ľudia si ho zapamätali. A následne nahradil Karla Gotta, ktorý odišiel zo známeho orchestra. Potom začal študovať konzervatórium. 

Jeho kariéra sa rozbehla závratným tempom, hneď prvý singel Jedna slza na tvé tváři sa stal hitom. A nasledovali ďalšie. V roku 1963 začal spievať s kapelou Mefisto, s ktorou neskôr účinkoval aj na divadelných doskách. Postupne prešli niekoľkými scénami, až zakotvili v Semafore, kde Mayer spoznal Evu Pilarovú. 

Eva Pilarová a Jaromír
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Obaja už boli rozvedení a mali po jednom dieťati. V tom čase ich v Česku označovali za pár snov. Eva a o 4 roky mladší Jaromír spolu samozrejme naspievali aj niekoľko piesní. Dokonca ako prví hudobníci vysielali program z vlastnej chalupy a divákom ukázali aj svoje súkromie. 

Nebolo však pochýb, že v tomto páre je úspešnejšia tá nežnejšia polovička a Mayer to vraj neniesol dobre. „Väčšina chlapov neunesie, keď je manželka úspešnejšia. Ako sme si povedali áno, vzalo všetko rýchly spád. Po roku a niečo sme sa v tichosti rozvádzali,” povedala kedysi speváčka. 

Ako raz poznamenala, textár Zdeněk Borovec akoby vývoj ich vzťahu predpovedal: „Keď nám napísal duet Rozhoupej zvony nad námi, tak sme sa vzali, a keď napísal Mám tě dost, tak sme sa rozišli.” 

Jaromír Mayer a Eva
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Jaromír sa potom vydal na sólovú dráhu. Naspieval hity ako Malý přítel z města N, Hej, Madlén, Když slunce jde spát či Hospůdko známá. Vystupoval s viacerými kapelami, no hudbou by sa neuživil, a tak začal pracovať pre vydavateľstvo Supraphon. 

Napokon v druhej polovici 80. rokov emigroval do Nemecka a neskôr sa s rodinou presunul do Kanady. Podľa svedectva speváka Karla Černocha tam pracoval pre naftársku firmu a hudbe sa venoval vo voľnom čase. Jeho syn Martin sa v Kanade stal uznávaným klaviristom a skladateľom. 

Jaromír Mayer
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Jaromír Mayer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu