Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Žilinkova prokuratúra reaguje na agresiu Ruska voči Ukrajine! Začala trestné stíhanie pre vojnové zločiny

Maroš Žilinka Zobraziť galériu (2)
Maroš Žilinka (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Prokurátorka Generálnej prokuratúry SR začala v utorok trestné stíhanie pre vojnové trestné činy v súvislosti s vojenskou agresiou ozbrojených síl Ruskej federácie na Ukrajine.

Účelom trestného konania je zadokumentovanie dôkazov o vojnových zločinoch a to predovšetkým od utečencov, ktorí mohli byť ich priamymi svedkami a obeťami. Informovala o tom hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová.

Sankcie voči Rusku začínajú mať zmysel, Rusi musia rozmýšľať, kto nahradí Putina, uviedol premiér Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Slovenská prokuratúra koná v úzkej súčinnosti s Generálnou prokuratúrou Ukrajiny a Eurojustom (Agentúra EÚ pre justičnú spoluprácu v trestných veciach, pozn. TASR), ktorý koordinuje zber informácií a postup trestných stíhaní v jednotlivých krajinách," vyhlásil generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

Stíhanie sa týka obzvlášť závažného zločinu neľudskosti, obzvlášť závažného zločinu používania zakázaného bojového prostriedku a nedovoleného vedenia boja a obzvlášť závažného zločinu vojnového bezprávia. Hovorkyňa GP SR priblížila, že vydanie uznesenia o začatí trestného stíhania je výsledkom intenzívnej komunikácie s prezidentom Eurojustu, vedenej bezprostredne od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine.

"SR sa tak popri Litve, Poľsku, Estónsku a Nemecku stala ďalšou krajinou EÚ, ktorá pristúpila k trestnému stíhaniu trestných činov proti ľudskosti a vojnových trestných činov, ktoré mali byť spáchané v súvislosti s vojenskou agresiou ozbrojených síl Ruskej federácie na Ukrajine," dodala Tökölyová.

Viac o téme: Vojnové zločinyGenerálna prokuratúraTrestné stíhanieRuskoMaroš ŽilinkaRuská inváziaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu