Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Záhadná letecká nehoda! Súkromné lietadlo sa zrútilo do Baltského mora: Je na vine aj NATO?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VENTSPILS – Súkromné lietadlo, na ktorého palube bola rodina s jedným dieťaťom a pilot, sa vo včerajších večerných hodinách nečakane zrútilo do Baltského mora v blízkosti pobrežia Estónska. Od začiatku letu boli hlásené problémy. Keď sa stroj objavil vo vzdušnom priestore iných krajín, nastúpili bojové lietadlá NATO.

Švédska polícia potvrdila, že v Baltskom mori našla trosky lietadla Cessna 551 registrovaného v Rakúsku. Podľa Larsa Antonssona z námorného a leteckého záchranného strediska je takmer nulová nádej, že niekto prežil. Uvádza to britský portál Mirror. Podľa nemeckého Bildu sa na palube nachádzala rodina s dcérou a pilot, ktorý dosiaľ za záhadných okolností stratil kontrolu a nasledoval pád do mora. Niektoré správy dokonca hovoria o šiestich osobách na palube.

Lietadlo krátko po štarte hlásilo, že je problém s tlakom v kabíne. Komunikácia sa prerušila len niekoľko minút po odlete zo Španielska odkiaľ mal súkromný let smerovať do Nemecka. Agentúra pre civilné letectvo vo vyhlásení na svojej webovej stránke však potvrdila, že k leteckej nehode došlo až v Baltskom mori pri meste Ventspils. Lietadlo sa teda muselo odkloniť zo svojej pôvodnej trasy a pokračovať ďalej smerom na severovýchod.

Bojové lietadlá

Piloti NATO a švédski predstavitelia, ktorí lietadlo sledovali na radare, nedostávali od pilota žiadnu odozvu. "Vysielačka na druhej strane bola celý čas ticho. Potom sme len zaregistrovali, že lietadlo sa zrútilo do mora severozápadne od mesta Ventspils v Lotyšsku," uviedol hovorca švédskej záchrannej služby. Keď Cessna 551 prechádzala vzdušným priestorom Nemecka a Dánska, no rádiové spojenie naďalej nefungovalo, NATO vyslalo na kontrolu bojové lietadlá. "Ani napriek tomu sa nepodarilo s týmto lietadlom nadviazať kontakt. V kabíne pilota nebol dokonca registrovaný žiadny pohyb", uviedol Johan Wahlstrom zo švédskeho námorného úradu.

Stíhačka Eurofighter
Zobraziť galériu (2)
Stíhačka Eurofighter  (Zdroj: SITA)

Stíhacie lietadlá NATO vzlietli do vzduchu v nedeľu večer z estónskeho letiska Amari. Otočili sa nad Parížom a Kolínom nad Rýnom, a potom zamierili priamo nad Baltské more neďaleko švédskeho ostrova Gotland. Lietadlá boli súčasťou vybavenia misie NATO Baltic Air Police. Misiu na leteckej základni v súčasnosti podľa NATO tvoria štyri stíhačky Eurofighter nemeckého letectva.

Lietadlo Cessna 551 registrované v Rakúsku, letelo z Jerezu v južnom Španielsku, odkiaľ podľa webu FlightRadar24 odštartovalo o 12:56 h miestneho času bez stanoveného cieľa. O 17:37 už radar uvádzal, že pilot stráca nad Baltským morom rýchlosť a výšku. Následne sa lietadlo stratilo z radaru. Do záchrannej akcie sa mal podľa webu MarineTraffic zapojiť aj trajekt Stena Line, ktorý sa v čase nehody plavil z Ventspilsu do Norviku vo Švédsku.

Strata vedomia

Pilot krátko po štarte hlásil problémy s tlakom v kokpite. Po chvíli sa však prerušilo všetko spojenie s okolitým svetom. Odborníci majú podozrenie, že lietadlo sa dekompresovalo a všetci ľudia na palube vrátane pilota upadli do bezvedomia, uvádza onet.pl. Kontakt sa úplne prerušil, keď lietadlo vyletelo do výšky 640 metrov a opustilo španielsky vzdušný priestor.

Lietadlo bolo pravdepodobne väčšinu trasy v režime autopilota. Keď po takmer piatich hodinách letu došiel benzín, stroj začal samovoľne klesať z výšky takmer 5000 metrov a po niekoľkých minútach sa zrútilo do Baltského mora. Na palube boli štyria ľudia. Nemecký Express informoval, že pasažiermi boli kolínsky magnát Karl-Peter Griesemann (72), jeho manželka Juliane (68) a dcéra Lisa (26). Štvrtou osobou mal byť 27-ročný muž, s najväčšou pravdepodobnosťou partner Lisy Griesemannovej. Totožnosť obetí potvrdili rodinní priatelia.

Známa rodina 

Lietalo mal pilotovať otec rodiny Karl-Peter. Bol skúseným pilotom a majiteľom leteckej spoločnosti Quick Air, ktorá sa zaoberá prenájmom súkromných lietadiel. Často lietal za zábavu a s rodinou sa pravidelne presúval na trase medzi Jerezom a Kolínom nad Rýnom, kde sídli jeho spoločnosť Griesemann Group. Bol tiež čestným predsedom karnevalového výboru Blauen Funken. Táto významná udalosť sa v Kolíne oslavuje každoročne už od roku 1220. Karl-Peter sa spolu s manželkou zúčastňovali na veľkolepých karnevalových oslavách už dlhé roky, patrili medzi absolútnu smotanku mesta.

Predstavitelia Kolína nad Rýnom už poskytli k tomuto leteckému nešťastiu prvé vyjadrenia. "Úprimnú sústrasť celej rodine, všetci sme šokovaní a zničení," napísal predseda výboru Prinzengarde Dino Massi. Slova sa ujal aj predseda karnevalového výboru Chris Kuckelkorn: "Som šokovaný náhlou smrťou Petra Griesemanna, jeho manželky a dcéry. Úprimnú sústrasť rodine. Peter bol veľkým prínosom pre mesto, ako podnikateľ aj ako účastník karnevalu. Bol nielen vynikajúci obchodník, ale aj dobrý človek. Stratili sme cenného poradcu a verného priateľa .“

 

 

Viac o téme: HaváriaLietadloNATOŠvédskoEstónskoBaltské moreCessna 551
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu