Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

AKTUÁLNE Šéfa Penty Jaroslava Haščáka pustili na slobodu

Jaroslav Haščák ide na slobodu. Zobraziť galériu (2)
Jaroslav Haščák ide na slobodu. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Obvineného spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka prepustil vo štvrtok Najvyšší súd (NS) SR z väzby na slobodu. Spolu s ním aj obvinenú Danu Arpášovú Senát súdu sa zaoberal sťažnosťou obvinených a dospel k záveru, že existencia väzobných dôvodov u nich nie je daná. Zrušil tak decembrové rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

„Senát 4T Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí, na podklade sťažností obvinených Jaroslava H. a Dany A., zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu zo 4. decembra 2020 a prepustil oboch obvinených z väzby na slobodu. Senát dospel k záveru, že existencia väzobných dôvodov u obvinených nie je daná,“ vyjadrila sa hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Senát rozhodol o prepustení

Podľa rozvrhu práce NS SR senát 4T tvoria sudcovia Pavol Farkaš, Alena Šišková a Martina Zeleňáková. Sťažnosť obvinených napadla do senátu NS SR 17. decembra. Následne obhajcovia Jaroslava Hašáka podali námietku zaujatosti voči členovi senátu. Väzobné stíhanie svojho klienta považovali naďalej za nezákonné a nedôvodné a zo strany orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) aj za účelové. Advokáti poukazovali tiež na to, že OČTK neurobili žiadne vyšetrovacie úkony.

Sudkyňa ŠTS pre prípravné konanie 4. decembra rozhodla, že finančník a ďalšia obvinená Dana Arpášová budú stíhaní väzobne. Vyhovela tak návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a vzala ich do väzby z dôvodu obavy z kolúzneho správania sa obvinených. Obvinení vypovedali, ale vinu nepriznali.

Zadržanie začiatkom decembra

Haščáka za prítomnosti viacerých policajných zložiek zadržali a eskortovali v areáli Digital Parku, ktorý patrí Pente začiatkom decembra. Policajný vyšetrovateľ Haščáka obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Následne sa vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente, obvinenia odmietal a mieni sa brániť. Polícia vzniesla obvinenia, ktoré majú súvisieť s kauzou Gorila, celkovo voči trom osobám. V bratislavskom Digital Parku, kde sídli Penta, zasahovali ozbrojení policajti 1. decembra.

AKTUÁLNE Šéfa Penty Jaroslava
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: PrepustenieJaroslav HaščákPenta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu