Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Doktor Smrť zniesol zo sveta 130 ľudí: Pacienti zomierali pomocou TOHTO vražedného prístroja

Jack Kevorkian Zobraziť galériu (4)
Jack Kevorkian (Zdroj: SITA/AP)

ROYAL OAK - Americký patológ Jack Kevorkian, ktorý zomrel 3. júna 2011, pomohol odísť z toho sveta približne 130 ľuďom a za svoju dlhoročnú propagáciu eutanázie si vyslúžil rad prezývok. Pre niekoho bol "anjelom smrti", ktorý nevyliečiteľne chorým pomohol od utrpenia, iní ho videli ako vraha, ktorý si zaslúžil prísny trest. "Umieranie nie je zločin," znel najslávnejší výrok Kevorkiana, prezývaného najčastejšie "Doktor Smrť", ktorý za svoje činy strávil osem rokov vo väzení.

Tajný program nacistov: Kvôli zvrátenej teórii priviedli na svet tisíce rasovo "čistých" detí

Proti kontroverznému patológovi pritom súdy viedli niekoľko procesov, v ktorých bol žalovaný za pomoc k samovražde - a nakoniec oslobodený. Obžaloba mu nikdy vinu za úmyselné zabitie nedokázala. Až v septembri 1998 Kevorkian svojmu pacientovi, 52-ročnému Thomasovi Youkovi, ktorý trpel nevyliečiteľnou degeneratívnou nervovou chorobou, osobne vpichol smrtiacu injekciu a zverejnil o tom filmový záznam. Ten poskytol médiám, následne ho obvinili z vraždy a odsúdili k najmenej desaťročnému trestu.

Doktor Smrť zniesol zo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Doktor Smrť zniesol zo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Smrť bola pre lekára arménskeho pôvodu, ktorého rodičia utiekli pred genocídou, životnou témou. Už na stáži v detroitskej nemocnici v roku 1952 si uvedomil, že "eutanázia za asistencie lekára a samovražda sú eticky správne". A v roku 1987 po návšteve Amsterdamu, kde sa eutanázia tolerovala, začal aj v USA ponúkať "poradenstvo v smrti". "Eutanázia by mala byť legálna. To je cieľ. Budem bojovať za jej legalizáciu, ale nechcem už pri tom porušovať zákony," povedal v roku 2007 pri prepustení z väzenia.

Viac o téme: Jack KevorkianDoktor Smrť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu