Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

VOJNA na Ukrajine Deň stodeväťdesiaty deviaty (10. september 2022)

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo, File)

KYJEV/MOSKVA - Kvôli prerušeniu dodávok elektriny do Záporožskej jadrovej elektrárne, ktoré zavinilo ostreľovanie, je situácia na mieste vysoko riziková a je nutné v okolí zariadenia čo najrýchlejšie zriadiť ochrannú zónu. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

198. deň vojny na Ukrajine

198. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že ukrajinskí vojaci za tento mesiac opätovne získali pod kontrolu 2000 štvorcových kilometrov územia. Zelenskyj dodal, že ruská armáda robí správnu vec, keď sa rozhodla zutekať pred ukrajinskou protiofenzívou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

21:03 Vo Volčansku padla ruská vlajka.

20:16 Ukrajinská vlajka na hore Kremenec v Izyume.

19:45 Najmenej jeden človek zahynul a dve osoby utrpeli zranenia v sobotu pri ruskom raketovom útoku na severovýchodné ukrajinské mesto Charkov. Uviedol to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Starosta Charkova Ihor Terechov povedal, že raketový útok zasiahol západnú časť tohto druhého najväčšieho ukrajinského mesta a poškodil niekoľko domov.

18:42 V Kerčskej oblasti sa šíri silný požiar. Horia polia, záhrady, domy a poľnohospodárske stavby na ploche asi sto hektárov.

17:47 Ukrajinské jednotky bojujú proti ruským silám na predmestí Lymanu v Doneckej oblasti. Starosta Rusmi okupovaného Lymanu Oleksandr Zhuravlyov pre televíziu Suspilne povedal, že v meste ešte nebola vztýčená ukrajinská vlajka.

17:27 Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov povedal, že vojaci z oblastí v okolí miest Balaklija a Izium budú presunutí do Doneckej oblasti. Izium bolo hlavnou základňou ruských síl v Charkovskej oblasti, píše AP. Rusko vojakov podľa Konašenka presúva s "cieľom dosiahnuť stanovené ciele špeciálnej vojenskej operácie a oslobodiť Donbas".

16:50 Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo o sťahovaní ruských vojsk od Balakliji a Izjumu v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Ruskí vojaci sa pri týchto mestách presúvajú a presúvajú sa smerom k Donecku na ukrajinský Donbas, uviedol podľa agentúry TASS hovorca ministerstva Igor Konašenkov.

15:45 Ruskí propagandisti tvrdia, že ukrajinské jednotky sa vylodili v obci Chotomlya. Útočníci začali s evakuáciou z Volčanska.

15:15 Vchod do Izia.

14:23 Špeciálne jednotky "Alfa" Bezpečnostnej služby Ukrajiny dorazili do Kupjanska.

13:50 Základňa ruských útočníkov v Charkovskej oblasti stretnutie s HIMARS neprežila.

13:33 Ukrajinské sily vstúpili do strategicky významného mesta Kupjansk, informovala podľa agentúry Unian ukrajinská Štátna bezpečnostná služba (SBU). Mesto v Charkovskej oblasti pri ruských hraniciach bolo v držbe ruských jednotiek. Správy o oslobodení mesta sa predtým šírili na sociálnych sieťach, kde sa hovorí aj o stiahnutí ruských síl z Izjumu. Moskva postup ukrajinskej armády zatiaľ oficiálne nekomentovala.

13:05 Rusko ukradlo z ukrajinskej Luhanskej oblasti viac ako milión ton obilia. Vyhlásil to dnes gubernátor tohto regiónu Serhij Hajdaj. Akcionári nedostali zaplatené av Luhanskej oblasti zaberajú ich pozemky. Okupanti ukradli viac ako milión ton obilia, napísal Hajdaj na sieti telegram.

12:42 Ukrajina bude žiadať o finančnú pomoc USA vo výške 1,5 miliardy dolárov na nákup plynu. Premiér Denys Shmyhal uviedol, že prebiehajú rokovania o tom, aby Ukrajina dostala tranžu od Exportno-importnej banky Spojených štátov, aby sa zaručila energetická bezpečnosť Ukrajiny počas zimy.

11:56 Ukrajinská armáda postupuje na južnom fronte. Ukrajinské sily postupovali v niektorých oblastiach od niekoľkých do desiatok kilometrov, uviedla v televízii Natalia Humeniuk, hovorkyňa južného vojenského velenia Ukrajiny.

11:38 Rusko bude po svojej porážke čeliť novému „Norimberskému“ procesu. "Som presvedčený, že tribunál a budúci 'Norimberg' ich všetkých čakajú, aj keď budú súdení v neprítomnosti alebo posmrtne," povedal pre RBK Ukraine ukrajinský minister obrany Oleksii Reznikov.

10:54 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 10. septembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:16 Ukrajina zostrelila ruské lietadlá v hodnote 157,5 milióna dolárov, rakety za 3 dni. Údaje, ktoré zverejnilo ukrajinské velenie vzdušných síl, zahŕňajú náklady na šesť rakiet Kh-101 a dve rakety Kh-59, dva Ka-52 Alligator a jeden vrtuľník Mi-24, dva prúdové lietadlá Su-25 a desať bezpilotných lietadiel Orlan-10.

09:36 Dobytie Kupianska je "významnou ranou pre Rusko, pretože leží na zásobovacích trasách k frontovej línii Donbasu", informuje britské ministerstvo obrany.

09:35 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková pricestovala v sobotu na Ukrajinu, a to už po druhý raz, odkedy tam ruské sily 24. februára rozpútali vojenskú ofenzívu. Informuje o tom agentúra DPA.

08:54 Spojené štáty v piatok obvinili ruských predstaviteľov z porušovania práv väzneného opozičného politika a kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Reagovali tak na skutočnosť, že väzenské orgány ho nedávno zbavili práva na zachovanie dôvernosti dokumentov, ktoré si posúva so svojimi právnymi zástupcami a kritizovali tiež jeho opakované umiestňovanie na samotku.

08:27 Ukrajinské sily v Charkovskej oblasti dobyli späť okolo 2500 kilometrov štvorcových, odhaduje americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Protiútok na východe krajiny ruskej jednotky podľa všetkého prekvapil, uviedla britská vojenská rozviedka.

07:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok stretol so šéfom tureckej spoločnosti Baykar, zameriavajúcej sa na vývoj vojenských obranných zariadení. Zelenskyj následne vyhlásil, že táto spoločnosť postaví na Ukrajine továreň na výrobu bezpilotných lietadiel, informuje tlačová agentúra Reuters.

07:10 Ruská riadená strela zostrelená nad Dniprom. Ukrajinské velenie východného letectva potvrdilo, že jeho sily protivzdušnej obrany zostrelili 9. septembra v Dnipro jednokrídlovú riadenú strelu.

06:45 Invázia Ruska spôsobila na Ukrajine do 1. júna priame škody prevyšujúce 97 miliárd eur. Obnova krajiny by si však mohla vyžiadať náklady takmer 350 miliárd eur, vyplýva zo správy, ktorú v piatok zverejnili Svetová banka, ukrajinská vláda a Európska komisia.

06:20 Vedúci misie OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine uvádza, že od začiatku rozsiahlej Putinovej invázie na Ukrajinu vo februári bolo zabitých 5 767 civilistov. Pre porovnanie: od roku 2014 do roku 2021 OSN zdokumentovala 3 095 civilných úmrtí súvisiacich s konfliktom.

06:19 V nedávno oslobodenej dedine Charkovskej oblasti exhumovali 2 telá so stopami mučenia. Obyvateľ obce Hrakove v Charkovskej oblasti povedal oblastnej polícii, že ruskí okupanti ho prinútili pochovať telá dvoch mužov zabitých v marci.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineZaporožská elektráreň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu