Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

FOTO Pomalá pani spravodlivosť: Smrť troch mladých žien je stále bez vinníka

Prípady šokovali Slovensko, trest však nepadol. Zobraziť galériu (6)
Prípady šokovali Slovensko, trest však nepadol. (Zdroj: Facebook/D.K., L.D., Polícia SR)

BRATISLAVA - Darina, Lucia a Adriana. Mená troch žien, ktoré už nie sú medzi živými. Za ich smrť však dodnes nikto nenesie zodpovednosť. A to aj napriek tomu, že odkedy vydýchli naposledy, ubehli mesiace. Blízkym zostáva len dúfať, že spravodlivosť je síce pomalá, ale raz dobehne každého.

Darina sa ešte v novembri 2018 zúčastnila lovu na bažanty ako honec so psom. Poľovačka v obci Mojmírovce však napokon bola jej poslednou. Len 29-ročnú chovateľku psov zasiahol brok do chrbta medzi lopatky. Napriek snahe záchranárov v nemocnici zomrela.

Dada bola skúsenou kynologičkou.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/D.K.)

Verejnosť poukazovala na to, že svoju rolu v tomto prípade mohol zohrať alkohol. Skúška naň však mala byť u poľovníkov negatívna. Polícia sa ešte v minulosti vyjadrila, že k nehode mohlo dôjsť pri prebíjaní zbrane, teda mohlo ísť o nešťastnú náhodu. Prípad vyšetrujú ako zločin usmrtenia. Poľovník, ktorý vystrelil osudnú ranu, sa po incidente psychicky zrútil. 

Prečítajte si viac: Týždeň po smrti sympatickej Dariny (†29) v Mojmírovciach opäť poľujú: Blízkych správa pobúrila

Riaditeľ Kancelárie Slovenskej poľovníckej komory Imrich Šuba sa vyjadril, že táto udalosť zasiahla celú komunitu a že verí, že sa prípad spravodlivo vyšetrí a vinník bude potrestaný. Doteraz ale tak nie je, od tragickej udalosti pritom onedlho ubehne rok.

V prípade teda zatiaľ nebolo vznesené obvinenie voči konkrétnej osobe. Potvrdil to Jaroslav Maček, prokurátor krajskej prokuratúry."Stále prebiehajú úkony prípravného konania. K dokazovaniu sa v tomto štádiu nie je možné vyjadrovať," uzavrel. Už krátko po nešťastí sa však hovorilo o tom, že mesiace môžu trvať najmä vykonávania znaleckých dokazovaní.

Zápasníka MMA obžalovali

Život Lucky z Rabče vyhasol 9. októbra 2018 v Nitre. Na priechode pre chodcov do nej vrazil mercedes. Podľa svedkov išlo auto veľmi rýchlo a zastavilo až 200 metrov za miestom nárazu. Za volantom sedel Matúš Mečár, bývalý zápasník MMA.

Známy je však aj pre údajné blízke vzťahy s podsvetím a s nitrianskou políciou. Práve preto vznikali obavy, či spomínaného muža vôbec dobehne spravodlivosť.

Matúš Mečár.
Zobraziť galériu (6)
Matúš Mečár.  (Zdroj: Reprofoto/Youtube - OKTAGON MMA)

Ešte 6. mája tohto roka však nitrianska prokuratúra potvrdila, že v trestnej veci bolo voči osobe M. M. vznesené obvinenie pre prečin usmrtenie.

Prečítajte si viac: Luciu (†27) zrazil na priechode zápasník blízky bödörovcom: Po siedmich mesiacoch vzniesli obvinenie

"Za prečin usmrtenia podľa § 149 ods. 2 Trestného zákona umožňuje Trestný zákon uložiť páchateľovi trest odňatia slobody v rámci trestnej sadzby na dva roky až päť rokov," priblížil vtedy zástupca hovorcu Krajskej prokuratúry Nitra Michal Senický. Po pár mesiacoch už Mečár čelí obžalobe. Aj napriek tomu, že prípad zdá sa nestojí na mŕtvom bode, termín súdu zatiaľ nie je známy.

Posledná rozlúčka s Luckou
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/L.D.)

Po útočníkovi ani stopy

Strach verejnosti vyvolal najmä prípad kyselinového útoku v Nových Zámkoch. Došlo k nemu 12. apríla tohto roka. Adriana (†39) ráno venčila psíka na Nábrežnej ulici, keď ju útočník oblial neznámou látkou. Pomoc si zavolala sama, napokon však okolie zdrvila správa, že neprežila.

Ženu mali obliať kyselinou sírovou. Tá spôsobuje ťažké poleptanie, podráždenie dýchacích ciest, poškodenie tkaniva, poleptanie kože, pri styku s očami môže dôjsť až k strate zrazu. 

Na mieste zostali len veci, ktoré mala Adriana oblečené v osudnú chvíľu.
Zobraziť galériu (6)
Na mieste zostali len veci, ktoré mala Adriana oblečené v osudnú chvíľu.  (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Vyšetrovateľ Odboru kriminálnej polície KR PZ v Nitre začal v prípade trestné stíhanie vo veci pre zločin zabitia. Na naše otázky - či bol zistený páchateľ a či bol v prípade niekto obvinený, zaznela od prokurátora Marčeka jasná odpoveď - nie. 

Prečítajte si viac: Adam, ktorý mal zadovážiť zbrane na vraždu prokurátorov, je spájaný s kyselinovým útokom v Nových Zámkoch

Polícia však podľa medializovaných informácií pracovala aj s verziou, že za útokom môže stáť Adrianin expartner Daniel. „Mali spolu nezhody, ich známi novinárom po útoku tvrdili, že expartner jej dlhodobo robil zle. Údajne išlo o ekonomické záležitosti spoločnej firmy. Na deň, keď si útočník počkal na svoju obeť, má alibi. Bol mimo Slovenska,“ písali v minulosti noviny.sk.

K útoku došlo na tomto sídlisku.
Zobraziť galériu (6)
K útoku došlo na tomto sídlisku.  (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Muž, ktorého polícia podozrievala, že môže vedieť zásadné skutočnosti o kyselinovom útoku na svoju expartnerku, má rovnaké priezvisko ako Adam, ktorý je obvinený v prípade nedovoleného ozbrojovania s trojicou Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Zoltán Adruskó v prípade Kuciak. Podľa portálu by malo ísť o otca so synom. Adam H. a Daniel H. okrem spoločného priezviska spájala spoločná firma. „Expartner nebohej Adriany má syna, ktorého aj vek aj povolanie je totožné s obvineným Adamom H,“ zistila televízia.

O posunoch v prípadoch vás budeme priebežne naďalej informovať. Ak sa vo vašom živote odohrala situácia, na ktorú chcete upozorniť aj prostredníctvom médií, podrobnosti nám napíšte na tipy@topky.sk.

Viac o téme: SmrťVyšetrovaniePolícia Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu