Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zrážka s veľrybou? Nehoda lode pri Novom Zélande si vyžiadala päť obetí

Letecký pohľad ukazuje dva záchranné člny vedľa prevráteného člna. Zobraziť galériu (3)
Letecký pohľad ukazuje dva záchranné člny vedľa prevráteného člna. (Zdroj: SITA/TVNZ via AP)

KAIKOURA - Päť ľudí zahynulo v sobotu pri vážnej nehode člna pri Novom Zélande. Šesť ľudí vrátane lodníka sa podarilo zachrániť. Nehoda sa stala pri Južnom ostrove Nového Zélandu. Podľa predstaviteľov sa loď mohla zraziť s náhle sa zjavujúcou veľrybou a následne sa prevrátiť.

Starosta Kaikoury Craig Mackle povedal, že morské cicavce pochádzajú z tejto oblasti a more bolo v čase nešťastia úplne pokojné, citoval ho New Zealand Herald. Podľa Mackla pri pobreží sa objavujú vorvane a vráskavce.

Polícia tieto informácie nechcela potvrdiť, zdôraznila však, že čln sa musel s niečím zraziť. Najprv chcela vypočuť svedkov.

Letecký pohľad ukazuje, ako sa záchranný čln blíži k prevrátenému člnu.
Zobraziť galériu (3)
Letecký pohľad ukazuje, ako sa záchranný čln blíži k prevrátenému člnu.  (Zdroj: SITA/TVNZ via AP)

O skupine sa hovorí, že bola na vtáčej exkurzii a pricestovala zo všetkých častí Nového Zélandu na pozorovanie vtákov. Úrady hovorili o bezprecedentnej tragédii. Charterová loď sa prevrátila ráno (miestneho času). Policajní potápači neskôr našli telá v prevrátenom člne. Tí, ktorí nehodu prežili, boli pôvodne prevezení do nemocnice, no odvtedy boli prepustení. Jedna osoba utrpela ľahké zranenia, uviedla.

Novozélandský námorný úrad Maritime NZ chce teraz začať ďalšie vyšetrovanie príčiny nešťastia. Okrem iného by sa malo objasniť, či malý čln nebol možno preťažený. Na miesto nešťastia boli vyslaní dvaja vyšetrovatelia z Christchurchu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Tracy Phillipsová, hlavná vyšetrovateľka Maritime NZ, povedala: „Akákoľvek vyšetrovacia práca sa začne až po dokončení záchranných operácií. Vykonáme dôkladné vyšetrovanie podľa zákona o ochrane zdravia a bezpečnosti pri práci a zákona o námornej doprave a urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli novozélandskej polícii pri vyšetrovaní."

Viac o téme: ČlnObeteZrážkaVeľrybaNový Zéland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu