Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň piaty (28. február 2022)

Kyjev zasiahli rakety.  Zobraziť galériu (12)
Kyjev zasiahli rakety.  (Zdroj: Facebook/Euromaidan, War in Ukraine)

KYJEV - Rusi pokračujú v útokoch a Ukrajina sa statočne bráni aj naďalej. Mierové jednania medzi Ruskom a Ukrajinou by mali pokračovať aj dnes. Európska únia včera uvalila zatiaľ najtvrdšie sankcie na Rusko a uzavrela vzdušný priestor. Vladimir Putin vyhlásil, že nariadil jadrové sily uviesť do najvyššej bojovej pohotovosti.


NAŽIVO z Kyjeva

Ukrajinská delegácia už dorazila na mierové rokovania na hraniciach s Bieloruskom (Zdroj: Twitter/NEXTA)

Náš ONLINE sa skončil. Ďakujeme, že ste ho sledovali s nami. Ráno vám prinesieme nové informácie.

22:00 Kremeľ varuje pred dodávkami smrtiacich zbraní na Ukrajinu. Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že krajiny podporujúce Ukrajinu smrtiacimi zbraňami ponesú zodpovednosť, ak budú použité počas prebiehajúcej ofenzívy Moskvy.

21:33 Izraelské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že pri pokuse o útek z Ukrajiny do Moldavska prišiel o život občan Izraela. Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že Izraelčan "sa nachádzal na Ukrajine v kolóne áut smerujúcej k moldavských hraniciam a bol zabitý pri streľbe, ktorá zasiahla jeho auto".

Príslušné úrady sú v kontakte s mužovou manželkou, ktorá je na Ukrajine s ich deťmi, dodal rezort zahraničia. Kto na vozidlo strieľal, ministerstvo neuviedlo. Od štvrtkového začiatku ruskej invázie ušlo z Ukrajiny podľa ministerstva približne 2000 Izraelčanov.

21:27 Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s ďalšími siedmimi prezidentmi členských krajín Európskej únie vyzývajú k rýchlemu prijatiu Ukrajiny do Európskej únie. Urobili tak v otvorenom liste členským štátom EÚ.

20:58 Fínsko aj Nórsko pošlú zbrane na Ukrajinu. "Pre Fínsko ide o historické rozhodnutie," uviedla fínska premiérka Sanna Marinová.

20:43 Ruské pozemné sily sa aj naďalej presúvajú zo severu bližšie k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev. Ide o obrovský vojenský konvoj, ktorý má dĺžku až 27 kilometrov.

Ku Kyjevu smeruje ruský vojenský konvoj dlhý 27 kilometrov.
Zobraziť galériu (12)
Ku Kyjevu smeruje ruský vojenský konvoj dlhý 27 kilometrov.  (Zdroj: SITA/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

Ku Kyjevu smeruje ruský vojenský konvoj dlhý 27 kilometrov.
Zobraziť galériu (12)
Ku Kyjevu smeruje ruský vojenský konvoj dlhý 27 kilometrov.  (Zdroj: SITA/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

20:05 Odvážni Ukrajinci hádzali Molotovove koktaily na vybavenie nepriateľov. 

20:03 V Kyjeve zaznamenávajú ďalší nálet. Ľudia sa musia urýchlene schovať. 

18:59 V priebehu uplynulých 4 dní dosiahol počet zranených a zabitých ruských okupantov viac ako 5,3 tisíc. Stovky nepriateľských vojakov bolo zajatých. Informoval o tom ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov vo svojom príhovore. 

 

🇺🇦 Міністр оборони України Резніков Олексій: Шановні українці! За 4 доби втрати російських окупантів вбитими та...

Posted by Міністерство оборони України on Monday, February 28, 2022

18:44 Ruské sily zaútočili na Charkov niekoľkými raketovými systémami Grad a zasiahli obytné budovy. 

18:30 Rakety boli zaznamenané aj v ukrajinskom meste Brovary, ktoré sa nachádza blízko Kyjeva. Starosta hovorí o nálete na mesto. 

18:24 Charkov čelí ostreľovaniu. Došlo k niekoľkým silným výbuchom. 

18:22 Kyjev zasiahli rakety. 

18:16 Hlavným mestom Ukrajiny otriasajú masívne výbuchy. 

18:07 V Kyjeve bolo počuť niekoľko hlasných výbuchov. 

18:03 Ruská invázia na Ukrajinu je čoraz neľútostnejšia. "Ruská vojenská kampaň sa stáva čoraz neľútostnejšou a ukrajinské ozbrojené sily sa bránia s odvahou," povedal novinárom Borrell.

17:58 Zdá sa, že počas dnešného rokovania strany nedospeli k dohode. Rokovania budú pokračovať. 

"Delegácie sa vracajú do svojich hlavných miest na konzultácie a diskutovali o možnosti čoskoro sa stretnúť na druhom kole rokovaní," uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, ktorý sa na rokovaniach zúčastnil.

17:52 Hlavný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnij zverejnil video, na ktorom ukrajinský dron tureckej výroby Bayraktar zničil ruský protilietadlový systém Buk.

17:25 Podľa informácií Ozbrojených síl Ukrajiny začnú ruské vojská dnes alebo zajtra rušiť komunikáciu, internet a televíziu v zóne prvej línie, aby spustili dezinformácie o údajnom vzdaní sa vojsk a kapitulácii Ukrajiny. 

 

ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ!!! --------------------------- Є інформація, що війська РФ, сьогодні завтра, почнуть глушити зв'язок,...

Posted by Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces on Monday, February 28, 2022

17:20 Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v pondelok počas telefonátu so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom, že podmienkou na skočenie bojov na Ukrajine je uznanie ruskej zvrchovanosti nad polostrovom Krym a demilitarizácia Ukrajiny.

"Vladimir Putin uviedol, že dohoda je možná iba vtedy, ak budú bezpodmienečne zohľadnené legitímne bezpečnostné záujmy Ruska vrátane uznania ruskej zvrchovanosti nad Krymom, demilitarizácie a denacifikácie Ukrajiny a zaistenia jej neutrálneho statusu," uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

17:14 Rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou sa skončili. 

17:07 Na útoky sa pripravujú aj v ukrajinskom meste Odesa. Budova divadla je zabarikádovaná. 

17:00 Zelenskyj podpísal žiadosť o členstvo Ukrajiny v Európskej únii. 

16:59 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok povedal, že do Poľska od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu (24. februára) prišlo už približne 300.000 Ukrajincov a mnohí ďalší sa pokúšajú dostať k hraniciam. 

Ukrajinci smerujú do Poľska.
Zobraziť galériu (12)
Ukrajinci smerujú do Poľska.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

16:44 Valné zhromaždenie OSN dnes začalo svoju mimoriadnu schôdzu k ruskej invázii na Ukrajinu minútou ticha na uctenie pamiatky obetí. 

16:41 Ministri obrany krajín Európskej únie sa dnes jednohlasne zhodli na financovaní dodávok zbraní pre Ukrajinu. Po ministerskom rokovaní to oznámil šéf diplomacie Josep Borrell.

16:39 Spojené štáty odporučili v pondelok Američanom nachádzajúcim sa v Rusku "ihneď odísť", informovala agentúra AFP. Varovanie vydal americký rezort diplomacie.

16:38 Ukrajinskí obrancovia Hadieho ostrova v Čiernom mori, o ktorých sa predpokladalo, že zahynuli pri bránení ostrova, sú "nažive a v poriadku". Na sociálnej sieti Facebook to oznámilo ukrajinské námorníctvo.

16:36 Česká polícia v pondelok oznámila, že na žiadosť slovenskej polície vysiela na slovensko-ukrajinskú hranicu 50 policajtov. Ich úlohou bude pomáhať pri registrácii osôb prekračujúcich štátnu hranicu.

16:25 Radiačná situácia na území Slovenskej republiky je aktuálne štandardná. Zatiaľ neboli zaznamenané žiadne odchýlky od bežne meraných hodnôt. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorý je ústredím radiačnej monitorovacej siete.

16:21  Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zrušil svoju cestu do švajčiarskej Ženevy, kde sa mal v utorok zúčastniť na Konferencii o odzbrojovaní, ktorú organizuje Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC).  

Lavrov, ktorý mal na konferencii v utorok osobne vystúpiť, svoju cestu zrušil pre "bezprecedentný zákaz týkajúci sa jeho letu vo vzdušnom priestore viacerých členských krajín Európskej únie, ktoré zaviedli protiruské sankcie", uviedla na sociálnej sieti Twitter ruská misia pri OSN v Ženeve.

16:15 Pravoslávna cirkev Ukrajiny v pondelok uviedla, že jednotky strážiace Kláštor svätého Michala v Kyjeve zadržali "diverzantov", ktorí chceli na mieste zaútočiť a zrejme zabiť najvyššieho predstaviteľa ich cirkvi. Informovala o tom britská spravodajská televízia Sky News.

16:13 Maďarsko nepovolí transport smrtonosných zbraní cez svoje územie. Oznámil to minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Šéf maďarskej diplomacie po prílete do Kosova uviedol, že vypukla vojna, ktorú Maďari nechceli a ani nechcú. "Chceme mier v celom regióne," zdôraznil.

16:12 Japonsko plánuje uvaliť sankcie na Bielorusko, spojenca Ruska, oznámil v pondelok japonský premiér Fumio Kišida. Sankcie sú zamerané na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a ďalších vládnych predstaviteľov, spresnil Kišida.

15:49 Uvádza sa, že rokovania sa ešte ani zďaleka neskončili. Delegácie si dali prestávku. 

15:15 Slovensko požiada agentúru Frontex o pomoc pri ochrane slovensko-ukrajinskej hranice. "Ako krajina v prvej línii si totiž uvedomujeme, že ide o vonkajšiu hranicu celého schengenského priestoru," uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) po nedeľnom (27. 2.) rokovaní ministrov pre vnútorné záležitosti v Bruseli.

15:12 V Kyjeve opäť zaviedli zákaz vychádzania. Platiť bude od 20:00 do 7:00. Ľudia budú môcť chodiť po uliciach iba výnimočne, aby si našli úkryt v prípade náletových sirén. Pohyb autom po meste je povolený len so špeciálnym povolením. 

Autá zastavujú na zátarase, ktorú postavili civilní obrancovia na ceste vedúcej do centra Kyjeva.
Zobraziť galériu (12)
Autá zastavujú na zátarase, ktorú postavili civilní obrancovia na ceste vedúcej do centra Kyjeva.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

14:59 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v pondelok informoval prezidenta Vladimira Putina, že v súlade s jeho rozkazom z nedele boli riadiace stanovištia všetkých ruských jadrových síl posilnené o ďalší personál a sú v "osobitnom režime bojovej povinnosti".

14:55 Rokovania sa skončili. Výsledky by mali byť známe čoskoro. 

14:54 Neutrálne Švajčiarsko zavádza voči Rusku sankcie. Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis v pondelok oznámil, že jeho krajina prijala sankcie voči Rusku. Opatrenia sú podľa neho rovnaké, ako sankcie zo strany Európskej únie.

14:50 Bulharský predseda vlády Kiril Petkov v pondelok oznámil, že odvolá ministra obrany Stefana Janeva za jeho zdržanlivý postoj k situácii na Ukrajine. Janev odmietol vojenskú inváziu označiť ako vojnu, informuje agentúra AFP.

14:45 Rusi mali v Sumskej oblasti použiť najsilnejšiu nenukleárnu bombu. Po ostreľovaní mesta Ochtyrka horí sklad ropy. 

14:38 Vatikán je pripravený "pomôcť" Ukrajine v dialógu s Ruskom. Oznámil to v pondelok vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin v rozhovore pre talianske médiá.

14:30 Rusko zakázalo vstup do svojho vzdušného priestoru leteckým společnostiam z 36 krajín, vrátane Slovenska, Británie, Nemecka, Španielska, Talianska a Kanady. Informovala o tom dnes agentúra Interfax.

14:27 Čínsky prezident Si Ťin-pching v piatok telefonicky hovoril so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom a vymenili si názory na situáciu na Ukrajine. Čínsky prezident dal jasne najavo, že čínska strana podporuje ruskú stranu pri riešení problému prostredníctvom rokovaní s ukrajinskou stranou.

14:26 Predstavitelia ruskej opozície a kritici Kremľa Michail Chodorkovskij, Dmitrij Gudkov a Sergej Gurijev založili ruský "protivojnový výbor", ktorého cieľom je zjednotiť odporcov agresie Ruska voči Ukrajine.

14:25 Zuzana Čaputová podporila vstup Ukrajiny do EÚ. 

13:59 Ruský prezident Vladimir Putin pracuje na ekonomickej reakcii na sankcie uvalené na Rusko Západom po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu. Uviedol to v pondelok v Kremli jeho hovorca Dmitrij Peskov. Dodal, že sankcie zavedené proti samotnému Putinovi sú zbytočné.  

13:43 Rusi napádajú obývané časti mesta. "Toto je vojna, skutočná vojna," vraví starosta Charkova.

13:38 Zničené kino v Charkove pred a po ruskej invázii.

13:34 Ruská raketa v Charkove narazila do obývaných bytov.

13:22 V EÚ sú na prijatie Ukrajiny rozdielne názory. Predseda Európskej rady Charles Michel v pondelok uviedol, že medzi 27 členskými štátmi EÚ existujú nezhody týkajúce sa rozšírenia eurobloku. Dodal, že Ukrajina bude musieť predložiť oficiálnu žiadosť o pristúpenie a následne budú musieť členské štáty prísť s jednomyseľným stanoviskom.

13:19 Z ukrajinských hraníc prichádzajú správy o rasovej diskriminácii Afričanov. Nigérijská vláda vyzvala v pondelok ukrajinskú pohraničnú stráž, aby s jej občanmi zaobchádzala rovnako ako s ostatnými utečencami unikajúcimi pred vojnou. Reagovala tak na množiace sa správy o rasovej diskriminácii Afričanov na ukrajinských hraniciach.

13:09 Po ostreľovaní Charkova sú desiatky mŕtvych, stovky zranených

Pri mohutnom ruskom ostreľovaní východoukrajinského mesta Charkov zahynuli desiatky ľudí. Zranených sú stovky. Na facebooku to napísal poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Geraščenko. "Neuveríš ak to nevidíš. Srdce mi puká a v hrdle mám hrču. Náš milovaný Charkov. Bože," napísal. Charkov bol mohutne ostreľovaný Gradmi (salvovými raketometmi).

 

Харьков только что массировано обстрелян из Градов. Десятки погибших и сотни раненых ! Этот ужас должен увидеть весь мир ! Смерть оккупантам !

Posted by Антон Геращенко on Monday, February 28, 2022

12:53 Ulice Charkova, kde žili kedysi v mieri. 

12:45 Ozbrojené sily SR ponúkajú sumár ruskej invázie. 

 

⚡️ZA POSLEDNÝCH 12 HODÍN NEDOŠLO K VÝRAZNEJ ZMENE VOJENSKEJ SITUÁCIE V KONFLIKTE VYVOLANOM RUSKOM 📌 HODNOTENIE...

Posted by Ozbrojené Sily SR on Monday, February 28, 2022

12:30 Zelenskyj oznámil vytvorenie Medzinárodnej légie. Dobrovoľníci z celého sveta pôjdu do vojny proti putinizmu.

12:19 Čečenský politik Achmed Zakajev, ktorý je exilovým vodcom neuznanej Čečenskej republiky Ičkerija, oznámil, že Čečenci žijúci v Európe sú pripravení podieľať sa na obrane Ukrajiny pred ruskou inváziou.

12:17 Lotyšský parlament v pondelok na svojom mimoriadnom zasadnutí schválil zmeny zákona o národnej bezpečnosti, ktoré občanom krajiny umožnia bojovať na Ukrajine, informoval Reuters. "Naši občania, ktorí chcú podporiť Ukrajinu a dobrovoľne tam slúžiť na obranu nezávislosti Ukrajiny a našej spoločnej bezpečnosti, musia mať možnosť tak urobiť," povedal Juris Rančanis, predseda parlamentného výboru pre obranu, vnútorné veci a prevenciu korupcie, ktorá zákon vypracovala.

12:16 Čína vyzvala na deeskaláciu situácie. Putinovu vojenskú agresiu odmietla odsúdiť.

12:12 V Berďansku zastrelil ruský vojak muža, ktorý odmietol dať svoj telefón vojakovi, aby zavolal do Ruska. Informovala o tom Záporožská regionálna štátna správa. Štátna správa Berďanského okresu od 7.00 h informovala, že okupanti podnikali „nájazdy“ na domy obyvateľov obce Osipenko pri hľadaní telefónov.

 

У Бердянську російський вояк застрелив чоловіка, який відмовився дати свій телефон, аби той подзвонив до...

Posted by MIL.IN.UA on Monday, February 28, 2022

12:01 Zábery zo začiatku mierových rokovaní

Ukrajinská a ruská delegácia vedú prvé rokovania v Bielorusku. Strany sa stretávajú neďaleko ukrajinských hraníc na brehu rieky Pripjať v Gomeľskej oblasti. Miesto stretnutia z bezpečnostných dôvodov nezverejnili. Organizátori rozhovorov to však medzi sebou nazývajú „rybársky dom“. Ako bolo oznámené, bieloruský prezident Alexander Lukašenko uskutočnil sériu kontaktov na vysokej úrovni s cieľom zorganizovať pokojné rusko-ukrajinské rozhovory v Bielorusku.

12:00 Mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou, živý prenos vysiela informačná agentúra Belta, pred začiatkom ho prerušili.

11:58 Ukrajina prepustí väzňov s bojovými skúsenosťami

Zelenskyj povedal, že je to ťažká morálna voľba, ale je nevyhnutná pre obranu krajiny. Povedal, že väzni budú bojovať na najhorúcejších miestach. "Kľúčom je teraz obrana," uviedol Kyiv Independent.

11:43 "Celú noc sme nespali, čakali sme na príchod ukrajinskej delegácie. Ale, žiaľ, veľmi náročná logistika - čas príchodu sa niekoľkokrát posunul. Až teraz sme dostali informáciu, že prídu o hodinu. Podľa toho, za rokovací stôl si sadneme o 12,“ povedal vedúci ruskej delegácie, asistent prezidenta Ruska Vladimir Medinskij.

11:23 Začali sa mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou.

Bielorusko už predtým zverejnilo zábery z miesta, kde bude prebiehať. 

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Twitter/Belarus MFA)

11:22 Útočníci prakticky zrovnali mesto Ochtyrka so zemou, ale nedokázali ju dobyť.

11:17 Litovská vláda v pondelok oznámila, že požiada prokurátorov Medzinárodného trestného súdu (ICC), aby vyšetrili podozrenia zo spáchania "vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti na Ukrajine". Informovala o tom agentúra Reuters.

11:16 Taliansko v pondelok dôrazne odporučilo svojim občanom, aby opustili územie Ruskej federácie, informuje agentúra AFP.

11:15 Na Ukrajine zahynulo od začiatku ruského útoku najmenej 102 civilistov vrátane siedmich detí. Uviedla to v pondelok vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová s tým, že ďalších viac ako 300 civilistov utrpelo zranenia.

"Väčšina z týchto civilistov bola zabitá výbušnými zbraňami so širokou oblasťou dopadu, leteckými útokmi, ako aj ostreľovaním z ťažkého delostrelectva a salvových raketometov," povedala Bacheletová na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) v Ženeve. Zároveň vyjadrila obavu, že "skutočné čísla" sú pravdepodobne "oveľa vyššie."

11:03 NATO pošle na Ukrajinu ďalšie zbrane

"Práve som hovoril s prezidentom Zelenskym a ocenil ho za statočnosť ľudu a ozbrojených síl Ukrajiny. Spojenci NATO zvyšujú podporu pomocou rakiet protivzdušnej obrany, protitankových zbraní, ako aj humanitárnej a finančnej pomoci," informoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

11:01 Rusi utrpeli ďalšie straty, za posledných pár hodín zomrelo viac ako tisíc vojakov. 

10:52 Ukrajina sa bráni 100 hodín

"Počas prvých 100 hodín obrany našej krajiny pred ruskými útočníkmi zmobilizovala ukrajinská diplomacia viac ako miliardu dolárov na pomoc partnerom pri nákupe moderných zbraní a streliva pre ukrajinské obranné sily," uviedol minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

10:46 Škody po ruských útokoch sú obrovské.

10:39 Obrancov Ukrajiny sprevádzajú pri nástupe do vojny ich rodiny. Na úradoch vojenskej registrácie sú dlhé rady.

10:34 Aktuálny stav ruskej invázie na Ukrajinu k dnešnému ránu k 9:00:
- mestá Berďansk a Schatsia sú v zajatí, útok na Volnovakhu Ukrajinci odrazili, na Kyjev tlačia Rusi z východu, útok na Pryluky bol odrazený. 

10:33 V Kyjeve opäť znejú sirény, ľudia musia ísť do krytov. Znenia sirén sú tam časté, mnohí preto ostávajú v krytoch po celý čas. 

10:31 Zelenskyj uviedol, že Ukrajina žiada o okamžité prijatie do EÚ

Ukrajina žiada o okamžité prijatie do Európskej únie podľa novej špeciálnej procedúry, uviedol v dnešnom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Prezident je presvedčený, že Ukrajina by si to zaslúžila a že je to možné," napísala agentúra Unian.

10:24 Ulice Charkova

10:22 Ukrajinská delegácia už dorazila na mierové rokovania na hraniciach s Bieloruskom

Ukrajinská delegácia už dorazila na mierové rokovania na hraniciach s Bieloruskom (Zdroj: Twitter/NEXTA)

Bielorusko zverejnilo zábery z miesta, kde sa onedlho začnú rokovania Ukrajiny s Ruskom. Kyjev následne informoval, že jeho delegácia už na miesto dorazila, píše agentúra AFP. "Miesto na rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou v Bielorusku je pripravené, čaká sa na príchod delegácií," oznámilo krátko predtým na sociálnych sieťach bieloruské ministerstvo zahraničných vecí, uvádza stanica BBC. K príspevku pridalo aj fotografiu dlhého stola, za ktorým viseli ukrajinská, ruská a bieloruská vlajka. Hovorca bieloruského ministerstva zahraničných vecí Anatoľ Hlaz zároveň v pondelok uviedol, že "rozhovory sa začnú, hneď ako na miesto dorazia všetky delegácie".

10:17 Takto aktuálne vyzerá uzavretého vzdušného priestoru.

10:15 "Keď som kandidoval na prezidenta, povedal som, že každý z nás je prezident. Pretože za náš štát sme zodpovední všetci. Pre našu krásnu Ukrajinu. A teraz sa stalo, že každý z nás je bojovník. Bojovník na svojom mieste. A verím, že každý z nás vyhrá. Sláva Ukrajine!" povedal Zelenskyj v novom videu.

10:03 Ľudia v Berďansku spievajú ukrajinskú hymnu pred ruskou vojenskou technikou v blízkosti mestskej rady.

Ľudia v Berďansku spievajú ukrajinskú hymnu pred ruskou vojenskou technikou v blízkosti mestskej rady. (Zdroj: Twitter/NEXTA)

9:45 Ruská a Ukrajinská delegácia sa dnes stretnú na mierových rokovaniach na hraniciach s Bieloruskom pri rieke Pripiať. 

Za Ukrajinu sa zúčastní prvý zástupca vedúceho ukrajinskej delegácie v Trilaterálnej kontaktnej skupine Andrey Kostin, poslanec parlamentu Rustem Umerov, námestník ministra zahraničných vecí Ukrajiny Nikolaj Tochitsky, predseda frakcie "Sluha ľudu David Arakhamia, ukrajinský minister obrany Oleksiy Reznikov, poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Michail Podolyak. Hlavy štátov sa na rokovaniach nezúčastnia. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že to bude pre Ukrajinu kľúčový deň.

9:32 Nasledujúca mapa ukazuje miesta známych ruských vojenských úderov a pozemných útokov na Ukrajine po tom, čo Rusko oznámilo vojenskú inváziu na Ukrajinu. Informácie v tejto mape sú aktuálne k 27. 2. 2022 k 17:00.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/)

9:25 Ruská armáda tvrdí, že získala vzdušnú prevahu nad Ukrajinou

Ruská armáda v pondelok uviedla, že získala vzdušnú prevahu nad ukrajinským územím. Zároveň obvinila ukrajinskú armádu, že civilistov využíva ako ľudské štíty, pričom zdôraznila, že obyčajní ľudia môžu "slobodne" opustiť Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie ruského ministerstva obrany.

Ukrajinskí migranti v Maďarsku.
Zobraziť galériu (12)
Ukrajinskí migranti v Maďarsku.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Anna Szilagyi)

"Všetci civilisti v meste môžu slobodne opustiť ukrajinskú metropolu po diaľnici Kyjev-Vasyľkiv. Tento smer je otvorený a bezpečný," povedal v televíznom vystúpení hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov. "Ruské letectvo získalo vzdušnú prevahu nad celým územím Ukrajiny," dodal a obvinil ukrajinské sily, že využívajú civilistov ako ľudské štíty. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl predtým uviedol, že postup ruských vojsk na Ukrajine sa spomalil.

9:12 Európske akcie kvôli protiruským sankciám prudko klesajú, hlavne banky

Európske akcie kvôli tvrdým protiruským sankciám začali obchodovanie asi dvojpercentným prepadom. Najviac strácajú banky s väzbami na Rusko, najmä rakúska Raiffeisen Bank, talianska UniCredit a francúzska Société Générale. Prudký rast cien ropy naproti tomu vyvoláva obavy z ďalšieho silného rastu inflácie naprieč Európou. Rubeľ sa prepadol o 30 %, Rusko zvýšilo úrok z 9,5 % na 20 %.

9:10 V Kyjeve operuje viac ako 400 ruských žoldnierov, ktorí dostali z Kremľa rozkaz zlikvidovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho vládu a pripraviť pre Moskvu pôdu na prevzatie kontroly. Napísal to vo svojom pondelkovom vydaní britský denník The Times bez uvedenia zdroja.

9:06 Starosta mesta Bucha, neďaleko Kyjeva, zverejnil video ukazujúce zničenú vojenskú techniku na ceste.

8:56 Obyvatelia Kyjeva môžu opustiť ukrajinskú metropolu, ruská armáda im v tom nebude brániť, povedal hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov serveru Lenta. Civilisti môžu mesto opustiť na trase Kyjev-Vasylkiv. "Tento smer je otvorený a bezpečný," dodal generálmajor Konašenkov.

8:55 Vyše 90 percent Ukrajincov tvrdí, že podporujú ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Vyplýva to z prieskumu, ktorý počas uplynulého víkendu realizovala ukrajinská mimovládna sociologická skupina Rejting, pričom o jeho výsledkoch informoval v pondelok denník The Guardian.

8:31 Mapa európskej pomoci Ukrajine.

8:22 Ukrajinské Ministerstvo obrany na Twitteri uvádza, že Rusko do dnešného rána prišlo o približne 5300 vojakov, 29 lietadiel, 29 vrtuľníkov, 191 tankov, 816 obrnených vozidiel, 1 kanón 74 SAM BUK, 2 lode/člny, 74 diel, 60 cisterien, 291 automobilového inžinierstva, 5 prostriedkov protivzdušnej obrany.

8:16 Česko poslalo na Ukrajinu druhý vlak s pomocou pre ukrajinských bojovníkov, oznámila dnes ráno na Twitteri česká armáda bez dalších podrobností. 

8:15 Ruská centrálna banka zvýšila základnú úrokovú sadzbu na 20 percent z doterajších 9,5 percenta. Reaguje tak na riziko devalvácie rubľa a vyššej inflácie. Banka to oznámila v dnešnom vyhlásení.

7:37 Bielorusko zverejnilo fotku vyjednávacej sály pripravenej pre ruskú a ukrajinskú delegáciu.

7:09 Lietadlo ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot v nedeľu narušilo kanadský vzdušný priestor. Kanada svoje nebo pre ruské lietadlá v rovnaký deň uzavrela kvôli invázii ruskej armády na Ukrajinu.

6:59 Americká spoločnosť Google v súvislosti s vpádom ruskej armády na Ukrajinu zablokovala tamojším používateľom vo svojej službe Google Maps dve funkcie, ktoré poskytujú informácie v reálnom čase. Spoločnosť Google uviedla, že tieto opatrenia prijala po konzultácii s miestnymi predstaviteľmi v záujme bezpečnosti obyvateľov Ukrajiny.

6:30 Ukrajinská armáda uviedla, že sa jej podarilo odraziť aj ďalšie útoky na Kyjev. Situácia v meste je pod kontrolou.

6:16 Brazília bude v prípade ruskej invázie na Ukrajinu neutrálna. Vyhlásil to krajne pravicový prezident Jair Bolsonaro.

6:12 Austrália uvalila cielené sankcie na ruského prezidenta Vladimira Putina a popredných členov jeho vlády. Vo vyhlásení zverejnenom v pondelok to potvrdil austrálsky premiér Scott Morrison.

6:11 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa vyslovila za vstup Ukrajiny do EÚ. Povedala to v nedeľu v rozhovore pre spravodajskú televíziu Euronews. Ďalej konštatovala, že EÚ úzko spolupracuje s Ukrajinou v toľkých oblastiach, že postupom času k nej už vlastne patrí.

6:09 Ruský národný letecký dopravca Aeroflot od pondelka dočasne pozastavil svoje lety z Moskvy a Petrohradu do viacerých európskych destinácií, vrátane letov prevádzkovaných spoločnosťou Rossiya Airlines. Urobil tak z dôvodu uzavretia vzdušného priestoru viacerými európskymi krajinami pre ruské lietadlá. Aeroflot to oznámil v nedeľu večer na svojej webovej stránke.

6:03 Britský premiér Boris Johnson v nedeľu povedal, rozhodnutie Vladimira Putinu uviesť do stavu pohotovosti ruské jadrové zbrane má odpútať pozornosť od toho, čo sa na Ukrajine naozaj deje.

Boris Johnson ďakuje vojakom NATO.
Zobraziť galériu (12)
Boris Johnson ďakuje vojakom NATO.  (Zdroj: SITA/Ben Birchall/Pool Photo via AP)

"Sú to nevinní ľudia, ktorí čelia úplne nevyprovokovanej agresii. V skutočnosti sa deje to, že sa bránia, možno účinnejšie a s väčším odporom, ako Kremeľ očakával," povedal Johnson.

6:02 Státisíce ľudí na celom svete vyšli v nedeľu do ulíc miest, aby vyjadrili svoj nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP. Berlínska polícia uviedla, že viac než 100.000 ľudí sa zúčastnilo na pochode v nemeckej metropole na znak solidarity s Ukrajinou. Polícia budovu ruského veľvyslanectva ohraničila kordónom.

Protest proti ruskej invázii v Berlíne.
Zobraziť galériu (12)
Protest proti ruskej invázii v Berlíne.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

6:00 Bezpečnostná rada OSN schválila mimoriadne zasadnutie valného zhromaždenia o Ukrajine

Bezpečnostná rada OSN v nedeľu v hlasovaní odsúhlasila zriedkavé mimoriadne zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, ktoré bude venované ruskému útoku na Ukrajinu, informuje agentúra AFP. Mimoriadne zasadnutie valného zhromaždenia sa uskutoční dnes. Malo by dať príležitosť všetkým 193 členským krajinám, aby vyjadrili svoje názory na ruskú inváziu.

5:56 "Tento oznam alebo príkaz vnímame ako pokus zvýšiť tlak na ukrajinskú delegáciu. Ale my sa pred týmto tlakom neskloníme. Na rozhovory pôjdeme s veľmi jednoduchým postojom. Pôjdeme si tam vypočuť, čo chce Rusko povedať, a povieme im, čo si o tom všetkom myslíme," vysvetlil Kuleba. "Ukrajina sa nerúca. Krvácame, ale ďalej sa úspešne bránime," dodal. 

5:55 Ruský prezident Vladimir Putin včera nariadil uvedenie jadrových síl do najvyššej bojovej pohotovosti.

5:52 EÚ sa rozhodla uvaliť na Rusko tvrdé sankcie a uzavrieť aj vzdušný priestor.

5:50 Rusko po prvýkrát priznalo, že medzi jeho vojakmi na Ukrajine sú mŕtvi a ranení

Ruská armáda v nedeľu, na štvrtý deň jej invázie na Ukrajine, priznala, že medzi jej vojakmi sú aj "zabití a ranení". Armáda však nespresnila, koľko Rusov pri útokoch zahynulo, doteraz tieto informácie nezverejňovali. "Ruskí vojaci prejavujú odvahu a hrdinstvo, keď plnia bojové úlohy v špeciálnej vojenskej operácii. Žiaľ, medzi našimi spolubojovníkmi sú aj zabití a ranení," vyhlásil v ruskej štátnej televízii hovorca armády Igor Konašenkov.

Putin nariadil uvedenie jadrových síl do pohotovosti

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v nedeľu armáde, aby uviedla tzv. odstrašujúce, teda jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti. Západné krajiny obvinil z "nepriateľských" krokov voči svojej krajine. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP. "Nariaďujem ministrovi obrany a náčelníkovi generálneho štábu ruských ozbrojených síl uviesť odstrašujúce sily ruskej armády do zvláštneho režimu bojovej služby," povedal Putin v televíznom vystúpení, z ktorého citovala AFP.

Ukrajina nekapituluje

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu povedal, že Kyjev sa pred Ruskom na rozhovoroch o invázii neskloní a obvinil ruského prezidenta, že rozkazom na uvedenie jadrových síl do najvyššieho stavu pohotovosti sa snaží zvýšiť "tlak". Informovali o tom tlačová agentúra AFP a portál britskej stanice BBC. "Nepodľahneme, nekapitulujeme, nevzdáme sa ani jediného kúska svojho územia," uviedol Kuleba na tlačovej konferencii vysielanej online.

Mierové rokovania na hraniciach

Tento príkaz prezidenta Putina prišiel krátko po oznámení, že delegácie oboch krajín sú pripravené stretnúť sa na mierových rokovaniach. Rusko pôvodne požadovalo, aby sa stretli v hlavnom meste Bieloruska, ukrajinsky prezident Volodymyr Zelenskyj však odmietol rokovať v Minsku. Nakoniec obe strany potvrdili, že delegácie sa stretnú na ukrajinsko-bieloruských hraniciach. 

Kancelária ukrajinského prezidenta vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram uviedla, že ukrajinská a ruská delegácia sa stretnú "bez predbežných podmienok" neďaleko rieky Pripiať na ukrajinsko-bieloruskej hranici. Počas strentutie sa objavili informácie, že Rusko vypálilo z Bieloruska rakety na Ukrajinu. 

Viac o téme: Jadrové zbraneVzdušný priestorRuskoKyjevEurópska úniaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu