Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Generálny prokurátor Žilinka odmieta vyhrocovanie napätých vzťahov s Ruskom formálnymi gestami

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka odmieta vyhrocovanie napätých vzťahov s Ruskom formálnymi gestami. Reagoval tak na výzvy, aby vypovedal dohodu o spolupráci medzi generálnymi prokuratúrami SR a Ruskej federácie, ktorá od marca 2002 rámcovo upravuje možnosti spolupráce oboch prokuratúr.

Táto dohoda podľa jeho slov "plne zodpovedá záväzkom SR, vyplývajúcim zo Zmluvy medzi SR a Ruskou federáciou o priateľských vzťahoch a spolupráci, podpísanej v Bratislave dňa 26. augusta 1993". Ako ďalej uviedol, momentálne zodpovedajú vzťahy oboch prokuratúr kritériu "nevyhnutnej potrebnosti a profesionality." Možnosti spolupráce v zmysle dohody podľa jeho slov nie sú a ani objektívne nemôžu byť napĺňané.

"To však neznamená, že by dlhé roky budovaná korektná spolupráca a komunikácia mala byť znegovaná a vzájomné vzťahy aj formálne zrušené," dodal s tým, že k tejto otázke považuje za potrebné pristupovať triezvo a rozvážne, hľadiac do budúcna. Pred vyhrocovaním napätých vzťahov, akým by bolo zrušenie dohody, uprednostňuje konkrétne kroky a reálnu pomoc zodpovedajúcu situácii, ktorá nastala.

Koalícia hovorí o návrhu zrušiť skupiny priateľstva s Ruskom a Bieloruskom

Skupiny priateľstva Národnej rady (NR) SR s Ruskou federáciou a Bieloruskom by sa mohli zrušiť. Debatuje sa o tom v rámci koalície. Návrh na zrušenie by mohol prísť už na najbližšiu riadnu schôdzu NR SR, ktorá sa má začať 26. apríla. Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš vníma v koalícii podporu na takýto krok. Myslí si, že pokiaľ by sa v Rusku zmenila situácia, mohli by sa k obnoveniu skupiny vrátiť.

"Veľmi intenzívne sa o tom rozprávame s predsedami poslaneckých klubov," povedal Šipoš s tým, že s návrhom na zrušenie skupín priateľstva chcú prísť už na budúcu schôdzu. Vníma to ako symbolické gesto, ktorým treba zakročiť v rámci odsúdenia vojenskej agresie na Ukrajine. Skupinu s Bieloruskom chcú zrušiť, pretože spolupracuje s Ruskom. "Neznamená to, že ak sa situácia nezmení a možno nepadne Putinov režim a nenastane demokratické zriadenie, kde bude krajina normálne fungovať, že by sme sa potom v budúcnosti k tomu nemohli vrátiť," doplnil.

Prípravu návrhu potvrdil aj šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský. "Áno, takýto návrh je na stole zo strany SaS. Bude o tom debata na koaličnej rade," skonštatoval. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová hovorí, že v koalícii sa diskutuje o pozastavení takýchto skupín. Vzhľadom na inváziu na Ukrajine to považuje za správne.

So zámerom prišiel člen klubu SaS Ondrej Dostál, ktorý je predseda Skupiny priateľstva s Bieloruskom. "Neviem o tom, že by na tom bola už koalícia dohodnutá. Za seba môžem povedať, že ten zámer plne podporujem. A nielen preto, že som s ním prišiel. Nevidím dôvod, aby mal parlament demokratickej krajiny skupiny priateľstva s diktatúrami, z ktorých jedna vedie agresívnu vojnu proti svojmu susedovi a druhá je jej najbližším spojencom," vyhlásil.

Predsedom skupiny priateľstva s Bieloruskom sa Dostál podľa svojich slov stal preto, aby zabránil jej zneužívaniu na akúkoľvek spoluprácu s predstaviteľmi režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Činnosť skupín by sa mohla podľa Dostála obnoviť po skončení vojenskej agresie, obnove demokratických pomerov v Rusku a Bielorusku a potrestaní tých, ktorí sú za agresiu proti Ukrajine zodpovední.

Viac o téme: Generálny prokurátorRuskoMaroš ŽilinkaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu