Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

AKTUÁLNE Koalícia predložila do NR SR uznesenie k atentátu na Roberta Fica: Výzva pre strany, mimovládky a média

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Na webovej stránke Národnej rady Slovenskej republiky sa objavil návrh uznesenia k nedávnemu atentátu na predsedu vlády Roberta Fica. Koaliční poslanci Ján Richter, Róbert Puci a Andrej Danko tento návrh predložia na utorkovú schôdzu NR SR s cieľom odsúdiť násilie motivované politickými dôvodmi a vyzvať k zmierneniu napätia v spoločnosti.

Tlačová konferencia strany Smer-SD k atentátu na premiéra Fica (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Uznesenie reaguje na minulotýždňový útok na premiéra, ktorý je považovaný za zjavný politický čin. Návrh obsahuje silné odsúdenie násilia a apeluje na politické subjekty, médiá a mimovládne organizácie, aby rešpektovali výsledky demokratických volieb a nešírili nenávisť voči legitímnej demokratickej vláde Slovenskej republiky. Zdôrazňuje tiež dôležitosť plurality a diverzity názorov v demokratickej spoločnosti.

Predkladatelia návrhu tiež vyzývajú vládu k prijatiu adekvátnych bezpečnostných opatrení, ktoré by v budúcnosti zabránili podobným násilným činom. Národná rada tak chce vyslať jasný signál, že násilie nemá miesto v politickom živote a že základom demokracie je rešpekt k rozdielnym politickým názorom.

Uznesenie v celom znení:

Národná rada Slovenskej republiky

1. So zdesením a hlbokým znepokojením prijala správu o atentáte na predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica, ktorý bol zjavne spáchaný z politických motívov a zaslúži si to najostrejšie odsúdenie.

2. Principiálne odmieta násilie, osobitne násilie, ktoré atentátnik zjavne spáchal iba preto, že má iný politický postoj, aký prezentuje vláda SR.

3. Vyzýva všetky politické subjekty na Slovensku, ako aj médiá a mimovládny sektor, aby rešpektovali výsledky demokratických volieb a nešírili nenávisť voči legitímnej demokratickej vláde Slovenskej republiky, pretože výsledkom môžu byť aj takéto nenávistné trestné činy.

4. Apeluje na všetky politické subjekty, ako aj na médiá a mimovládny sektor, aby zmierňovali napätie v spoločnosti, prestali s nenávistnou rétorikou a prispeli k spoločenskému zmieru, stabilite a pokoju na Slovensku.

5. Zdôrazňuje, že ľudia nesmú byť terčom nenávisti kvôli svojim politickým názorom, pretože pluralita, diverzita a rešpekt k inému názoru sú základom každej slobodnej a demokratickej spoločnosti.

6. Konštatuje, že úloha zodpovedných a kritických novinárov je v zdravej spoločnosti nezastupiteľná, ale ich práca musí byť založená na faktoch a nie na šírení nenávisti.

7. Povzbudzuje vládu SR k prijatiu adekvátnych bezpečnostných opatrení, ktoré do budúcnosti zabránia ďalším násilným politickým útokom na ústavných činiteľov a občanov Slovenskej republiky.

8. Želá predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi skoré uzdravenie, ako aj čo najskorší návrat do výkonu jeho ústavnej funkcie.

Dôvodová správa

Vzhľadom na bezprecedentný útok na život predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fico je morálnou aj politickou povinnosťou Národnej rady Slovenskej republiky odsúdiť tento brutálny prejav politického násilia, ako aj rastúcu vlnu nenávisti na Slovensku voči demokratickej vláde, ktorá vzišla z riadnych a slobodných parlamentných volieb.Národná rada by mala jednoznačne zdôrazniť, že ľudia nesmú byť terčom nenávisti kvôli svojim politickým názorom, pretože pluralita a diverzita sú základom každej slobodnej a demokratickej spoločnosti.

Zároveň by NR SR mala vyzvať všetky politické subjekty, ako aj médiá a mimovládny sektor, aby zmierňovali napätie v spoločnosti, prestali s nenávistnou rétorikou a prispeli k spoločenskému zmieru, stabilite a pokoju na Slovensku.

Viac o téme: Národná RadaUznesenie k atentátu na Roberta Fica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu