Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nemecko chce od roku 2016 spoplatniť celú cestnú sieť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Nemecko chce od roku 2016 spoplatniť pre zahraničných vodičov celú svoju cestnú sieť. Návrh predstavil v pondelok minister dopravy Alexander Dobrindt. Spoplatnenie podľa neho prinesie do nemeckého štátneho rozpočtu v štvorročnom volebnom období 2,5 mld. eur.

Cena ročnej známky sa má pohybovať v priemere na úrovni 88 eur, jej konkrétna výška bude závisieť od toho, akú ekologickú záťaž vozidlo predstavuje. Užívatelia ciest majú mať k dispozícii aj desaťdňové a dvojmesačné známky, ktoré si budú môcť kúpiť za 10, resp. 20 eur.

Nemeckým vodičom nové náklady nevzniknú, keďže o cenu cestnej známky sa im zníži existujúca daň z vlastníctva motorových vozidiel. Minister dopravy Dobrindt uviedol, že autá registrované v zahraničí uskutočnia v Nemecku každý rok zhruba 170 mil. ciest. Spoplatnenie zahraničných vodičov označil za spravodlivé, keďže takto podľa neho cudzinci prispejú k rozvoju nemeckej cestnej infraštruktúry.

Dobrindt uviedol, že konkrétne znenie zákona chce konzultovať s Európskou komisiou. Tá v minulosti označila spoplatnenie cestnej siete pre cudzincov za diskriminačné. Plány kritizujú aj viaceré susedné štáty Nemecka a časť poslancov vládnej koalície v Berlíne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu