Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Internetom koluje lekárska správa o stave Roberta Fica! Nemocnica situáciu okamžite nahlásila

Premiéra Roberta Fica po streľbe previezli do nemocnice v Banskej Bystrici Zobraziť galériu (3)
Premiéra Roberta Fica po streľbe previezli do nemocnice v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA - Len pár desiatok minút po prevoze postreleného premiéra Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici, sa na internete objavila lekárska správa o jeho aktuálnom stave. Tá obsahovala citlivé informácie o charaktere strelného poranenia a vyšetreniach, ktoré absolvoval. Nemocnica začala únik informácii okamžite riešiť a vzniknutú situáciu nahlásila.

Na uniknutej lekárskej správe síce nebolo uvedené meno, podľa dátumu, strelného poranenia a zmienke o leteckom transporte z Handlovej, bolo ale zrejmé, že ide o Roberta Fica. Zdravotnú dokumentáciu vyhotovil niektorý z lekárov po prijatí predsedu vlády do nemocnice. Uvádza sa v nej tiež hodnota krvného tlaku, pulzu či okysličenia.

archívne video

Premiér je mimo ohrozenia života, ale jeho stav je naďalej vážny (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

„Vzniknutú situáciu sme po konzultácii nahlásili Národnému bezpečnostnému úradu a Úradu na ochranu osobných údajov,“ informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje. Informuje o tom Pravda. Hovorkyňa ďalej dodala, že z vyhotovenej fotografie nie je zrejmé, o akú osobu ide.

Došlo k porušeniu zákona

Podľa zákona je každý, komu sa poskytnú údaje zo zdravotnej dokumentácie, povinný zachovávať o nich mlčanlivosť a zabezpečiť ich ochranu tak, aby nedošlo k ich strate alebo zneužitiu. Osobe, ktorá fotografiu vyhotovila tak môže podľa zákona hroziť odňatie slobody až na jeden rok. Trestné oznámenie by mohla podať nemocnica aj sám poškodený Robert Fico.

Internetom koluje lekárska správa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Denes Erdos)

Do zdravotnej dokumentácie môže nahliadnuť samotný pacient, jeho všeobecný lekár alebo lekár ktorý odporučil osobu na ďalšie poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Sprístupnená môže byť aj ďalším osobám či orgánom, napríklad orgánom činným v trestnom konaní na účely súdnych konaní.

Aktuálny zdravotný stav premiéra

Predseda vlády Robert Fico je stabilizovaný a klinicky sa zlepšuje. Oznámila to Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica vo svojom stanovisku po pondelkovom konzíliu. "Po dnešnom konzíliu je pacientov stav stabilizovaný. Klinicky sa zlepšuje, komunikuje, zápalové parametre pomaly klesajú. Pán premiér zostáva naďalej v našej starostlivosti," oznámila banskobystrická nemocnica.

Internetom koluje lekárska správa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica)

Premiéra Roberta Fica vážne postrelil 71-ročný Juraj Cintula po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Polícia ho okamžite spacifikovala. Špecializovaný trestný súd ho v sobotu (18.5.) vzal do vyšetrovacej väzby.

Viac o téme: Lekárska správaRobert FicoUniknutá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu