Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dovolenkári, pozor! Cesta do Chorvátska sa vám skráti, no predraží

Poplatky za prejazd tunelom sa už riešili aj v chorvátskych novinách.
Poplatky za prejazd tunelom sa už riešili aj v chorvátskych novinách. (Zdroj: dnevnik.hr)

BRATISLAVA - Dovolenková sezóna sa začne čoskoro a s ňou príde na rad aj každoročný odsun Slovákov do Chorvátska a späť. Tento rok by sa cestovanie ku "slovenskému moru" mohlo o čosi skrátiť vďaka novému diaľničnému tunelu. Má to však háčik.

Už v júni by v Chorvátsku mali otvoriť diaľničný tunel Svätý Ilija, ktorý by mohol o pol hodiny skrátiť cestu na Makarskú riviéru. Celá vec má problém, ktorý pobúril aj Chorvátov. Vláda totiž v apríli rozhodla, že za prejazd tunelom budú vodiči platiť. Konkrétne 20 kún, čiže 2,64 eura, vrátane DPH. Podľa webstránky Dnevnik.hr proti rozhodnutiu protestovali aj obyvatelia regiónu. Tí sú totiž presvedčení, že bezplatný tunel by pomohol hospodárskemu rozvoju v oblasti.

Tunel má 4249 metrov a Chorváti ho stavajú od roku 2008. Rozhodnutie o spoplatnení však padlo až nedávno. "Ľudia odtiaľto odchádzajú, firmy sa zatvárajú. Tunel nám dával nádej, že sem pritiahneme nejakých investorov," povedal starosta mesta Zagvozd Miroslav Gaće.

V Chorvátsku nie sú zadarmo ani bežné diaľnice, väčšina úsekov je spoplatnená mýtnym systémom. Pri vjazde na diaľnicu si vodič vezme lístok a na výjazde ho zinkasujú. Podobný systém funguje aj v Taliansku. V Chorvátsku je výnimkou z platby napríklad obchvat Záherbu, po ktorom sa dá jazdiť zdarma.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu