Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Hrozný prípad! Čínske úrady držali otca v karanténe, jeho postihnutý syn doma bez pomoci zomrel

(Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

CHU-PEJ - Hrozný prípad otriasol čínskym mestom Chu-pej. 17-ročný tínedžer trpiaci detskou mozgovou obrnou zomrel po tom, čo ostal doma 6 dní bez nevyhnutnej starostlivosti. Jeho rodinu totiž držali v karanténe kvôli podozreniu na koronavírus. Informoval o tom South China Morning Post.

Kvôli karanténe v Číne zomrel chlapec, ktorý trpí detskou mozgovou obrnou. Tínedžer (17) z čínskej provincie Chu-pej zomrel po tom, čo ostal doma po dobu šiestich dní bez potrebnej starostlivosti, pretože jeho príbuzní boli uväznení v karanténe pre podozrenie na nebezpečný koronavírus. Infromoval o tom čínsky portál South China Morning Post s tým, že neexistuje zatiaľ žiadne oficiálne vyhlásenie o príčine alebo okolnostiach tínedžerovej smrti.

17-ročný chlapec Yan Cheng mal detskú mozgovú obrnu, závažné motorické postihnutie, ktoré si vyžaduje nepretržitú starostlivosť. Cheng, jeho 49-ročný otec a jeho 11-ročný autistický brat, odcestovali z Wu-chanu 17. januára, aby oslávili lunárny Nový rok v ich rodnej dedine v okrese v Hongan county.

O tri dni neskôr sa u otca Yana Xiaowena objavila horúčka. Jeho a Chengovho mladšieho brata následne dali do karantény v liečebnom zariadení, takže Chenga ostal doma bez pravidelnej starostlivosti, jedla alebo spoločnosti. Okrem otca a brata už nikoho nemal, pretože je matka zomrela rok po narodení mladšieho autistického dieťaťa. Spáchala samovraždu.

Otec žiadal úrady o pomoc

O pomoc pre syna žiadal otec čínskej úrady. Žiadosť zverejnil aj na čínskej sociálnej sieti Weibo. "Mám dvoch zdravotne postihnutých synov. Môj starší syn Yan Cheng má detskú mozgovú obrnu. Nemôže hýbať telom, nemôže hovoriť ani sa o seba postarať. Už šesť dní je doma sám, teda s nikým, kto by ho vykúpal, prezliekal a nakŕmil,“ napísal Yan podľa South China Morning Post v príspevku, ktorý obsahoval niekoľko fotografií o desiatich telefonátoch s miestnymi čínskymi úradmi aj potrebné informácie o liečbe. Jeho účet je však v súčasnosti už zmazaný.

Zamestnanci úradu nakoniec za chlapcom prišli, avšak iba dvakrát počas necelého týždňa. Chlapca dvakrát navštívila aj jeho teta, naposledy v utorok, pretože sama bola ťažko chorá a nevládala chodiť. Podarilo sa jej mladíka nakŕmiť a prezliecť. Ako však opísala, chlapec bol v hroznom stave. "Ležal a hlava mu visela. Tvár a ústa mal špinavé, rovnako aj jeho perina. Umyla som mu tvár a ústa prevarenou vodou, prezliekla mu spodnú bielizeň. Dala som mu napiť vody a nakŕmila ho pol šálkou ryže. Ale nemohol už jesť," opísala hrozné chvíle jeho teta.

Otec zaplavoval úrady žiadosťami, aby mu jeho postihnutého syna previezli do karantény, kde by sa o neho mohol starať. Mal obrovské obavy, že jeho syn zomrie. Úradníci to nakoniec povolili, prevoz naplánovali na stredu. Príbeh však nemal šťastný koniec, chlapec v ten istý deň zomrel. Jeho smrť je v súčasnosti predmetom vyšetrovania.

Viac o téme: ČínaKoronavírusWu-Chan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu