Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ekonomická apokalypsa! Rubeľ je na kolenách, banky krachujú, útoky na bankomaty a úroky vystrelili na 20 percent

Ľudia čakajú pred bankou v Moskve Zobraziť galériu (6)
Ľudia čakajú pred bankou v Moskve (Zdroj: SITA/AP Photo/Victor Berzkin)

MOSKVA – Výsledok sankcií mierených proti Rusku sa dostavil v plnej sile. Z finančných trhov prišla dnes ráno informácia, že rubeľ sa prepadol na rekordné minimum. V Rusku vládla už počas víkendu doslova panika. Pred bankomatmi po celej krajine sa tvorili dlhé rady, pričom ľudia sa snažili vybrať najmä zahraničné meny. Ruská národná banka zároveň oznámila, že úrokovú sadzbu zdvihla na neuveriteľných 20 percent.

Prepadu rubľa predchádzalo rozhodnutie západných štátov uvaliť na Rusko nové sankcie za jeho inváziu na Ukrajinu a vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že uviedol svoje jadrové sily do stavu najvyššej pohotovosti.

Zábery skazy z ukrajinského Kyjeva po nočnom ruskom bombardovaní (Zdroj: profimedia.sk)

K pádu rubľa došlo napriek tomu, že ruská centrálna banka oznámila množstvo krokov na podporu domácich trhov. Sankcie Západu vrátane rozhodnutia o vylúčení významných ruských bánk z medzinárodného platobného systému SWIFT a tiež reštriktívne opatrenia, ktoré zabránili centrálnej banke použiť svoje zahraničné rezervy na zmiernenie sankcií, však tvrdo zasiahli rubeľ. Nervozitu na trhoch ešte zvýšilo nariadenie prezidenta Putina uviesť jadrové zbrane do stavu najvyššej pohotovosti.

Kurz rubľa na začiatku obchodovania v Ázii klesol až na 119 RUB/USD, čím prekonal svoje predchádzajúce minimum 90 RUB/USD. Neskôr sa jeho pokles zmiernil na 109 RUB/USD.

Slovenské banky sťahujú rubeľ z obchodovania

Niektoré slovenské banky stiahli rubeľ z obchodovania. VÚB má pri ňom v kurzovom lístku platnom dnes od 11. hodiny uvedenú 0. Rovnako tak je to aj v prípade kurzového lístka Tatra banky platného od 10. hodiny.

Ekonomická apokalypsa! Rubeľ je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

Dlhé rady pred bankomatmi a panika

V Rusku zavládla kvôli obavám z kolapsu rubľa doslova hystéria. Ľudia sa v strachu rozhodli vyberať peniaze v zahraničných menách. Snahy získať cudzie meny nezastavilo ani to, že niektoré banky predávali doláre o viac ako tretinu drahšie ako v piatok po skončení obchodovania na moskovskej burze. Kurz rubľa pri týchto výberoch dokonca prekročil psychologicky dôležitú úroveň 100 RUB za dolár, o ktorej mnohí ekonómovia vyhlasovali, že vyvolá zvýšenie úrokovej sadzby ruskej centrálnej banky.

Ako informovala BBC, ľudia mali mať obavy aj z toho, že v bankomatoch neskôr nebude dosť peňazí, prípadne že sa stanovia limity na to, koľko si budú môcť vybrať.

Rusmi otriasli tiež správy, že Európa im zatvára svoj vzdušný priestor a populárne platobné systémy ako ApplePay prestanú fungovať.  „Stál som v rade hodinu, ale zahraničné meny už nikde nie sú, len ruble,“ povedal Vladimir, 28-ročný programátor po tom, ako si vystál rad pred bankomatom v moskovskom nákupnom centre.

Putin čelí najprísnejším sankciám uvaleným na svoju ekonomiku minimálne za jednu generáciu. Situáciu nezlepšuje ani skutočnosť, že väčšina Európy uzavrela svoj vzdušný priestor pre ruských dopravcov, čo by mohlo sťažiť fyzickú prepravu hotovosti do krajiny.

Ekonomická apokalypsa! Rubeľ je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin))

Ruská centrálna banka zvýšila úrokovú sadzbu 

Ruská centrálna banka už zvýšila potom základnú úrokovú sadzbu z 9,5 na 20 percent. Uviedla tiež, že dôvodom prijatia núdzových opatrení je drastická zmena externých podmienok pre ruskú ekonomiku. "Zvýšenie kľúčovej sadzby zabezpečí zvýšenie sadzieb z vkladov na úrovne potrebné na kompenzáciu zvýšeného znehodnotenia a inflačných rizík. Je to potrebné na podporu finančnej a cenovej stability a ochranu úspor občanov pred znehodnotením," uvádza sa v jej vyhlásení.

Spolu s ministerstvom financií tiež nariadila firmám zameraným na vývoz, aby vzhľadom na prepad kurzu rubľa na nové minimum predali 80 percent svojich príjmov v cudzích menách. Banka tiež potvrdila, že nariadila maklérom pozastaviť vykonávanie všetkých príkazov od zahraničných právnických a fyzických osôb na predaj ruských cenných papierov.

Ekonomická apokalypsa! Rubeľ je
Zobraziť galériu (6)

Z napätia okolo Ukrajiny ťaží dolár

Zmeny nastali aj v prípade iných mien. Euro v pondelok kleslo oproti doláru, a to o 1,1 % na 1,1148 USD/EUR a oslabil sa aj japonský jen a švajčiarsky frank.

Z napätia okolo Ukrajiny však, naopak, ťažil dolár. Dolárový index, ktorý meria vývoj kurzu dolára voči šiestim dôležitým menám, sa v pondelok zvýšil o 0,83 % na 97,368 bodu. Trhy totiž očakávajú, že americká centrálna banka Fed na svojom marcovom zasadnutí zvýši úrokové sadzby o 25 bázických bodov. Investori sa zároveň domnievajú, že vojna na Ukrajine v blízkej budúcnosti odradí Európsku centrálnu banku od akýchkoľvek silných sprísňujúcich opatrení.

Finančná kríza v Rusku
Zobraziť galériu (6)
Finančná kríza v Rusku  (Zdroj: SITA)

Akciová burza dnes neotvorí, Kremeľ chystá protiúder

Centrálna banka tiež oznámila, že ruská akciová burza dnes neotvorí. Obchodovať sa nebude ani na trhu s finančnými derivátmi. Ruská menová autorita sa tak rozhodla, aby zabránila ďalším škodám po zavedení tvrdých západných sankcií, ktoré privodili kolaps rubľa a ochromili ruskú ekonomiku.

Kremeľ následne oznámil, že chystá odvetné opatrenia za to, že sankcie ochromili v Rusku leteckú dopravu. Moskovská akciová burza pôvodne oznámila, že dnes začne obchodovať neskôr. Kurz rubľa už ráno oslabil zhruba o 30 percent a dolár sa predával až za 119 rubľov, uviedla agentúra Reuters.

 

Viac o téme: EkonomikaSankcieRuskoVojna na UkrajineRuská centrálna banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu