Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Najznámejší Doktori Smrť: Títo lekári a sestry poslali na druhý svet svojich pacientov

Lekári a sestry, ktorí vraždili pacientov Zobraziť galériu (5)
Lekári a sestry, ktorí vraždili pacientov (Zdroj: sita, tasr/ap)

PIOMBINO/PRAHA - V Taliansku zadržali zdravotnú sestru, ktorá je podozrivá z toho, že zabila trinásť pacientov v nemocnici v Toskánsku. Pri tejto príležitosti prinášame výber známych prípadov vrážd či zabití v zdravotníctve vo svete.

6. október 1960

Súd rozhodol o treste smrti pre zdravotnú sestru Máriu Fikáčkovú, ktorá na prelome 50. a 60. rokov v Československu vraždila novorodencov v nemocnici v meste Sušice. Deti zabíjala tak, že ich bila do mäkkých a citlivých miest na hlave. Motívom jej konania bola nenávisť k plačúcim deťom. Policajtom sa Fikáčková priznala k najmenej desiatim vraždám, preukázané jej boli dve a navyše dva prípady ublíženia na zdraví. V apríli 1961 bola popravená. 

13. apríl 1999

Americký patológ Jack Kevorkian, ktorý je asi najznámejším človekom spájaným s eutanáziou, bol odsúdený kalifornským súdom za zabitie a poslaný do väzenia na desať rokov. Muž prezývaný Doktor Smrť údajne pomohol asi 130 nevyliečiteľne chorým ľuďom dobrovoľne zomrieť. V roku 2007 bol zo zdravotných dôvodov podmienečne prepustený na slobodu a o štyri roky neskôr zomrel vo veku 83 rokov. Jeho životný príbeh sa v roku 2010 dočkal filmového spracovania. V snímke You Do Not Know Jack (Nepoznáte Jacka) hlavnú úlohu stvárnil Al Pacino. 

Najznámejší Doktori Smrť: Títo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

31. január 2000

Britský lekár Harold Shipman bol odsúdený za vraždu pätnástich pacientok na niekoľkonásobné doživotie. Shipman, ktorý v januári 2004 spáchal vo väzení samovraždu, mohol podľa posledných skúmaní zavraždiť až 355 ľudí. Sám sa k činom nepriznal a jeho motívy zostali neznáme. 

Najznámejší Doktori Smrť: Títo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

12. marec 2002

Štyridsaťpäťročný ošetrovateľ nemocnice v Los Angeles Efren Saldivar sa priznal, že od roku 1989 usmrtil 40 až 50 pacientov údajne na prahu smrti. Výmenou za priznanie k šiestim vraždám bol ušetrený Anjel smrti, ako si hovoril, od trestu smrti. Dostal šesťnásobné doživotie. 

FOTO Vražda českých manželov (†69,75): Podozrivého zadržali na Slovensku, dôvod otrasného činu

28. január 2005

Švajčiarskeho ošetrovateľa Rogera Andematta, ktorému bolo preukázané usmrtenie 22 osôb v rokoch 1995 až 2001, odsúdil tribunál v Luzerne na doživotné väzenie. Zabíjal predovšetkým staré ženy u nich doma, aj v domovoch dôchodcov. Buď im dával vysoké dávky liekov na upokojenie, alebo ich zadusil vankúšom. 

29. jún 2007

Za sériu vrážd pacientov na nemeckej klinike Charité uložil súd v Berlíne doživotný trest zdravotnej sestre Irene B., ktorá od júna 2005 do októbra 2006 usmrtila predávkovaním liekmi päť chorých ľudí. 

Najznámejší Doktori Smrť: Títo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

21. február 2008

Na doživotný pobyt za mrežami bol za sériu vrážd odsúdený bývalý zamestnanec nemocnice v českom Havlíčkovom Brode Petr Zelenka. Podaním lieku heparín pripravil na oddelení ARO o život sedem pacientov, ďalších desať osôb sa zavraždiť pokúsil. Podľa polície mal Zelenka na svedomí ešte ďalšie tri vraždy a jeden pokus, pretože už ale nemohol dostať vyšší trest, polícia ho ďalej nestíhala. 

8. január 2015

Nemecký ošetrovateľ Niels Högel sa pred súdom priznal k vražde tridsiatich pacientov, ktorých zabil na klinike v Delmenhorste na severe krajiny v rokoch 2003 až 2005. V marci ho odsúdili na doživotie. Súd v Oldenburgu muža odsúdil za pokus o vraždu už v roku 2008 pôvodne na sedem a pol roka do väzenia. 

19. máj 2015

Opatrovateľ filipínskeho pôvodu Victorino Chua, ktorý vo Veľkej Británii zámernou kontamináciou fyziologického roztoku inzulínom zabil dvoch ľudí a ďalších 19 osobám spôsobil zdravotné komplikácie, dostal doživotie. Svojimi otrasnými činmi si vraj na pacientoch ventiloval vlastné životné frustrácie. Prípady sa odohrali na prelome rokov 2011 a 2012 v nemocnici v Stockporte neďaleko Manchestru. 

Najznámejší Doktori Smrť: Títo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

31. marec 2016

Talianska polícia zadržala zdravotnú sestru, ktorá je podozrivá zo zabitia trinástich pacientov v nemocnici v toskánskom meste Piombino. Obete boli hospitalizované na jednotke intenzívnej starostlivosti a trpeli rôznymi ochoreniami. Žena údajne pacientov zabila tak, že im podala lieky, ktoré nemali užívať. 

Viac o téme: Doktor smrťVražda pacientov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu