Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Bývalý generál NATO o tajomstve atómových kufríkov Ruska: Toto o nich prezradil

Ruský prezident Vladimir Putin počas vyhlásenia útoku na Ukrajinu Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin počas vyhlásenia útoku na Ukrajinu (Zdroj: SITA/AP/Russian Presidential Press Service)

MOSKVA - Vladimir Putin uvádza do pohotovosti svoje takzvané „odstrašujúce sily“. Tento krok sa interpretuje ako hrozba jadrovými zbraňami. Na odpálenie takýchto zbraní by Putin potreboval prístup k dvom z troch ruských atómových kufríkov. Jeden vlastní on a druhý má jeho dobrý kamarát.

Vladimir Putin naposledy nariadil tento krok pred ôsmimi rokmi v rámci ruskej anexie Krymu. Takže teraz znova: Ruský prezident v televíznom prejave oznámil, že poveril svojho ministra obrany a náčelníka generálneho štábu, aby „uviedli odstrašujúce sily ruskej armády do vysokej bojovej pripravenosti“. Tieto ruské odstrašujúce sily môžu znamenať jadrové zbrane.

Na aktiváciu je potrebný prístup k dvom atómovým kufrom

V programe "Heute Journal" nemeckej televízie ZDF v nedeľu večer korešpondent Christian Semm vysvetlil, že Putin odôvodnil túto akciu "prísnymi ekonomickými sankciami" voči svojej krajine. Masívne sa vyhrážal, pretože „pravdepodobne nečakal“, že sankcie prídu tak rýchlo a prísne.

Na otázku, kto má prístup k ruským jadrovým zbraniam, Semm vysvetľuje: „V Rusku sú tri jadrové kufre. Jeden je u prezidenta Putinom, jeden je u ministra obrany Sergeja Šojgua a tretí kufor je u náčelníka generálneho štábu.“ Aby ste mohli spustiť jadrové zbrane, musíte mať prístup k dvom z týchto kufrov.

Minister obrany Šojgu je oddaným spolupracovníkom Putina

Zdá sa isté, že aspoň Šojgu by Putinove slová nasledoval. Bývalý generál NATO Egon Ramms v "Heute Journal" označuje ministra obrany za „oddaného spolupracovníka Putina“. Semm dokonca opisuje Shoigua ako „Putinovho dobrého priateľa“ a vysvetľuje: „Tí dvaja spolu radi chodia na lov na Sibír.“

Ramms vysvetľuje stav pohotovosti ruských ozbrojených síl po Putinovej žiadosti takto: "Existujú štyri stupne, ktoré sa dávajú do pohotovosti. Teraz sú v štádiu dva. To znamená, že tretí a štvrtý stupeň ešte nebol spustený."

Viac o téme: VojnaJadrové zbraneVladimir PutinUkrajinaSergej ŠojguAtómový kufrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu